Hamilelik belirtisi; genel olarak adet gecikmesi olsa da kişiden kişiye bu belirtiler değişiklik gösterebilmektedir.
Hamilelik Belirtisi Ne Zaman Başlar?
Bazı hamileliklerde kadınlar hamileliğin ileri dönemlerine kadar herhangi bir belirti ile karşılaşmayabilir. Bazı kadınlar ise karşılaştıkları belirtileri adet dönemi öncesi belirtilerle karıştırabilirler. Bu nedenle birçok kadın hamile olduğunun farkına varmayabilir. Belirtiler herkese göre farklılık gösterdiği için her belirti her hamile bayanda ortaya çıkacak diye düşünmek yanlış bir bilgiye neden olur.
Hamilelik sürecinde vücuttaki değişikliklerden biri kan damarlarındaki genişlemedir. Bu durum sonucunda tansiyonunuz düşebilir ve baş dönmesi yaşayabilirsiniz.
Bazı kadınlar hamileliğini geç fark ettiği için ya da anlamadığı için doğum kontrol hapı kullanmaya devam eder ve hamile olduğunu anladığında bu durum onu endişelendirebilir. Fakat yapılan birtakım araştırmalar neticesinde bunun için panik yapmanıza gerek olmadığını ortaya koymaktadır. Hamile olup olmadığınızla ilgili en önemli bilgiyi tabii ki hamilelik testi verecektir. Ayrıca hamilelikten yaklaşık 1 hafta sonra daha fazla idrara çıkma durumu yaşayabilirsiniz. Bazı hamile bayanlarda ise kabızlık meydana gelebilir. Bu tarz durumlar da gebeliğin anlaşılmasını sağlayabilir.
Hamilelik Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Hamile kaldığınız zaman vücudunuz birtakım değişikliklere uğrar. Artık sadece sizin için değil bebeğiniz için de görev yapmaya başlar. Metabolizmanız hem sizin için hem de bebeğiniz için daha hızlı ve etkili çalışmaya başlar. Bu nedenle kendinizi eskisine göre daha yorgun ve halsiz hissedersiniz. Ayrıca yatıştırıcı hormon özelliği taşıyan progesteron hamilelik sürecinde daha fazla çalışmaya başlar ve durum sonucunda uyku hali, halsizlik ve yorgunluk hissedersiniz. Hamilelik sürecinde vücudunuzdaki bazı hormonal değişiklikler nedeniyle göğüslerinizde ağrı, hassasiyet ve meme uçlarında renk değişikliği meydana gelebilir.
Gebelikte Kanama ve Mide Yanması Olur mu?
Hamileliğin neredeyse ilk belirtisi olarak kabul edilen kusmalar genel olarak sabah yaşansa da günün her saatinde meydana gelebilir. Bu süreç içerisinde anne adayı eskiden rahatsız olmadığı kokulardan artık rahatsız olabilir ve daha hassa duruma gelebilir. Mide yanması da gebelikte görülebilen durumlardan biridir. Bu durum midedeki asidin yemek borusuna geçmesi ve burayı tahriş etmesi sonucu oluşmaktadır. Gebeliğe bağlı olarak bu durum yaşanabilir.
Döllenmeden yaklaşık 10-14 gün sonra yerleşme kanaması dediğimiz hafif kanamalar meydana gelebilir. Bu kanamalar döllenmiş olan yumurtanın rahim duvarına yerleşmesi durumuna meydana gelir. Bu durum daha çok adet döneminde meydana geldiği için adet kanaması ile karıştırılabilir. Fakat bu durum adet kanamasından farklı olarak daha hafif ve beneklenme şeklindedir.
Hamilelikte Akıntı Olur mu? Normal mi?
Gebelik döneminde vücudunuzdaki östrojen hormonu büyük bir artış göstermektedir. Bu nedenle daha önce hiç akıntı problemi yaşamamış olsanız bile gebelik sırasında bu durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu akıntı yoğun kıvamlı ve açık renkte olabilir. Akıntı hamileliğin ilk belirtilerindendir. Bebeğin rahimde büyüme sürecinde akıntılar sürekli olacaktır. Gebelikte akıntı şeffaf ve kokusu olmalıdır. Kaşıntı ya da kokuya neden olan akıntılar için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Gebelikte İştah Artışı ve Ruh Hali
Hamilelikte iştah açılması birçok anne adayının yaşadığı bir durumdur. Genel olarak gün içerisinde kendinizi sürekli aç hissedebilir ve bazı yiyecekleri aşerebilirsiniz. Bazı anne adaylarında ise bunun tam tersi olabilir. Daha önceden severek yediğiniz ve tükettiğiniz yiyecekleri artık yemek istemeyebilirsiniz.
Vücutta meydana gelen hormonal değişmeler nedeniyle ruh halinizde birtakım dalgalanmalar meydana gelebilir. Eskisine göre daha kolay sinirlenebilir veya daha stresli hale gelebilirsiniz. Çok güldüğünüz bir anda aniden ağlama hissine kapılabilirsiniz. Gebelik belirtileri arasında bunlar da görülebilmektedir.