
Diyet yaparken kabızlık, metabolizmada meydana gelen değişiklikten dolayı meydana gelir ve giderilmesi için sıvı tüketimine özen gösterilmelidir.
Diyet Yaparken kabızlık Neden Olur?
Diyet ile beraber vücutta birtakım değişiklikler meydana gelmektedir. Öncelikle yeme alışkanlıkları ardından tüketilen besinlerdeki değişiklik sindirim sistemini etkiler ve bu da metabolizmada yavaşlama meydana getirir. Bu durum genel olarak birkaç gün içerisinde vücudun yeni beslenme programına alışması ile son bulur. Fakat yanlış diyetlerin uygulanması sonucunda gelişen kabızlık daha ciddi sorunlara yol açabilir.
Diyet yaparken kabızlık oluşması kuru beslenme ve yeterli miktarda sıvı alımı olmaması durumundan kaynaklanır.
Sağlıklı bir şekilde zayıflama sağlamak için lifli beslenmeli, sıvı alımına özen gösterilmeli ve uygulanan diyetin kişiye özel olması gerekmektedir. Her diyet herkes için uygun değildir. Diyet programları kişiye özel olarak ayarlanmalıdır. Kilo vermeye başladığınız ve bir beslenme programı uyguladığınızda vücudunuz bu yeni düzene alışana kadar bağırsaklarda yavaşlama meydana gelebilir. Çünkü vücut eskisi gibi beslenmiyordur ve gıda alımında değişiklik olmuştur. Diyette kabızlığı engellemek için sıvı alımını arttırmalı ve lifli besinler tüketilmelidir.
Diyet Yaparken Kabızlığa Çözüm
Birçok kişinin başına gelebilen kabızlık problemi beslenme düzenindeki değişiklik sonucu da oluşabilmektedir. Bağırsaklar vücudumuzun ikinci beyni olarak kabul edilir ve her değişiklikten etkilenebilirler. Stres, üzüntü gibi etkenlerden ya da yeme alışkanlıklarındaki değişimlerden hemen etkilenebilirler. Kabızlık bağırsakların yavaş çalışması anlamına gelmektedir. Bu sorunu aşmanın temel kuralı ise sıvı alımıdır. Gün içerisinde en az 2 litre su içilmeli ve suyun ılık olmasına özen gösterilmelidir. Dışkının yumuşaması için sıcak içecekler ve su tüketimi oldukça önemlidir.
Kabızlığı gidermek için beslenme programının metabolizma hızına uygun olması gerekmektedir. Vücuda enerji veren ve aynı zaman sindirim kolay besinler tüketilmelidir. Lif açısından zengin besinler yenmelidir. Meyve sebze ağırlıklı olması gereken beslenme programı aynı zamanda belli miktarlarda et de içermelidir. Şişkinliği önlemek, vücuttan ödem atmak için bitki çayı tüketimi sağlanabilir.
Diyette Kabızlık Nasıl Giderilir?
Diyet ve spor ile zayıflamak vücudun sıkılaşmasına yardımcı olur ve sarkma problemlerini önler. Zayıflama sürecinin etkin, verimli ve kişiyi zorlaması için sindirim sistemi problemlerinin oluşmaması gerekmektedir. Diyet yapıyorum ama kabız oldum şeklinde şikayetleri olanlar bazı bitki çaylarından faydalanabilirler. Rezene çayı bağırsak hareketlerini rahatlatmaktadır. Fakat aşırı tüketilmemelidir. Bunun yanında keten tohumu, kuru incir, taze incir ya da kuru kayısı gibi atıştırmalıklar da sindirimi düzenleyici etki meydana getirmektedir. Dilerseniz bunları komposto şeklinde de tüketebilirsiniz. Fakat aşırı değil belli miktarlarda, ara öğünlerde atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz.
Diyette Kabızlık Kilo Vermeyi Engeller mi?
Kabız olduğunuzda metabolizma yavaşlamış olur ve vücuttan yağ atımı gerçekleşmez. Bu nedenle kilo verimi de meydana gelmez. Diyet yaptığınız halde kilo veremiyorsanız nedeni kabızlık olabilir. Bu nedenle kişiye özel diyet programları uygulanmalı, sıvı alımı ihmal edilmemeli ve lifli beslenme sağlanmalıdır. Bu şekilde vücudunuz dengeli bir zayıflama sağlar. Diyette kabız olmamak için bu detaylara dikkat ediniz.