Çiriş otu; Mart ve Nisan ayında ortaya çıkan, pırasaya benzeyen ve çoğunlukla Doğu, Güneydoğu bölgelerinde yetişen sarı çiçekli ve yeşil yapraklı bir bitkidir.
Çiriş Otu Ne İşe Yarar?
Sağlık açısından pek çok faydası olan çiriş bitkisi, bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği ile bilinmektedir. Hastalıklara karşı vücudu koruyucu etki sunan çiriş otu aynı zamanda saç dökülmesinin azalması gibi konularda da yardımcı olmaktadır. Kendine has özellikleri olan bu bitki C vitamini açısından yüksek değerlere sahiptir. Bu özelliği sayesinde vücut direncinin artmasına katkı sağlamaktadır.
Çiriş otu; görüntü itibariyle pırasayı andıran, ömrü çok fazla olmayan bir bitkidir ve çabuk bozulabilmektedir.
Bağışıklık güçlendirici etkisi ile hastalıklara karşı koruyucu etki sunan çiriş çiçekleri aynı zamanda adet döngüsünü düzenleme etkisine sahiptir. Kadınlarda sıkça rastlanan ve belli nedenlere bağlı olarak gelişebilen vajinal akıntıların giderilmesinde oldukça etkili sonuçlar meydana getirmektedir. Romatizmal ağrıların hafiflemesi be hatta tamamen iyileşmesine katkı sağlar. Saçkıran tedavisi için kullanılabilen çiriş otu aynı zamanda egzama, sivilce gibi cilt problemleri için de tercih edilebilir. İdrar söktürücü özelliği vardır ve aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonlarının iyileşmesine katkı sağlamaktadır. Beyaz kan hücrelerinin artmasını sağlarken, vücuttaki mikropların ölmesine yardımcı olur. Bu etkiler sayesinde oldukça şifalı olarak betimlenir.
Çiriş Otu Nasıldır? Özellikleri Nelerdir?
Genel olarak pırasaya benzetilen ama tat olarak, etkileri ve içeriği bakımından farklı özelliklere sahip olan çiriş otu, mart ve nisan aylarında tüketilebilmektedir. Herhangi bir yan etkisi bulunamayan bu bitkinin çok fazla tüketilmemesi gerekmektedir. Gerek sağlık problemleri gerekse genel sağlığın iyileşmesi için kullanılabilmektedir. Genel olarak çiriş tozunun kullanımı tavsiye edilmektedir. Fakat tohumu ve çiçekleri de sıkça kullanılmaktadır.
Basur tedavisi için oldukça etkili olduğu bilinen çiriş otu, kabızlık gibi rahatsızlıklar için etkili olabilmektedir. Birçok şifası vardır ve kullanım yöntemi kullanım amacına göre değişkenlik göstermektedir. Basur yerindeki memelere kaynatılıp sürüldüğü zaman oldukça etkili sonuçlar elde edilebilir. Çiriş otu özellikleri oldukça fazladır.
Çiriş Otu Nasıl Kullanılır?
Hangi amaçla kullanıldığına bağlı olarak farklı tarifler ortaya koyulabilmektedir. Örneğin; romatizma ağrıları için tüketmek istiyorsanız kaynatıp, bal ile tatlandırıp tüketebilirsiniz. Bu yöntemi aynı zamanda adet söktürmek, anne sütü arttırmak ve idrar söktürmek için de kullanabilirsiniz. Çiriş çiçeği otunu sirke ile kaynatıp saçlarınızı yıkarsanız saç kıran için faydalı etkiler görebilirsiniz. Egzama ve sivilce için kullanmak isterseniz bu otu kaynatıp gerekli bölgeye pansuman yaparak kullanabilirsiniz.
Çiriş yaprakları ile salata yapıp tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra yemeğini yapabilir ya da çayını yapıp içebilirsiniz. Bu otu pek çok şekilde kullanabilirsiniz.
Çiriş Tohumu Nerelerde Bulunur?
Ülkemizin pek yaygın olmayan çiriş bitkisi daha çok Güneydoğu Anadolu ve Doğu bölgelerimizde yetişmektedir. Fakat pek çok yerde bu bitkiye ulaşabilirsiniz. Çabuk bozulabileceğinden hızlı tüketilmelidir.