Dudağın kuruması ve soyulması sonrasında meydana gelen dudak çatlaması, genel olarak vitamin eksikliği sonrasında meydana gelmektedir. Kış aylarında dudakların nemini kaybetmesi sonrasında daha sık meydana gelen bu durumu gidermek için birtakım yöntemler uygulanmaktadır.
Dudak Çatlaması Neden Olur?
Vücudumuza göre sebum oranı daha düşük olan dudaklar oldukça kolay bir şekilde çatlayabilmektedir. Dudak çatlaması nedenlerine baktığımızda birçok sebebin olduğunu belirtebiliriz. Bazı kan rahatsızlığı olan kişilerin vücudunda su oranı az olduğu için dudak çatlaması görülebilir. A vitamini fazlalığı, B2 ve B3 vitamini eksikliği olanlarda bu durum meydana gelebilmektedir. Yaz aylarında güneş ışınları vücuttaki nemin kurumasına neden olmaktadır. Bu da dudaklarda çatlama meydana getirir. Bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Gün içerisinde yeteri kadar su tüketilmemesi sonucunda hücreler susuz kalır. Bu durum dudakların kurumasına neden olur.
- Soğuk algınlığı ve ateşil hastalıklar sonrasında dudaklar çatlayabilir. İyileşme sonrasında düzelir.
- Sürekli olarak dudakların tükürük ile ıslatılması, tükürüğün hızlı buharlaşma özelliğinden dolayı kuruluk meydana getirebilir. Sürekli olarak dudaklar ıslatıldığı zaman kurumanın yanı sıra yara da meydana gelebilir.
- Sodyum loril sülfat bileşenleri içeren diş macunları dudakların çatlamasına neden olur. Geçmeyen dudak yarığı problemleriniz varsa nedeni diş macunu olabilir ve değiştirmeniz gerekir.
- Uyku sırasında ağız açık bir şekilde nefes almak dudakların çatlamasına neden olur. Burun tıkanıklığı olduğunda ağızdan nefes alımı çok fazla olur.
- Tiroid yetmezliği ve sedef hastalığı bu duruma neden olabilir. Aynı zamanda perleş, diyabet, Down sendromu ve kilitis hastalıkları da kuruluk meydana getirebilir.
Kullanılan sağlıksız kozmetik ürünleri dudak çatlaması sebebi olabilir. Stresli zamanlarda dudakların ısırılması problemleri yara ve çatlamalara neden olabilir. Bu tarz durumları önlemek için dudaklarınızı nemlendiriniz.
Dudak Çatlamasına Ne İyi Gelir?
Öncelikle dudak çatlamasına en iyi gelen şey günde en az 2 litre olacak şekilde su içilmesidir. Dudaklarınızı tükürük ile ıslatmayınız. Kuruluğu önlemek için devamlı olarak nemlendirici kullanınız. Bol miktarda meyve ve sebze tüketmeye özen gösteriniz. Turunçgil tüketimine dikkat etmeniz gereklidir. Kalitesiz ve markasını bilmediğiniz kozmetik ürünlerini kullanmayınız.
Dudak Çatlaması Nasıl Geçer?
Birçok kişinin yaşadığı ve dudak çatlaması geçmiyor diye çözümler arayan kişiler için birtakım doğal yöntemler bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
Toz Şeker: dudaklardaki ölü dokulardan arınmayı sağlayan toz şeker aynı zamanda ölü hücre oluşumunun da önüne geçmektedir. Dudaklarınızın nemlenmesini sağlar. Bunun için bir tatlı kaşığı toz şeker ve bir tatlı kaşığı balı karıştırıp dudaklarınıza sürünüz. Yaklaşık olarak 5 dakika bekletip sonrasında dudaklarınızı ılık su ile yıkayınız.
Bal: Anti-bakteriyel özelliğe sahip olan bal, dudak dokularını güçlendirmektedir. Balığı dudaklarınıza parmaklarınız ile düzgün bir şekilde sürünüz. 15 dakika bekletip sonrasında yıkayınız. Günde 3 defa bu yöntemi uygulayabilirsiniz.
Salatalık: Dudakların ihtiyacı olan nemi sağlayan salatalığın sulu kısmını dudaklarınıza sürüp 15-20 dakika bekletiniz. Sonrasında temizleyiniz.
Aloe Vera: Aloe vera bitkisinde yer alan jel dudak çatlaması için çok etkilidir. Yaprağın içerisinden çıkan jeli dudağınıza sürüp, gece boyunca bekletiniz. Birkaç gün düzenli uygulayarak iyileşme sağlanabilir.
Her birimizin yaşayabileceği bu durum aynı zamanda bebeklerde de meydana gelebilir. Bebeklerde dudak çatlamasına ne iyi gelir diye baktığımızda uyutmadan önce az miktarda zeytinyağı ve hinditan cevizi yağını bir pamuk yardımı ile sürebilirsiniz.
Dudak Çatlaması İçin Krem ve İlaç
Bazı durumlarda dudak çatlaması çok fazla görülmektedir. Özellikle sivilce ilacı kullanan kişiler bu durumu sıklıkla yaşamaktadır. Hangi nedenle olursa olsun dudak çatlaması ve kanaması yaşıyorsanız uzman bir doktora danışarak dudak çatlaması için ilaç ve krem kullanımı sağlayabilirsiniz. Vazelin gibi kremler de bu konuda etkili olabilmektedir.