Bağırsak virüslerinden kaynaklı olan el ayak ağız hastalığı genel olarak 10 yaş altı çocuklarda sıkça karşılaşılmaktadır. Fakat bağışıklık sistemi düşük olan birçok yetişkinde de meydana gelebilmektedir.
El Ayak Ağız Hastalığı Nedir?
Ağız ve burun kısmında küçük kırmızı kabarcıklar meydana gelir ve çocukta sürekli olarak ağız akıntısına sebep olur. Yaz aylarında virüs çok çabuk yayılır. El ayak ve ağız hastalığı ateş, kusma, ishal, halsizlik ve boğaz ağrısı ile belirti göstermektedir. Bazı durumlarda iştah kaybına da sebep olmaktadır.
El ayak ağız hastalığında virüsün bulaşması boğaz ve burun salgısı ya da katı dışkıdan meydana gelmektedir.
Hastalığın ciltte görülmesi öncelikle ağız içi ve çevresinde olur. Daha sonra el içleri ve kasıklara inerek en son ayak kısmında bu kırmızı kabarcıkların görünmesine sebep olur. El ayak ağız hastalığında ayaklarda meydana gelen kabarcıklar bazı durumlarda yürüme zorluğunun yaşanmasına sebep olmaktadır. Genel olarak anaokulu çağındaki çocuklarda salgın haline gelerek hastalığın ciltte görülen etkileri suçiçeği hastalığı ile karıştırılabilmektedir.
El Ayak Ağız Hastalığında Yapılması Gerekenler Nelerdir? Ne İyi Gelir?
- Çocuklarda sıkça karşılaşılan el ayak ağız hastalığı cilt yüzeyinde küçük kabarcıkların meydana gelmesi ile kendini belli ettiği için genel olarak bölgenin rahatlamasına yönelik tedavi uygulanır. Kabarcıkların mikrop kaparak iltihaplanması sonucu ise antibiyotik kullanımına başlanır. İltihaplanmamış olan kabartılarda antibiyotik tedavisine başvurulmaz.
- Hastalığın teşhisi sonucu hastanın rahat ve huzurlu olması sağlanmalıdır. Küçük çocuklarda ağlama krizleri meydana gelebilmektedir. Hastanın bol su tüketmesi sağlanmalıdır. Ayrıca hasta çocuklarda ateş ve kusma sık olacağından kontrol altında olunması gerekmektedir.
- Hasta bu dönemde iştah kaybı yaşayacaktır. Fakat bağışıklık sisteminin de güçlenmesi için besinlere ihtiyaç duyulur. Bu sebeple hastanın rahat tüketebileceği ve faydalı gıdaların yedirilmesi gerekir. Ağız yaralarında rahatlama sağlamak için dondurma yenilebilir. Ayrıca henüz anne sütü tüketen bebeklerde meydana gelmiş ise sık sık anne sütü verilerek bebek emzirilmelidir.
Çocuklarda El ayak Hastalığı Tedavisi Nasıl Olur? Nasıl Geçer?
Okul çağındaki çocuklar okula gönderilmemeli ve cildin tamamen iyileşmesi gerekmektedir. Hastalığı geçiren çocuklarda tekrarlama olmayacaktır. Fakat çok nadirde olsa el ayak ağız hastalığı belirtileri görülebilir. Doktorun tedavi süresince verdiği merhem ya da herhangi bir ilaç dışında bitkisel herhangi bir uygulama yapılmamalıdır. Yaraların hızlı iyileşeceği düşüncesi ile uygulanan bitkisel karşımlar cildin daha fazla mikrop üretmesine sebep olabilir.
El Ayak Ağız Hastalığı Olanlar
Hastalığın teşhisi ve tedavi süreci boyunca hastanın bakımını yapan kişide kişisel temizliğine özel göstermelidir. Hasta ile her temas olduğunda mutlaka sabunlu su ile ellerin yıkanması gerekmektedir. Temiz bakılmayan hastaların tüm vücuduna yayılarak hastalığın ilerlemesine sebep olunabilmektedir. El ayak ağız hastalığı çocuklarda sıkça görülüyor olsa da yetişkinlerde de meydana gelerek kişinin daha ağır bir süreçte hasta olmasına sebep olmaktadır. Hastalık esnasında tedavi uygulanırken herhangi bir değişim gözlenmez ise mutlaka doktora başvurulmalıdır.