Simit, kurabiye ve poğaçaların olmazsa olmazı olan susam bitkisi; besin değerleri ve tadı sayesinde oldukça önemli bir yere sahip olan, insan sağlığını olumlu yönde etkileyen bir bitki türüdür.
Susam Bitkisi Nasıl Olur?
Enerji oranı, yağı ve besin değeri yüksek olan susam bitkisi, genel olarak tohum şeklinde kuru pastalar, poğaça ve çeşitli süslemelerde kullanılmaktadır. Genel olarak simit üzerine kullanılması ile meşhurdur. Hamur işlerinin tamamlayıcısı olan susam, içeriğindeki vitamin özleri sayesinde sıklıkla tüketilmektedir.
Susamın birden fazla çeşitleri vardır. En fazla simit üzerine kullanılan çeşidi bilinmektedir. Hafif iri boyutta olan bu susamlar, hamburger ekmeklerinin üzerinden daha farklıdır. Pasta ve kıtır bisküviler için kullanılan ise daha da farklıdır. Tahin ve helvalarda da kullanılan susam türleri birden fazladır.
Susam bitkisi ülkemizde yağ amacı ile ayçiçekten sonra en fazla tüketile bitki olarak tanımlanır. Eski çaplardan bu yana bu bitki genel olarak yağ için kullanılmış ve üretilmiştir. Susam bitkisinden elde edilen yağ oranı bitkinin ağırlığına göre değişkenlik gösterir. Genel olarak bu bitkinin yağı en fazla tahin ve tahin helvasında kullanılır.
Susam Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
Günlük hayatta pek çok şekilde kullanılan susam bitkisinin faydaları şöyledir:
- Kan basıncının dengelenmesin sağlayan susam, düzenli bir şekilde tüketildiği zaman kalp hastalıklarının önlenmesine katkı sağlamaktadır.
- İçeriğinde yer alan vitaminler ve mineraller sayesinde anksiyete problemlerini azaltır ve ruh sağlığını da olumlu yönde etkiler.
- Kemik sağlığına katkı sağlayan susam aynı zamanda boy uzamasına destek olmaktadır.
- Nefes yollarının rahatlamasını sağlar ve astum rahatsızlığının olumsuzluklarını giderir.
- Metabolizmanın güçlenmesine katkı sağlayan bu bitki, daha enerjik hissetmeye destek olur.
- Kolesterol ve tansiyon dengeleyici etki meydana getirir.
- Diş ve diş etlerini güçlendirerek, ağız sağlığını olumlu yönde etkiler.
- Kronik ağrıların hafiflemesini destekler.
- Demir bakımından zengin olması sayesinde anemi gibi kan rahatsızlıklarına karşı etkilidir.
- Yüksek oranda lif içerir ve boşaltım sisteminin daha iyi çalışmasına destek olur.
- İçeriğinde yer alan onarıcı keratin sayesinde saç ve tırnak sağlığını iyileştirir.
Pek çok faydası bulunan çeşitli şekillerde kullanılabilen susam ne kadar tüketilmeli diye baktığımızda vücudumuza yarar sağlaması bakımından aşırıya kaçılmamalıdır. Günde 30 gram aşılmamalıdır.
Susam Bitkisinin Zararları Nelerdir?
Eğer alerjik bir bünyeye sahipseniz susam tüketirken dikkatli olmalısınız. Hassas bünyelerde baş dönmesi, tansiyon sorunları ve ciltte kızarıklıklar meydana getirebilir. Gereğinden fazla tüketildiği zaman mideyi etkiler ve birtakım sağlık problemlerini beraberinde getirir. Normalde mideniz hassas ise ya da mide problemleri yaşıyorsanız eğer, tüketmeyiniz veya sınırlı tüketiniz.
Susam Bitkisi Ne Zaman Ekilir?
Ilıman, subtropik ve tropik bölgelerde yetişme özelliği gösteren susam bitkisi aşırı sıcağı sevmemektedir. Gelişme sürecinde yaklaşık olarak 20 derece sıcaklık yeterli olacaktır. Kumlu-killi ve allüviyal toprakları sever. Bu bitkinni ekimi için toprağın en iyi şekilde hazırlanması gerekir. Ana ürün nisan-mayıs aylarında yapılır.
Susam bitkisi hasadı haziran ayı içerisinde ya da temmuzun ilk haftasında yapılmaktadır. tohumlarının çimlenme gücü yüksek olmasına rağmen, topraktan çıkış gücü zayıftır. Bundan dolayı toprağı ekim ve ilkbaharda sürülmesi ve ardından diskaro, gübreleme ve tapan yapılmalıdır. Ekim işlemi tavlı toprağa yapılmalıdır.