Kıl dönmesi; pilonidal sinüs ismiyle de bilinen, çoğunlukla erkeklerde ve kuyruk sokumunda meydana gelen bir cilt rahatsızlığı olarak tanımlanmaktadır.
Kıl Dönmesi Nedir, Ne Demek?
Deri altında yer alan kıl yuvasının deri artıkları ile dolması ve iltihaplanması sonucunda bunu boşlatmak için derinin bazı anormal yapıdaki küçük tüneller açması şeklinde ifade edilen kıl dönmesi, iltihaplı bir dokunun meydana gelmesi ile oluşmaktadır. Bu kistin içi kıl dolmaktadır. Ayrıca enfekte olursa yani mikrop kaparsa, kıl dönmesi apsesi de meydana gelebilmektedir. Zamanında gerekli müdahaleleri yapılmaması durumunda kıl apsesi ilerler ve kıl köklerini içine almaya başlar. Daha sonra cilt altı yağ dokusuna doğru ilerler ve şişlik, sertlik, akıntı, ağrı gibi şikayetler ile kendini gösterir.
Daha 15-25 yaş arası erkeklerde görülen kıl dönmesi, genel olarak kılın yapısından dolayı kaynaklanmaktadır. Ayrıca bu durumu etkileyen başka sebepler de bulunmaktadır. Kilolu olmak, gün içerisinde devamlı oturuyor olmak, çok terlemek gibi etkenler bu duruma sebebiyet verebilir. Daha çok bankacı, öğrenci, şoför gibi meslek grupları, bisiklet ya da ata binme sporları ile ilgilenen kişilerde görülebilmektedir. Vücudun çok kıllı olması, kıl yapısının iri taneli ve yoğun olması, deri kalınlığı, hijyen koşullarının tam sağlanamaması gibi durumlar pilonidal sinüs cilt rahatsızlığına neden olabilir.
Kıl Dönmesinin Belirtileri Nelerdir?
Deri altında bir kist ve kistin deri artıkları ile dolu olması sonucunda meydana gelen kıl dönmesinin belirtilerini şu şekilde sayabiliriz:
- Kıl dönmesi başlangıç aşamasındayken akıntı gibi durumlar meydana gelir. İç çamaşırında nemlenme gibi bir etki meydana gelebilir.
- Akıntı mikrop ile birleştiği zaman iltihaplanır ve bunun sonucunda yeşil bir renge bürünür.
- Meydana gelen akıntıya kötü koku da eşlik etmektedir.
- Bazı durumlarda kanlı akıntı görülebilir.
- Makatta kaşıntı, kızarıklık, şişlik ve ağrı meydana gelebilir.
- İlerleyen dönemlerde kistte meydana gelen ağrıda artış olur ve kişi günlük işlerini yerine getiremeyecek bir durum alır.
Oldukça sindi ilerleyen bir hastalık olan pilonidal sinüs başlangıç aşamasındayken hastayı çok fazla rahatsız etmez. Fakat ilerlediği zaman semptomlarda ağırlaşma meydana gelebilir. Bölgenin iltihaplaşarak apseleşmesi sonrasında kötü kokular oluşur. Kistin apseleşmesi zaman içerisinde kişinin yürüyemeyecek duruma gelmesine sebep olur. Belirtilerin fark edildiği anda uzman bir doktora gidilmesi gerekir.
Pilonidal Sinüs Nedenleri Nelerdir?
Daha çok kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelen kıl dönmesi, kılların dönerek derinin içine doğru yerleşmesi sonucunda meydana gelmektedir. Uzun süre oturmak, terlemek, çok kilolu olmak, ağırlık kaldırma gibi birtakım kalça hareketi gerektiren sporlar ile uğraşmak, uzun süre araba kullanmak, motosiklete binmek ya da bisiklet dürmek gibi durumlar sonrasında oluşmaktadır. Kuyruk sokumunda kıl dönmesi asıl olarak kıl kökünün iltihaplanması ve apse haline gelmesi ile meydana gelir. Genel olarak makat kemiğinin biraz üst bölgesinde meydana gelmektedir. Dar pantolonların kullanılması bu faktörün ortaya çıkmasında etkilidir. Ayrıca sırt bölgesinde dökülen kıllarda buna neden olabilir.
Pilonidal Sinüs Ameliyatı Sonrası Nasıl Olur?
Kıl dönmesinde en etkili tedavi seçeneği cerrahi işlemlerdir. Bölgede ufak bir kesi açılarak yapılır ve iz bırakmaz. Lokal anestezi ile yapılır ve yatış gerekmez. Yaklaşık olarak yarım saat sürer ve kişi sonra hayatına devam edebilir. Kuyruk sokumunda kıl dönmesi nasıl geçer diye baktığımızda farklı tedavi yöntemleri de vardır. Derecesine göre gerekli uygulama belirlenmektedir. Pilonidal Sinüs ameliyatı sonrası akıntı meydana gelebilir. Bu tarz bir durumda derhal doktora danışılmalıdır. Enfeksiyon riskine karşı dikkatli olunmalıdır.