
Eritrosit RBC adıyla çalışılan kırmızı kan hücrelerinin sayısıdır.
Eritrosit Nedir, Ne Demek?
Kırmızı kan hücrelerinin görevi ise oksijen taşımaktır. Kırmızı kan hücreleri dediğimiz eritrositler taşıdıkları oksijeni akciğerden alırlar. Seneler öncesinde alyuvarlar bilim adamı tarafından tespit edilip mikroskop yardımıyla incelenmiştir.
Eritrositler kemik iliğinden üretilmektedir. Eritrosit değerleri kişilerde belli bir referans aralığına sahiptir bunun altındaki veya üstündeki insanlarda problem olduğunu gösterir. Eritrositler oksijen taşıdıkları için vücudun her noktasına girebilmektedirler. Normal bir insanda olması gereken RBC değeri 4 milyonla 5 milyon arasındadır. Yeni doğan bebeklerde bu değer 4 milyonla 6 milyon arasındadır.
RBC Nasıl Oluşur? Nasıl Meydana Gelir?
Eritrositler vücudumuz için önemli olan hücreleridir. RBC değerleri kan tahlilinde bakıldığı gibi idrar tahlilinde de bakılabilmektedir. Vücudumuzu oluşturan hücrelerin çoğu eritrositlere aittir. Eritrositler hemoglobinden oluşmaktadır. Hemoglobin içerisinde demir bulunmaktadır. İdrarda görülen kan idrar yollarında bir problem olduğunu ve eritrositlerin ölçülmesi gerektiğini gösterir. Eritrosit hücreleri ufak ve esnek yapıdadır. Eritrosit sayısının az olması oligositemi olarak ifade edilirken, polisitemi ise eritrositlerin sayısının fazla olmasıdır.
Eritrosit Yüksekliği Nasıl Anlaşılır?
Yapılan testler sonucunda eritrosit sayısında oluşan yüksekliğin çeşitli nedenleri vardır. En büyük problem akciğerlerde oluşur bunun nedeni ise eritrositler oksijeni akciğerlerden alır ve o şekilde vücuda taşır. Böbrek sorunları bağlı olarak da eritrositler artmaktadır. Kalp hastalığı, kalp krizi, böbrek rahatsızlıkları olan hastalarda eritrosit sayılarında artış görülmektedir. Yüksek eritrosit sonucunda kan hücrelerinin sayısında artış görülür. Polisitemi diye de ifade ettiğimiz eritrosit yüksekliğine bağlı olarak oluşan rahatsızlık genetik faktöre dayalı olarak da ortaya çıkmaktadır. Bu durumun saptanması için çeşitli belirtiler ortaya çıkar en büyük belirtisi ise halsizlik ve yorgunluktur. Kalp atış ritminde oluşan bozukluklarda yüksek eritrosit olduğuna dair belirtiler arasındadır.
Belirtiler görüldüğü takdirde kişi uzman doktora başvurmalı ve buna göre bir tedavi rotası izlemelidir. Kan hastalıkları ciddi sonuçlara yol açmaktadır. İlerleyen durumlarda eritrosit yüksekliği idrara da geçmektedir. Bazı insanlarda idrarda kan görülür. Bu genelde çeşitli idrar yolu enfeksiyonlarından oluşur ve genellikle idrardaki eritrosit değerlerinde artma görülür. Bu nedenle kişi idrarında kan görürse kesinlikle doktoruna başvurmalıdır.
Eritrosit Değerinin Düşüklüğü Nasıl Anlaşılır?
Eritrosit değerleri normal bir referans aralığına sahiptir. Erkeklerde 5 milyonla 6 milyon arasında olan bu değer kadınlarda 4 milyonla 5 buçuk milyon arasında normal bir değere sahiptir. Eritrosit değerlerinin normal referans aralığından arttığı gibi azaldığı da görülmektedir. Anemisi olan insanlarda bu değer azalmaktadır. Diğer durumlarda kan kanseri, kan kaybı, beslenme bozuklukları ve onkoloji sırasında kullanılan ağır ilaçlar eritrosit değerlerini düşürmektedir. Eritrosit düşüklüğünün belirtileri arasında da halsizlik, baygınlık ve kasların güçsüzlüğü yer alır. Eritrosit düşüklüğünü tedavi etmek için izlenen yollar ise şunlardır. Genellikle demir kaybından oluşan eritrosit eksikliği için hastaya demir içerikli gıdalar tüketmesi önerilir ve b12 vitamini alması sağlanır.