Vanilya ekstraktı, severek tükettiğimiz tatlı ve pastaların hazırlanmasında kullanılan, oldukça hoş kokulu bir bitkidir. Daha çok yumurta kokusunu bastırmak için tercih edilmektedir.
Vanilya Ekstraktı Nedir? Vanilya Ekstresi Ne İşe Yarar?
Vanilya çubuğunun ömrü aslında oldukça uzundur. Kaliteli bir vanilya çubuğunu tazeliğini kaybetmeden hava geçirmeyen vakumlu bir pakette, ya da tıpayla kapatılmış cam bir tüpün içerisinde mutfağınızın güneş görmeyen köşesinde muhafaza ederek en az 1 sene boyunca saklamanız mümkündür.
Vanilya özü evde çok kolay hazırlanabilir ve ana malzemesi çubuk vanilya ile bitkisel gliserin yağıdır.
Kokusunu ve aromasını çok çabuk kaybeden bu pahalı ürün birçok tatlı ve hamur işinin ana malzemesidir. Özellikle sütlaç, kurabiye ve süte farklı lezzet veren, damakta çok hoş bir tat bırakan vanilya özütü sık sık tercih edilir.
Vanilya Ekstraktı Nasıl Yapılır?
Bir su bardağının dörtte biri su, dörtte üçü gliserin yağı olacak şekilde karışım hazırlanır. Bir huni yardımıyla gliserinli karışım koyu renk bir şişenin içerisine dökülür. Koyu renk şişe kullanılmasının amacı bu sayede vanilya ekstraktının raf ömrünü uzatmaktır. Daha sonra çubuk vanilyalar uzunlamasına ortadan ikiye kesilir ve içerisinden biraz vanilya özütü çıkartılır. Şişe içerisine 3-5 adet çubuk vanilya ve çıkarılan vanilya özütü eklenir. Şişenin kapağı sıkıca kapatılır ve en az 6 hafta boyunca serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilir. Fakat haftada en az bir kez şişe çalkalanmalıdır.
Vanilya ekstraktı iki ay içerisinde hazır hale gelecektir. Evde hazırladığınız vanilya ekstraktını senelerce saklamanız ve kullanmanız mümkündür. Vanilya özütü birçok tarifte aromaları bir araya getirmek için kullanılır, hatta kimi zaman çikolatayı eritmek için de kullanılır. Hoş bir koku bırakması nedeniyle oldukça tercih edilir.
Vanilya Özütü Ne Kadar Kullanılır?
Bir adet vanilya çubuğundan 16 tatlı kaşığı vanilya özütü çıktığını varsayarsak, yapacağımız tatlı ve hamur işlerinde de hemen hemen 1-2 tatlı kaşığı vanilya özütü kullanıldığı takdirde; bir adet vanilya çubuğu yaklaşık olarak on adet farklı tarifte kullanılmış oluyor. Misafirlerinizi muazzam tatlılarınızla etkilemek ve damaklarında güzel bir tat bırakmak için vanilya özütünü mutlaka ikramlarınızda kullanmalısınız. İstenildiği takdirde bitkisel gliserin yağı yerine votka tercih edilerek aynı işlemler sırasıyla uygulanır ve bu vanilya özütü elde edilebilir. Bazı süpermarketlerde ve aktarlarda genellikle cam tüpler içerisinde satılan vanilya özütü pahalı olduğu için, ayrıca alkol ile elde edildiği için genellikle tercih edilmemektedir.
Vanilya Ekstraktı Zararları Nelerdir?
Çocukların tatlıları çok sevdiğini düşünürsek, sağlıklarına alkollü vanilya özütünün zarar verebileceği söz konusudur. Böyle bir durumla karşı karşıya karşılandığında evinizde kendi imkanlarınız ile bu tarifi uygulayabilir ve gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Bu tarif ile hem tatlılarınıza farklı bir aroma katacak, hem de pahalı vanilya özütünü satın almak yerine kendiniz yaparak maddi olarak da tasarruf edeceksiniz.