Dil uyuşması; iğne batmasına benzeyen bir karıncalanma ile birlikte görülen, tat alma hissinin tamamen kaybolması gibi durumlar oluşturabilen bir durumdur. Dil uyuşması nedenlerine değineceğimiz bu yazımızda aynı zamanda uyuşma neye işaret eder ve nasıl geçer sorularına da yanıt bulacağız.
Dil Uyuşması Nedir? Hangi Bölüm Bakar?
Yavaş ya da aksak konuşmaya neden olan dil uyuşması, ağızda kötü ve acı bir tat oluşmasına sebebiyet veren bir durumdur. Oldukça rahatsızlık veren bir durum olan dil uyuşması, başlı başına bir hastalık değildir. Çoğunlukla başka bir hastalığın belirtisi şeklinde ortaya çıkar. Dil üzerinde iğne batması, karıncalanma ile kendini gösteren dil uyuşması oldukça ciddi bir durumdur ve mutlaka önlem alınmalıdır. Dil uyuşmasına hangi bölüm bakar diye soracak olursanız eğer; nöroloji polikinliklerine başvurulmalıdır.
Dil Uyuşması Nedenleri Nelerdir?
Günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyen dilde uyuşma neden olur diye bakacak olursak eğer şunları sayabiliriz:
- Dildeki tat alma hissini duyusal sinirler kontrol etmektedir. Bu sinirlerin herhangi bir zorlamaya maruz kalması durumunda hasa görmesi söz konusu olabilir. Bunun sonucunda ise parestezi yani duyusal bozukluk meydana gelir. Meydana gelen hasarın şiddetine göre bu durum günler ya da haftalar boyunca sürebilir.
- Dilin tahriş olması, yanması ya da yaralanma görülmesi his kaybı meydana getirebilir. Dildeki tat alıcılarda hasar meydana gelirse eğer, beynin ilgili bölümüne iletilen alıcı sinirler de yıpranır ve uyuşma söz konusu olabilir. Tat alıcı sinirler, yaşın ilerlemesi, alkol tüketimi, sigara içmek, diş eti hastalığı ve ağızda uyumsuz protez sebebi ile de oluşabilir.
- Diş operasyonu için uygulanan anestezi de dilde uyuşma oluşturabilir. Kana tedavisi, dolgu, yirmilik diş çekimi gibi operasyonlar söz konusu ise doktorunuz öncesinde acı hissedilmemesi için lokal anestezi uygular. bu da hem dilde hem de ağız içerisinde uyuşma oluşturur.
- Reçeteli ya da reçetesiz kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak dil uyuşması söz konusu olabilir. Dil üzerinde oluşan bakteriyel enfeksiyon tedavisindeki antibiyotikler dil üzerinde uyuşma yapabilir.
- Yanan ağız sendromunun belirtisi olarak da dilde uyuşma görülebilir. Bu rahatsızlık aralıklı olarak diş etlerinde, dudaklarda ve dilde yanma oluşturabilir. Hormonal dengesizlikler ve B12 vitamin eksikliği yanan ağız sendromu nedenleri arasındadır. Uyuşma dilin haricinde dudaklarda da oluşuyorsa bu rahatsızlık meydana gelmiş olabilir.
- Dil uyuşması neye işarettir diye bakacak olursak inmeyi de belirtebiliriz. İnme ile beyne giden kan azalmaktadır. Bu şekilde beyin oksijen ve besinden yoksun kalmaktadır. Bu da dilde uyuşma oluşturabilir.
- Dilde büyüen bir kitle ya da tümör, bazı sinirlere baskı yapabilirler. Bu da hem tat almayı önler ve his kaybı meydana getirebilir.
Genel anlamda dil uyuşması yukarıda bahsettiğimiz sebepler doğrultusunda meydana gelmektedir.
Dil Uyuşması Belirtileri Nelerdir?
Genel olarak dil uyuşması birtakım hastalıkların belirtisidir. Dilde karıncalanma ya da uyuşma söz konusu ise tat alma konusunda sorunlar meydana gelir. Ağız içerisinde rahatsız edici bir tat görülür. Solunum sırasında sıkıntı yaşanır ve konuşma sorunları da meydana gelebilir. İdrar tutamama, şiddetli şekilde baş ağrısı, boyunda ağrı hissi, yüzde his kaybı, halüsinasyon görme ve görme konusunda sorunlar yaşam gibi durumlardan bahsedilebilir.
Dil Uyuşması Nasıl Geçer?
Öncelikle dil uyuşması tedavisi için altta yatan sebebin giderilmesi gerekir. Bunun için uzman doktor birtakım testler yapmaktadır. eğer bir travma ya da hasar sonrasında oluşmuşsa bir ilaç vermeyebilir. Eğer ki nedeni daha ciddi ise hastaneye yatış yapılması gerekebilir.