Tiroksin hormonu; tiroid bezi tarafından salgılanan, vücutta kilo alma ve kilo verme durumunun kontrolünü sağlayan, 4 iyot bileşeninin birbiriyle bağlanması sonucunda meydana gelen oluşan bir hormondur. Vücuttaki metabolizma hızının dengelenmesini sağlayan tiroksin hormonu ne işe yarar, artarsa ne olur ve görevleri nelerdir sorularına yanıt bulmak için konu ile araştırdığımız detayları sizler için derledik.
Tiroksin Hormonu Nedir? Görevleri Nelerdir?
Serbest T4 hormonu ile salgılanan tiroksin hormonu, hücrelerin reaksiyonlarının düzenlenmesine ve dengelenmesine yardımcı olarak enerji akışı sağlamaktadır. Tiroid bezlerinin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayan tiroksinin çalışma periyodu kişiye göre değişmektedir. Bazı kişilerde hızlı bazılarında ise yavaş çalışmaktadır. Vücudun hastalıklardan korunmasını sağlayan tiroksin hormonunun görevi vücudu dengede tutmaktadır. Saçların uzama hızı, tırnakların uzaması, kilo alıp verme durumları bu hormon ile birlikte gerçekleşmektedir.
Tiroksin Hormonu Ne İşe Yarar?
Vücutta adeta bir denge meydana getiren ve pek çok işlevden sorumlu olan tiroksin hormonunun düşük ya da yüksek olmasının vücutta birtakım etkileri bulunmaktadır. Eğer yeterli ve dengeli miktarda olmazsa vücut direncini düşürmektedir. Soğuğa karşı zayıf olma,ciltte kaşınma hissinin olması ve aynı zamanda kuruluk, döküntü gibi etkilerin oluşması tiroksin hormonunun az ve yetersi olmasından kaynaklanmaktadır. Tiroksin hormonu ne işe yarar diye açıklayacak olursak:
- İçerisinde iyot bulunan bu hormon vücutt akan akışının dengelenmesine yardımcı olur. Bu sayede kalp atışının kontrollü olmasını ve kalp sağlığının korunmasını sağlar.
- Çok yönlü fonksiyonlara sahip olan tiroksin, protein, yağ ve karbonhidrat gibi bileşenlerin vücut içerisinde dengeli bir şekilde dağılmasını sağlar. Birçok kişi tiroksin hormonu metabolizmayı hızlandırır mı diye merak etmektedir. Bu hormon metabolizmanın dengelenmesinde rol almaktadır.
- Vücut enerjisini kontrol eden tiroksin aynı zamanda kas ve sinir sistemi için de gereklidir.
- Hücre dokularının yenilenmesine yardımcı olur.
- Kan akışını düzenler ve kandaki oksijenin tüm vücuda eşit olarak dağılmasını sağlar.
Vücutta pek çok görevi bulunan tiroksin hormonunun düzenli salınması ve dengeli bir değerde olması gerekmektedir. Serbest T4 ile birlikte alınan bu hormon yeterli düzeyde olmazsa vücutta ciddi birtakım hastalıkların oluşmasına sebebiyet verir.
Tiroksin Hormonu Az Olursa Ne Olur?
Yaşamın pek çok bölümünde görülebilecek bir durum olan tiroksin hormonu az olursa vücutta birtakım etkiler meydana getirir. Bunlara baktığımızda;
- Halsizlik ve odaklanamama problemleri meydana gelir.
- Metabolizmanın hızı oldukça düşer ve kabızlık gibi durumlar meydana gelir.
- Üreme hormonları olumsuz yönde etkilenir ve adet düzensizlikler görülür. Bu süreç sancılı geçer.
- Guatr hastalığı riski artar.
- Sürekli olarak sinir bir ruh hali hakim olur.
- Terleme, üşüme ve titreme meydana gelir.
- Saç dökülmesi meydana gelir ve depresyon etkisi görülür.
- Vücutta ödemin artmasına bağlı olarak kilo alımı etkisi meydana getirir.
Çocukluk döneminden ergenlik dönemine geçiş sürecinde eğer ki tiroksin hormonu yetersizliği olursa bu zeka geriliği meydana getirir. Aynı zamanda üreme organların bozulma, fiziksel gelişimde azalma oluşur. Cüce kalmaya da neden olabilir. Tiroksin azaldığı zaman vücut virüslere karşı dirençsiz kalır. Bunun nedeni hücrelerin kendini yenilememesidir. Bu durum ise enerji düşüklüğü meydana getirir.
Tiroksin Hormonu Artarsa Ne Olur?
Vücutta tiroksin hormonu az salgılandığı zaman kilo alımı söz konusu olurken, fazla salgılandığında ise tam tersi olarak kilo verme durumu meydana gelmektedir. Fazla olduğunda saç ve tırnaklar hızlı bir şekilde uzamaktadır. Tiroksin hormonu artarsa ve vücutta çok fazla salgılanırsa guatr hastalığı meydana gelmektedir. Bundan dolayı tiroksin vücutta dengeli olmalıdır.