Üveit hastalığı; bir çeşit iltihaplanma olarak tanımlanan göz hastalığıdır. Gözdeki uvea tabakasının bir kısmının ya da tamamının iltihaplanması sonrasında meydana gelmektedir.
Üveit Hastalığı Nedir? Nasıl Olur?
Göz iltihabı olarak da bilinen üveit hastalığı; göz yuvarlağının orta kısmını meydana getiren uveanın iris, koroid ve siliyer cisim bölümlerinin yanı sıra retina ve göz içerisindeki jelin iltihaplanması durumuna verilen isimdir. Üveit nasıl olur diye açıklayacak olursak gözlerde kanlanma, göz ağrısı, bulanık görme ile semptomlar ile kendini gösterir ve hızlı bir şekilde kötüleşmektedir. iki gözü de etkileyebilen üveit, tedavi edilmediği zaman görme kaybı meydana getirebilecek ciddi bir rahatsızlıktır.
Enfeksiyon, bağışıklık sistemi hastalıkları ya da darbe sonucunda meydana gelen üveit hastalığı genel olarak 20-60 yaş aralığında görülmektedir. Genel olarak ilaç yolu ile tedavi edilebilen bu hastalığın altında farklı hastalıkların bulunabilmesi söz konusudur. Romatoloji uzmanı, iç hastalıkları uzmanı gibi branş hekimleri de hastalığın tedavisi için rol almaktadır. Üveit semptomlarının ani bir şekilde alevlenmesine üveit atağı denmektedir. Eğer meydana gelen iltihaplanma irisin veya siliyer cismin yakınında yani gözün ön kısmındaysa buna ön-üveit denir. Bunda tedavi kolaydır. Eğer iltihaplanma koroid kısma yakın yerde meydana geliyorsa, buna arka-üveit denir ve tedavisi oldukça zordur.
Üveit Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Tek bir hastalık olarak nitelendirilmeyen üveit, eğer gözün ön kısmında ise gözde ağrı, ışıktan rahatsız olma, gözde uçuşan cisimler oluşması gibi durumlar söz konusu olur. İltihap çok yoğun ise görme bulanıklaşır. Göz bebeğinde düzensizlik meydana gelebilir. Görmeyi engelleyen her türlü durum üveit belirtisi olabilir. Üveit nasıl anlaşılır diye bakacak olursak;
- Görüşün bulanıklaşması söz konusu olur.
- Gözlerde kızarıklık ve ağrı meydana gelir.
- Gözlerde sıklıkla yaşarma oluşur.
- Kamaşma söz konusu olur.
- Işığa karşı hassasiyet meydana gelir.
- Göz önünde uçuşan siyah noktalar oluşur.
- Görmede azalma gibi durumlar meydana gelir.
İltihap gözün hangi kısmında meydana geldiyse belirtiler ve rahatsızlığın ciddiyeti değişkenlik gösterir. Özelikle arka üveit ciddi semptomlar meydana getirir ve kalıcı körlük oluşturabilir. Bu belirtiler ani bir şekilde meydana gelebilirken, bazı durumlarda yavaş bir şekilde de gelişebilir.
Üveit Hastalığı Nasıl Geçer?
Genel olarak üveit bir hastalığa bağlı olarak gerçekleşmektedir. Bundan dolayı altta yatan sebebin tedavi edilmesi gerekmektedir. Güneşe karşı aşırı hassasiyet oluşturan üveit hastalığı tedavisi için güneş gözlüğü kullanımı şarttır. Dikkat gerektiren işlerden kaçınılması gerekir. Eğer kortizon tedavi uygulanıyorsa hastaların aynı zamanda tuzsuz diyet de yapması gerekir. İlaç olarak göz damlaları, kortizonlu tabletler, iğneler kullanılır. Tedavi sürecinde hastanın gözlem altında olması gerekir.
Üveit Hastalığı Bitkisel Tedavisi Var mı?
Belirtiler fark edildiği anda mutlaka uzman bir doktora gidilmesi gerekir. Fakat bitkisel karışımlar da bu konuda etkili olabilmektedir. Doğal yöntemler arasında soğuk ve sıcak kompres yapmak faydalıdır. Üveite iyi gelen besinler zerdeçal içeren gıdalardır. Ayrıca omega-3 yağ asitleri barındıran taze balıklar tüketmek, lutein almak önemlidir. Ayrıca sigara azaltılmalı, stres giderilmelidir.