Kuru üzüm; antiseptik özelliği sayesinde bağırsak ve midede yer alan toksin maddelerin dışarı atılmasını ve buna bağlı olarak sindirim sisteminin daha aktif daha sağlıklı olmasını sağlayan bir meyvedir.
Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir?
Üzüm meyvesinin taze olarak değil kuru şekilde tüketilmesine verilen bir isim olan kuru üzüm, birçok farklı çeşitte karşımıza çıkan bir meyve türüdür. İçerisinde yer alan vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sayesinde besin değeri oldukça yüksek olan ve sağlık için pek çok faydası bulunan bir gıdadır. Tek başına tüketilebilirken aynı zamanda farklı yiyeceklerin içerisinde de kullanılabilmektedir. Üzüm ılıman iklimde yetişen bir meyvedir ve yaprakları da oldukça faydalıdır. Kurutulmuş bir şekilde tüketildiği zaman kansızlığın giderilmesi ve önlenmesi konusunda yardımcı olmaktadır. Ayrıca kanın içerisinde yer alan nitrik oksit miktarının artmasını sağlar ve buna bağlı olarak kanda pıhtılaşma etkisinin engellenmesine yardımcı olur. Bu hep kolesterol seviyesinin düzenlenmesine hem de kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine katkı sağlar.
Antioksidan açısından zengin olan ve vücudu toksin maddelerden arındıran kuru üzüm aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte üst solunum yollarını etkileyen rahatsızlıkların iyileştirilmesi konusunda da yardımcı olmaktadır. Kuru üzüm içeriğinde yer alan bakır ve magnezyum kemiklerin daha hızlı gelişmesine katkı sağlar. Romatizmal hastalıklar için de faydalı olmaktadır.
B vitamini açısından zengin olan kuru üzüm sinir hücrelerinin güçlenmesine ve beyin fonksiyonlarının iyileştirilmesine katkı sağlar. İleri yaşlarda ortaya çıkan unutkanlık gibi hastalıkların giderilmesini sağlarken aynı zamanda yorgunluk ve depresyon gibi durumları da engeller. Vücuda enerji verir ve gün boyu dinç kalmayı sağlar. Tam bir şifa deposu olan üzüm kurutularak tüketildiği zaman kanserin önlenmesi, kanserli hücrelerin ise iyileşmesi gibi katkılar meydana getirmektedir.
Kuru Üzümün Zararları Nelerdir?
Genelde faydalı etkileri hakkında söz ettiren kuru üzüm aşırı miktarda tüketildiği zaman birtakım alerjik etkilere yol açabilmektedir. Bu nedenle tüketim sağlarken aşırı olmamasına dikkat edilmelidir. Eğer ki aşırı kilo probleminiz varsa çok fazla tüketmeyiniz. Her ne kadar tok tutucu özelliği olsa da gereğinden fazla tüketilmesi beraberinde kilo problemini de getirmektedir. Bununla birlikte kalp ve tansiyon hastaları dikkatli tüketmelidir. Gün içerisinde 8-10 adet tüketilmesi önerilir. Şeker hastalarının ise daha da dikkatli olması ve hatta tüketmemesi tavsiye edilmektedir.
Kuru Üzüm Zayıflatır mı? Kilo Verdirir mi?
İçerisinde bol miktarda lif barındıran kuru üzüm, sindirim sisteminin daha düzgün çalışmasını sağlamaktadır. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine ve midenin daha etkin çalışmasına yardımcı olur. Bu da fazla kiloların atılmasına destek olur. Ayrıca tüketildiği zaman tokluk etkisi meydana getirmektedir. Bu etki sayesinde daha az yemek tüketmeyi ve beraberinde vücutta yağ depolanmasının sağlanmasını önleyici etkiler meydana getirir. Diyet yaparken bu üzümlerden tüketerek sizler de kilo vermeyi sağlayabilirsiniz.
Kuru Üzümün Kalorisi Ne Kadar?
Yaklaşık olarak 100 gram tüketeceğiniz kurum üzümün kalorisi 299,2 kcal'dır. Yaklaşık olarak 1 avuç kuru üzüm ise 91 kaloriye denk gelmektedir. Yemeklerin içerisinde tüketebileceğiniz kuru üzümü aynı zamanda sade olarak da yiyebilirsiniz. Genel olarak leblebi ile birlikte oldukça lezzetli olmaktadır. Fakat leblebi kabızlık yapabileceğinden çok fazla tüketilmemelidir.