Apandisit, en basit anlamıyla apandisin şişmesi ve iltihaplanması sonucu meydana gelen bir durumdur.
Apandisit Nedir, Ne Demek?
Kalın bağırsağa bağlı ve yaklaşık 10 cm'lik bir tüp görüntüsündedir. İltihaplanması sonucunda kalın bağırsağın bu kısmında tıkanıklar yaşanabilir. Apandisit patlaması durumu, iltihaplanan sıvının karın boşluğuna akması ile gerçekleşmektedir. Oldukça tehlikeli olan apandisit patlaması önlem alınmadığı takdirde ölüme neden olabilir.
Apandisin şişmesi ve patlaması oldukça tehlikeli bir duruma yol açmaktadır.
Apandisit ağrısı yürürken size dayanılmaz ağrılar yaşatabilir. Ayağa kalktınız ve yürüdüğünüzde dayanılmaz ağrılar hissediyorsanız, muhtemelen apandist oluşmuştur. Bunun yanı devam eden ağrı fetüs pozisyonunda kıvrılarak yatmak sonucunda azalıyorsa, bu ağrı büyük ihtimalle apandist ağrısıdır. Ağrıların gün geçtikçe devam ediyor olması veya daha da şiddetlenmesi sonucunda zaman kaybetmeden hemen en yakın sağlık kuruluşuna giderek muayene olmalısınız.
Apandisit Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Karın bölgesinde görülen şiddetli ağrı bu rahatsızlığın en çok göze çarpan belirtisi olarak kabul edilmektedir. Meydana gelen ağrı, kişinin göbek deliğinden başlayarak karnın sağ alt bölgesine kadar yayılır. Bu sırada karında kasılmalar meydana gelir ve sağ alt kısımda ise keskin ve şiddetli bir ağrı hissedilir. Her insanda görülmese de apandisit belirtileri içerisinde ağrı dışında; kusma, bulantı, ateş, ishal, kabızlık, sırt ağrısı ve gaz şişkinliği de görülebilir. Patlaması oldukça ciddi bir soruna yol açabilir. Bu sorunlardan en önemlisi de erken önlem alınmaması halinde ölüm tehlikesidir. Bu yüzden bu belirtiler ile birlikte karının sağ alt bölgesinde şiddetli bir ağrı hissediliyorsa, zaman kaybetmeden uzman bir doktora başvurmanız hayati önem taşımaktadır.
Apandisit Ameliyatı Nasıl Yapılır? Tedavisi Nedir?
Apandisit ameliyatı apandisin alınması demektir. Oldukça tehlike arz eden bir rahatsızlık olduğundan dolayı apandist şüphesi olsa dahi apandisin alınması gerekebilir. İltihap kapmış olması sonucunda ise, öncelikle iltihabı boşaltılır ve yaklaşık bir hafta içerisinde de ameliyatı gerçekleştirilir. Genel anestezi ile cilt yüzeyinde açılan 10 cm'lik bir bölgeyle apandisit ameliyatı gerçekleşir ve apandis alınır. Hastanın ayağa kalkarak hareket etmesi ise yaklaşık 12 saati bulabilir. Hastanın normal aktivitelere katılabilmesi ise bu süreç 2-3 haftayı kapsamaktadır. Eğer ki bu ameliyat, adına "Laparaskop" denilen ve ucuna video kamera tutturulmuş ince bir tüp ile yapılırsa, vücudunuzda açılacak yara izi daha küçük olacaktır. Aynı zamanda yapılan ameliyat sonrası kısa sürede toparlanmanız da mümkün olabilir.
Apandist Ağrısı Nasıl Olur?
Apandisit ağrısı şiddetli olarak bel bölgesi çevresinde ve göbek deliği hizasında yaşanmaktadır. Ağrının en şiddetli olduğu kısım ise, sağ alt karın bölgesidir. "Bıçak gibi" tabirini tam anlamıyla açıklayacak şiddetli ağrılar meydana gelebilir. Vücudunuzun genelinde sürekli olarak hissedilen bu ağrı, kasılmaları da beraberinde getirir. Apandist ağrınız ile kendinizi bir şekilde muayene edebilirsiniz. Bunun için bahsettiğimiz karnın sağ alt kısmına parmağınızla dokunun. Şiddetli bir ağrını hissedilmesi sonucunda ise mutlaka zaman kaybetmeden doktora gidin.