Kanser türleri, yaşadığımız dönemin en ciddi hastalıklarından olurken bağırsak kanseri de bu hastalık türlerinden birisidir.
Bağırsak Kanseri Nedir? Nasıl Oluşur?
İnsanlar tarafından kalın bağırsak olan bilinen bölgede istenmeyen tümörlerin oluşumu bağırsak kanseri olarak isimlendirilmektedir. Tıp alanında bu kanser türü kolon kanseri olarak isimlendirilirken yalnızca kalın bağırsak ile kısıtlı kalmaması bu ismi almasına sebep olmaktadır. Sindirim sisteminin son halkası olan bağırsaklarda başlayan kanser, bu bölgedeki birçok farklı bölüme kısa süre içerisinde yayılabilir.
İnsanlarda, kalın bağırsağın uzunluğu yaklaşık olarak 1,5 metre kadardır. İnce bağırsağın etrafında yer alan kalın bağırsak karnı yatay biçimde geçmektedir. Rektum ise kalın bağırsağın son kısmı olan bölgedir ve bu bölgede de kanser hücreleri var olabilir. Bu iki bölgeye bulaşmış olan zararlı tümörler, kişide kolon kanseri olduğunu göstermektedir.
Kolon Kanseri Neden Olur?
Araştırmalar, gelişmiş ülkelerde bu hastalık, gelişmemiş ülkelere göre 4 ile 10 arasında değişen oranlarda daha fazla gerçekleştiğini göstermektedir. Bu istatistik, hastalığın sebeplerinin belirlenmesinde çok büyük bir önem taşır. Bağırsak kanseri neden olur diye araştırıldığında diğer kanser türleri gibi genetik etmenlerden etkilenmektedir. Ancak bunun yanında çevresel etmenler ve yaşam tarzı da insanlarda bu hastalığın gözükmesine sebep olabilir. Kişilerin ailesinde bu rahatsızlığın görülmesi, insanların bu hastalığa yakalanma riskini arttırmaktadır.
Beslenme düzeni oldukça önemlidir. Günlük yaşantı sırasında tüketilen gıdalar da bu kansere davetiye çıkaran durumlar arasında gösterilir. Aşırı yağlı besinlerin tüketilmesi, çok fazla kırmızı et alımı, sigara, alkol ve buna ek olarak şişmanlık insanlarda kanser oluşumunu tetikler. Bu rahatsızlığa yakalanan kişilerde genel olarak yaş da önemli bir etmen olarak görülür. Bağırsaklar, belirli bir süre yanlış ya da düzensiz beslenmeye dayanabiliyor olsa da belirli bir yaştan sonra bu dayanım azalacak ve sonrasında kansere sebep olacaktır.
Bağırsak Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Kanser tedavilerinde erken teşhis çok büyük önem taşıdığından belirtilerin doğru bir biçimde bilinmesi ve buna ek olarak hemen belirtilerin değerlendirilmesi için doktorlara gidilmesi gerekmektedir. Bağırsak kanseri belirtileri, sürekli olarak devam eden kabızlık ve ishal durumu, büyük abdestin incelmesi, büyük abdest sırasında kan gelmesi gibi belirtiler görülebilir. Eğer bu belirtilerin olduğu dönemde hastalık fark edilmez ise ileriki dönemlerde karında çok şiddetli bir ağrı ve gözle görülebilen bir şişlik durumu ortaya çıkabilmektedir.
Rektum Kolon Kanseri Tedavisi Nedir?
Bağırsak kanseri tedavisinde erken teşhis için düzenli kontrol çok önemlidir. 50 yaşın üzerindeki kişiler belirli zaman aralıklarında kontrole giderlerse vücutlarında kanser hücresine dönüşmek üzere olan polipler görülebilir. Bu polipler çeşitli işlemler ile vücuttan uzaklaştırılabilirken kanser oluşmadan engellenmiş olur. Ancak bu aşamada fark edilmeyen kanser vakalarında ilaç tedavisi ile kanser hücresinin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Eğer boyutları büyükse ya da yayılmışsa bu durumda ameliyat tek çare olarak görülmektedir.