Ayak yanması; sıklıkla görülen bir rahatsızlık olmasının yanında çok fazla dikkate alınmayan bir durumdur.
Ayak Yanması Neden Olur?
Genel olarak ayak tabanında meydana gelen bu durum aynı zamanda ayak bileğinde ve baldır tarafında da görülebilmektedir. Ayak yanması problemi daha çok 50'li yaşlarda ortaya çıkar ve birtakım nedenlere bağlı olarak gelişir. Bu durumun sebeplerini şu şekilde özetlemek mümkündür:
Travmalar: Meydana gelen bazı kazalar sonucunda kırılma gibi durumlar oluşabilir. Bu tarz durumlar ayak yanması rahatsızlığının meydana gelmesine neden olabilir. Burkulma, koşma, ayakkabı sıkması ya da aşırı kilo gibi durumlar buna etken olabilmektedir.
Ayak mantarı: Sık rastlanılan bir hastalık olan mantar, ayaklarda yanma hissi meydana getirebilir. Çünkü deride kuruluk meydana getirir ve bu da yanma etkisi oluşturur.
Diyabetik sebepler: Şeker hastalığı sonucunda ayak ve bacaklarda yer alan sinirler tahribata uğrayabilmektedir. Bu durum kandaki glikoz seviyesinde artış meydana getirir. Genel olarak geceleri artış gösteren bu durum beraberinde karıncalanma ve uyuşma meydana getirir. Bu da yanma etkisi oluşturabilir.
Sinir sıkışması: Üçüncü ve dördüncü parmakların sıkışması sonucunda soku büyümesi meydana gelir. Tarsal tünel sendromu olarak nitelendirilen bu durum yanma etkisi meydana getirmektedir.
Farklı sebeplerden dolayı meydana gelebilen ayak yanması aynı zamanda alerjik de olabilmektedir. Kullanılan bir sabun ya da deterjan buna sebep olabilir. Ayrıca kan dolaşımından da kaynaklanabilen durumlar söz konusudur. Karaciğer, artrit ve böbreklerde meydana gelebilen bazı durumlar yanma hissi meydana getirebilir.
Ayak Yanması Hangi Hastalıkların Belirtisidir?
Sigara ve alkol kullanımı, obezite, genetik yatkınlık ya da B12 eksikliğinden dolayı meydana gelebilen ayak yanması bazı hastalıkların belirtisi de olabilmektedir. Pek çok kişide rastlanılan bir rahatsızlık olarak nitelendirilen bu durum nörolojik hastalıkları belirtisi olabilir. Bunun yanı sıra psikiyatrik, endokrin, kemik, eklem ve damar hastalıklarının belirtisi olarak da ayaklarda yanma etkisinin olabileceği uzmanlar tarafından nitelendirilmektedir. Daha çok diyabet hastalarında görüldüğü belirtilmektedir. İnsülin direnci rahatsızlığının tanısı koyulurken ilk belirtiler arasında bu durum söz konusu olmaktadır. Yanma şikayeti olan kişilerin uzman bir doktordan destek alması ve durumun kaynağının belirtilmesi gerekmektedir.
Ayak Yanması Nasıl Geçer? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu tarz rahatsızlıklarda genel olarak nedene bağlı tedaviler uygulanmaktadır. Ayak yanmasına sebep olan etkene bağlı olarak ilaç kullanımı ve birtakım yöntemler uygulanmaktadır. Bununla birlikte pamuklu çoraplar giymek, daha iyi ayakkabılar kullanmak ve doktorun önermiş olduğu şeylere dikkat etmek yanma hissinin giderilmesi konusunda etkili olmaktadır.
Ayak Yanması Yorumları Nelerdir?
Genel olarak ayak yanması yorumlarını incelediğimiz zaman pek çok kişide bu tarz bir rahatsızlığın söz konusu olduğunu görmekteyiz. Daha çok 50 ve üzeri yaşlarda görülen yanma hissi farklı sebeplerden ötürü oluşmaktadır. Kimisinde genetik kimisinde diyabet kimisinde obezite gibi problemler sonucunda gelişmektedir. Eğer ki sizin de ayaklarınızda yanma sorunu varsa en yakın sağlık kuruluşundan destek alınız ve ihmal etmeyiniz.