Sinir hasarına bağlı olarak yüz mimik kaslarında meydana gelen hareket kaybı olarak tanımlanan yüz felci, tıp dünyasında fasiyal paralizi olarak bilinen ve yüzün tek ya da her iki tarafında meydana gelen bir rahatsızlıktır.
Yüz Felci Neden Olur?
Yüz bölgesindeki mimik kaslarına beyinden uyarı meydana getiren fasiyal sinirlerinin birtakım sebeplere bağlı olarak hasar görmesi sonucunda yüzde hareket kaybının gelişmesi durumu yüz felci olarak tanımlanmaktadır. Aniden ortaya çıkabilen bu durum belli bir zaman sürecinde aşamalı olarak da görülebilir. Yüz felci sebepleri ise şöyledir:
Bell Paralizisi: Genel olarak yüz felcindeki en yaygın sebep olarak tanımlanmaktadır. Yüzün sadece bir kısmındaki kasları etkileyen, ani bir şekilde gelişen ve nedeni tam olarak belli olmayan bir yüz felci çeşididir. Bir tümör ya da kafa travması gibi sebeplerden dolayı oluşmaz. Genel olarak bu durum yüz sinirlerinde oluşan ödem sonucunda kemik yapıların sıkışması ile ortaya çıkar. Genel olarak bu durumdan kaynaklanan felç 6 ay içerisinde geçmektedir.
İnme: Yüz kaslarını kontrol eden sinir hücrelerinin beyinde hasar görmesi sonucunda oluşur. İnme sonucunda yüz felci oluştuğu zaman doğrudan hasar meydana gelmez. Beyin hasarı ve iletilerin yüz sinirine doğru şekilde aktarılamama durumundan kaynaklanır. İnme sonucunda gelişen oksijen eksikliği ve beyin kanaması sonucunda gerçekleşir.
Genel olarak yüz felci yukarıdaki iki sebepten ötürü kaynaklanır. Fakat bunların yanı sıra başka sebepler de vardır. Beyin hasarı ve kafatası kırığı, yüz yaralanması, boyun ve baş tümörü, orta kulak enfeksiyonu, lyme hastalığı, bazı cerrahi nedenler, rahimde fasiyal sinir, yüz kaslarının anormal gelişimi, doğum travması gibi nedenler de buna sebep olabilir. Soğuktan yüz felci olma gibi durumlar da söz konusu olabilir.
Yüz Felci Belirtileri Nelerdir?
Kişiden kişiye yüz felci belirtileri gelişmektedir. Bu belirtiler şöyledir:
- Tek taraflı yüz felci
- Felçten etkilenen yüz bölgesinde kırpma, alın kırıştırma ve kontrol kaybı
- Ağızda sarkma
- Gözyaşında azalma
- Kaslarda seğirme ile birlikte istemsiz hareketler
- Felç olan tarafta tat duyusunun değişmesi
- Konuşma bozukluğu
- Aşırı salya üretimi
- Yeme ve içmede bozukluk
- Kulağın içinde ya da arkasında ağrı
- Çene eklemi çevresinde ağrı
- Baş ağrısı
- Felç olan tarafta kulakta seslere aşırı duyarlılık olması
Bu belirtiler çoğunlukla yüzün felçten etkilenen bölgesinde ortaya çıkmaktadır. Yüz felci belirtileri ne zaman başlar diye bakacak olursak felci oluşturan sebebin gerçekleşme süreci ile ilgilidir.
Yüz Felci Tedavisi Var mı?
Eğer ki yüzdeki felç bell paralizisi sonucunda gerçekleşirse büyük çoğunluğunda tedavi gerçekleşsin ya da gerçekleşmesin iyileşme sağlanmaktadır. Tedavi için birtakım ilaçlar da kullanılabilir. Bununla birlikte yüz felci egzersizleri de kasların güçlenmesini sağlayarak daha kısa sürede iyileşmeyi sağlayabilir. İnme sonucunda gerçekleşen felç için ise inme henüz yeni olmuşsa pıhtının giderilmesine yönelik tedavi uygulanır. Eğer inme uzun zaman önce olmuşsa beyindeki hasar riskini gidermek ve azaltmak için ilaç tedavisi uygulanır. Diğer sebeplerden kaynaklı ise ameliyet ile hasarlı sinirlerin onarılması sağlanabilir. Tümör varsa tedavi edilebilir. Kontrolsüz kas hareketleri için botoks ve fizik tedavi uygulamaları gerçekleşebilir. Tedavi sürecinde yüz felcine iyi gelen yiyecekler doktor tavsiyesi ile tüketilebilir.
Yüz Felci Tekrarlar mı?
Genel anlamda yüz felcinin tekrarlama olasılığı %5-15 arasındadır. Fakat bu durum altta yatan hastalıklara ve risk faktörlerine göre değişmektedir. Yüz felci geçirenlerin yorumları incelendiği zaman bu tarz durumların söz konusu olduğu gözlemlenmektedir.