Çift rahim; oldukça nadir karşılaşılan bir durum olmakla birlikte, iki rahim ağzının bulunduğu bir durum olarak nitelendirilen durumdur.
Çift Rahim Nedir, Ne Demek?
Bir kız bebeğinin rahmi anne karnında öncelikli olarak yumurtalık tüpleri ile gelişmeye başlamaktadır. Bebek anne rahminde büyümeye devam ettikçe bu tüpler birleşir bu şekilde bebeğin rahmin oluşur. Normal bir gebelikte süreç bu şekilde gelişmektedir. Fakat bazı gebeliklerde bu tüpler gelişmez ve birleşmezler. Bu durum sonucunda tek rahim değil bebekte iki rahim meydana gelir. Bu da çift rahim olarak isimlendirilir.
Çift rahimli kadınların bazılarında iki vajina olabilmektedir. Vajinalar ayrı ayrı iki şekilde görülebilmektedir. İkiye ayrılmış şekilde gözükebilen çift rahim, bazı vakalarda tanı koyulması oldukça zor olan bir durumdur. Oldukça nadir görülen bu durum normal doğumların yaklaşık olarak %2-4 arasında ortaya çıkmaktadır.
Anne karnında gelişim sırasında meydana gelen çift rahimli olma durumu bir hastalık değildir. Fakat cerrahi birtakım müdahaleler ile düzeltilebilmektedir. Hatta bu durumun gebelik için engel oluşturmadığı da belirtilmektedir. Fakat bebeğin gelişimine bağlı olarak zaman içerisinde anne rahmine sığmayabilir ve düşük tehlikesi oluşabilir. Bu nedenle böyle bir duruma sahip olan kadınlar daha özel bir gebelik geçirmelidir.
Çift Rahim Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
İç tarafta bulunan rahim, gebelik durumunda bebeğin gelişmesi için gerekli olan bir alandır. Görevi bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlamaktır. Çift rahimli olan kişiler normal hayatta herhangi bir sıkıntı yaşamazlar. Hatta cinsel hayatları da oldukça iyi olmaktadır. Fakat bu tarz durumlar gebelik gibi süreçlerde kendini belli etmektedir. Rahimde meydana gelen bir anormallik genel olarak hamilelik süresinde kendini belli etmektedir. Bu nedenle çift rahimli olan kişilerde de çok fazla bir belirti beklenmemektedir. Fakat yine de bazı belirtiler gözlemlenebilmektedir:
- Adet olmadan önce ve adet olduktan sonra şiddetli ağrıların görülmesi
- Regl dönemlerinde düzensizlikle yaşanması
- Normalin dışında yoğun bir adet kanamasının oluşması
- Karın bölgesinde bir kitle ya da dolgunluk hissedilmesi
Bu tarz durumlar çift rahim belirtileri olarak nitelendirilebilmektedir. Eğer ki bu tarz durumlar söz konusu ise bir uzman doktora giderek gerekli test sonucu tanı koyulması sağlanabilir.
Çift Rahim Tanısı Nasıl Konur?
Gebelik gerçekleştiği zaman doktor birtakım testler yapmaktadır. Genel olarak çift rahim belirtilerinde gözlemlenen belirtiler kist, miyom gibi rahatsızlıklarda da ortaya çıkar. Ultrason görüntüleri de bu durumun tanısı konulmaktadır. Alt karın bölgesine yapılan ultrason muayeneleri ile çift rahim teşhisi konulabilir. Bunların yanında tomografi, histerosalpingografi, histeroskopi ve laparoskopi tarzı yöntemler de tanı koyulabilir. Tanı sonrası ise doktor birtakım tedavi yöntemleri önermektedir.
Çift Rahim Tedavisi Nasıl Yapılır? Gebeliğe Engel midir?
Eğer ki bu duruma sahip bir kadın çok fazla rahatsız olmuyorsa herhangi bir müdahale yapılmaz. Rahatsızlığın şiddetine göre çift rahim ameliyatı önerilebilir. Genel olarak çift rahimli kadınlar doğal bir şekilde hamile kalabilmektedir. Fakat bebeğin rahime sığmaması gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu tarz durumlarda bebek kaybedilebilir. Bu nedenle anne adayının sürekli olarak doktor kontrolünde olması gerekmektedir.