Erken gebelik; normal olarak 37. haftadan sonra gerçekleşmesi gereken, fakat bazı durum ve nedenlere bağlı olarak 37. haftandan önce oluşan ve prematüre bebek olarak nitelendirilen bir hamilelik sürecidir.
Erken Doğum Riski Nedir?
Gebelikte erken doğum riski, her anneyi endişelendiren bir durumdur. Normal bir doğum genel olarak 40. haftanın bitiminden sonra gerçekleşmektedir. 37. haftadan sonra doğum gerçekleşebilmektedir. Fakat bazı durumlarda doğum 37. haftadan önce gerçekleşir ve bu durum erken doğum olarak nitelendirilir. Günümüzdeki gebeliklerin yaklaşık olarak %12'si erken doğum ile sonlanmaktadır. Tıp bilimindeki gelişmeler sonucunda bu durum artık eskisi kadar sorun teşkil etmemektedir. Erken doğum gözlemlenen bebek kayıpları önemli ölçüde azalma göstermektedir.
Henüz haftası dolmadan doğan yani 7 aylık prematüre bebekler, uzman hekimlerin öngördüğü süre kadar kuvözde kalarak ve sağlık durumları gözlenerek, özel bakım altında tutulmaktadır. İlerleyen zamanda normal doğmuş bebekler gibi yaşamlarını devam ettirebilmektedirler. Fakat belirtilen haftadan da daha önce gerçekleşen doğumlar daha büyük risk taşımaktadır. Otizm, akciğer problemleri, göre ve işitme bozukluğu gibi sorunlar görülebilmektedir. Prematüre doğan bebekler normal doğan bebeklere göre daha yavaş büyüme göstermektedir. Özellikle 7 ayda önce doğan bebekler oldukça özel bakımlarla ile gözetim altında tutulmaktadır. Erken doğum bazı zamanlarda engellenemez bir durum iken, bazı zamanlarda anne adayının alabileceği tedbirler ile engellenebilmektedir.
Erken Doğum Sancısı ve Belirtileri Nasıl Başlar? Nasıl Olur?
Rahimde meydana gelen kasılmalar sonucunda oluşan açılma nedeni ile erken doğumun gerçekleşmesinin kesin ve net bir nedeninin bilinmemesi ile birlikte pek çok etkenin bu duruma etken olabileceği saptanmıştır. Pek çok anne adayı gebeliğinin belli bir döneminde erken doğum belirtisi olarak nitelendirilen kasılmaları hisseder. Yalancı kasılma olarak nitelendirilen bu durum normal doğum sancısı ile karıştırılabilmektedir. Bu tarz kasılmalar genel olarak anneyi doğum sürecine hazırlamak için gerçekleşmektedir. Bunların farkında olmamak panik olmayı önlemektedir. Genelde ilk gebeliklerde anne adayı durumun çok farkında olmaz ve bu nedenle hekime başvurduğu zaman rahatlayabilir.
Doğum kasılmaları ile yalancı kasılmalar arasında belli başlı farklar bulunmaktadır. Bunu anlamanın en etkili yolu pozisyon değiştirme ile birlikte kasılma ve ağrılarda azalma olup olmadığıdır. Erken doğum sancısı ve belirtileri bazı şekillerde kendini belli edebilmektedir. Her 10 dakikada bir görülen ya da daha da sıklaşan, gitgide şiddeti artan kasılmalar görülebilir. Pozisyon değiştirmeye rağmen sırt ve bel bölgesinde ağrılar devam eder. Karın bölgesinin altında gaz sancıdı ya da adet sancısı gibi ağrılar görülür. Pelvis bölgesinde ya da vajina da basınç oluşabilir. Vajinadan su gelmesi, damlaması, kanlı ya da mukus şeklinde akıntıları oluşması, lekelenme ve kanamaların meydana gelmesi ya da enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi bulantı, kusma, ishal gibi belirtiler erken doğum sancısı olabilir. Bu nedenle acil bir şekilde hekime başvurulmalıdır.
Erken Doğum Tehdidi ve Önlemenin Yolları
Daha önceki gebeliklerinde erken doğum yapmış olan annelerin bu durumla tekrardan karşılaşması olağandır. Erken doğum tehdidi çoğul gebeliklerde ortaya çıkabilmektedir. Rahim ağzında daha önce yapılmış olan bazı işlemler bu durumu arttırabilir. Kişinin gebelik yaşının yanlış hesaplanması, fetüsün ölmesi gibi durumlar erken doğum meydana getirebilmektedir. Sigara ve uyuşturucu kullanımı, gebelikte enfeksiyon kapmak ve göbek bölgesinde hamilelik sırasında cerrahi operasyon uygulanması bu duruma neden olabilmektedir.
Erken Doğum Yapanlar ve Yorumlar
Günümüzde pek çok kadında görülen erken doğum, ilerleyen tıp sayesinde önceki zamanlarda kadar riskli değildir. Bu tarz doğum yapan ve bunun sonrasında bebeklerini sağlıklı şekilde büyüten pek çok kadın vardır. Gebelik süresi boyunca doktor kontrolünde olmayı ve bahsedilen anormal etkilerin görülmesi sonucunda derhal uzman bir hekime başvurmayı unutmayınız.