Mesane kanseri; mesanenin iç yüzeyinde bulunan hücre tabakalarının kontrolsüz bir şekilde çoğalarak sağlam dokuların işgal edilmesi ile meydana gelen bir rahatsızlıktır.
Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Genel olarak 65 yaş üzerindeki kişilerde meydana gelen mesane kanseri, ağrısız kanamalı idrar olarak kendini gösterir. Bu hastalığın en önemli risk faktörü sigaradır. Mesane kanseri erkeklerde kadınlara oranla 4 kat daha fazla gözlemlenmektedir. Fakat hastalık hem kadınlarda hem de erkeklerde aynı belirtileri göstermektedir. Mesane kanseri belirtileri şöyledir:
- İdrar yaparken ağrı ve yanma meydana gelir.
- İdrar çıkma zorluğu görülür. Zayıf, yavaş ve kesintili idrar söz konusu olur.
- İdrar miktarında azalma oluşur.
- Sık sık idrara çıkma söz konusu olur.
- Zayıflık ve kilo kaybı görülür.
- Mesane ya da bağırsak kontrolünde kayıp oluşur.
- Hastalığın şiddeti arttığı zaman kalçalarda, sırtta, kaburga ve üst baldırlarda ağrı ve sertlik meydana gelir.
İdrarda kanama ve yanma genel olarak mesane kanseri belirtisinin en önemli semptomu olsa da bu durum sadece bu hastalıkta meydana gelmemektedir. Enfeksiyon belirtisi de olabilmektedir.
Mesane Kanseri Neden Olur?
Kesin olarak nedeni belli olmayan mesane kanseri risk faktörleri olarak şunları sayabiliriz:
Sigara içmek: sigara ve tütün kullanımı bu hastalığın en yaygın risk faktörüdür. Sigara içenlerde, içmeyenlere göre 4-7 kat daha fazla kanser riski oluşmaktadır. Pasif içicilik de riski artırmaktadır.
Yaş: Genel olarak 50 yaş üzeri mesane kanserine yakalanabilmektedir. Mesane kanseri olanlar çoğunlukla bu yaşın üzerindedir.
Cinsiyet: Erkeklerde görülme olasılığı daha fazladır. Fakat sigara kullanan kadınlarda da risk oranı artış göstermektedir. Kadınlardan mesane kanseri ölüm riski erkeklere göre daha fazladır.
Kimyasal maddeler: Deri, boyai kauçuk, akü sanayi, tekstil ya da baskı endüstrisinde kullanılan kimyasal maddeler mesane kanseri riskini artırmaktadır.
Yukarıda saydıklarımızın haricinde beyaz ırkta bu kanser türü daha fazla görülmektedir. Kronik mesane enfeksiyonları, yeterli miktarda su tüketmemek, idrarı çok fazla tutmak, Aşırı yağlı ya da katkı maddeli besinler tüketmek, ailesinde mesane kanseri olanlar, mesaneye yakın bölgelerde radyoterapi yapılmış olması, kemoterapi alınan kişilerde de bu kanser türüne rastlanabilir. Bunların her biri birer risk faktörüdür.
Mesane Kanseri Evreleri Nelerdir?
Bu hastalığın evrelendirilmesinde TNM sınıflandırmasından yararlanılmaktadır. T, kanserin varlığını ve yayılmaya dair bulguları değerlendirir. T1 tümörler mesanenin daha yüzeysel kısmındadır. T2 tümörler, kas yapılarına yayılımını gösterir. T3, tümörlerin mesane çevresindeki yağ dokusuna, T4 ise diğer organlara yayıldığını gösterir. N sınıflandırması kanserin lenf nodlarına yayılıp yayılmadığı hakkında bilgi verir. 2 cm'den küçük olan bir tane olan lenf nodu N1 olarak tanımlanır. 2-5 cm arasında birden fazla olanlar N2 olarak isimlendirilir. 5 santimden büyük ve birden fazla olanlar ise N3 olarak tanımlanır. M sınıflandırmasında ise mesane dışındaki organlara kanser bulaştı mı bulaşmadı mı değerlendirilmektedir. Metastaz tespit edildiğinde M1, edilmediğinde ise M0 olarak isimlendirilir. Bu sınıflandırmalar eşliğinde mesane kanseri evrelerini şöyle tanımlamak mümkündür:
Evre 1: Lenf nodu tutulumu başka bir organa sıçramamıştır. Kanse mesanede yüzeyseldir.
Evre 2: Başka bölgelere yayılım söz konusu değildir. Fakat kanser daha derin olarak kas yapılarına ilerlemiş demektir.
Evre 3: Mesaneye uzak organlara değil, genel olarak lenf nodu tutulumlarının bulunduğu ileri bir evredir.
Evre 4: Hastalık mesaneye uzak olan orga ve dokulara yayılmış demektir.
Her birimizin bildiği üzere kanserde erken teşhis hayat kurtarmaktadır. İlk evrede yakalamak, tedaviyi daha da kolaylaştırır. Bundan dolayı belirtiler göz ardı edilmemelidir.
Mesane Kanseri Ameliyatı ve Tedavisi
Mesane kanseri tedavisi için uygulanan cerrahi işlemler, tümörü evresi, bulunduğu yer faktörleri bağlamında mesanenin tamamının çıkarılması ya da tamamen çıkarılması şeklinde yapılmaktadır. Eğer kanser kas dokusuna yayılmışsa sistektomi isimli cerrahi işlem uygulanır. Bu uygulamada mesane ve beraberinde çevre dokular, lenf nodları da çıkarılmaktadır. Ayrıca ek tedavi olarak kemoterapi de uygulanabilir. Eğer kas dokusunda yayılma söz konusu değilse lezyonun endoskopik olarak çıkartılması için BCG uygulaması yapılabilir. Cerrahi işlemleri tercih edilmediği hastalarda radyoterapi uygulaması yapılabilmektedir. Eğer kanser diğer organlara yayılmışsa kemoterapi ve hedefe yönelik tedavi uygulanmaktadır. Mesanenin korunmasına yönelik olarak transüretral rezeksiyon tedavisi de uygulanabilmektedir. Genel olarak tedavi uzman doktorun teşhisleri üzerine olmaktadır. Mesane kanseri iyileşme oranı evreye ve hastalığın yayılımına göre değişir.