Etil alkol; bir tahıl alkolüdür ve etanol olarak da bilinen, alkollerin içerisine katılan bir tür karışım maddesi olarak nitelendirilen alkol türüdür.
Etil Alkol Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Endüstriyel alanda sıklıkla kullanılan etil alkol, renksiz, hoş kokulu, berrak ve yanıcı özelliğe sahip bir sıvıdır. Kimyasal bir madde özelliği taşıyan etil alkol organik bir bileşiktir. Çözücü özelliği bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde diğer tüm organik kimyasalların sentez edilmesinde tercih edilmektedir. Kimyasal olarak formülü C2H5OH olan etanol, otomotiv sektöründe, kozmetik alanında ve tıpta sıklıkla kullanılmaktadır. Eğlence amacı ile tüketilen alkollü içeceklerin yapımında bu madde sıklıkla tercih edilmektedir.
Etil alkolün üretimi iki ana süreç şeklinde olmaktadır. İlk aşaması karbonhidratların fermantasyon edilmesidir. Bu genel olarak alkollü içeceklerin yapımında uygulanan yöntemdir. Diğer aşaması ise etilen hidratasyon olarak isimlendirilen işlemdir. Fermantasyon işlemi, karbonhidratların maya hücreleri tarafından etonele dönüştürülmesidir. Endüstriyel alkol üretiminde hammadde olarak tahıl ve şeker mahmülleri kullanılmaktadır. Bunlar pancar, mısır ve şeker kamışıdır. Bir etilen ve buhar karışımının yüksek sıcaklı ve basınç işlemine girmesi ile ise etilen hidratasyon olarak nitelendirilmektedir.
Etil Alkol Ne İşe Yarar?
Saf etil alkol hoş kokuludur ve yakıcı tada sahiptir. Fermantasyon ve sentez işlemleri uygulanmış olan etik alkol seyreltik bir sulu çözelti halindedir. Fraksiyonel olarak konsantre edilmelidir. Orta miktarda etil alkol tüketimi kasları gevşetir ve beynin önleyici aktivitelerini azaltır ve birtakım uyarılar gönderir. Kaygıyı azaltıcı etkisi bulunan etil alkol, psikoaktif bir ilaç görevi üstlenebilmektedir. Bunun yanı sıra bilişsel fonksiyonların bozulmasını sağlar ve merkezi sinir sistemi için depresan etkisi meydana getirmektedir.
Etil alkol yaygın bir şekilde çözücü olarak kullanılmaktadır. Hem polar hem de polar olmayan bileşikleri çözmek için kullanılmaktadır. Bununla birlikte dezenfektan ve antiseptik yapımında da sıklıkla tercih edilmektedir. Tıbbi pek çok malzemenin elde edilmesinde etil alkolden yararlanılmaktadır. İçecek olarak tüketilen alkol ürünlerinin içerisinde de yer almaktadır.
Etil Alkolün Zararları Nelerdir?
Yanlış bir şekilde kullanılan etil alkolün yan etkileri azımsanmayacak şekildedir. Doğru şekilde kullanılmayan bu kimyasal madde ölüm gibi sonuçlara yol açabilmektedir. Zehirlenme gibi etkiler meydana getirebildiği için kesinlikle doğru bir şekilde kullanılmaktadır. Ruhsatsız olarak satışı yapılan etil alkoller körlük meydana getirebilmektedir. Bu nedenle daha çok yan etki değil direkt olarak zarar odaklı sonuç oluşumuna sebebiyet vermektedir.
Etil Alkol Nasıl Kullanılır? Satışı Yasak mı?
Başta tıbbi alanda olmak üzere etil alkol pek çok sektörde kullanılmaktadır. Kimyasal bir çözücü olan bu bileşen hem alkollü içecek yapımında hem de diğer endüstriyel alanlarda kullanılmaktadır. Etil alkol satışı yasak mı diye merak edilmektedir. Bu önemli bir maddedir. O yüzden ruhsatsız ve internet üzerinden satışı yasaklanmıştır. Çünkü bu maddenin kullanımı dikkatli şekilde olmalıdır.