Mısır püskülü çayı; K ve C vitamini, potasyum, çinko, demir, bakır ve antioksidan bakımından zengin olan kalp hastalıklarından cilt hastalıklarına kadar pek çok rahatsızlık için faydalı olan bir içecektir. Yazımızın içeriğinde mısır püskülü çayı nasıl yapılır, faydaları ve zararları nelerdir sorularına yanıt bulabileceğiniz gibi aynı zamanda zayıflamaya olan etkileri için de bilgi sahibi olabilir.
Mısır Püskülü Çayının Faydaları Nelerdir?
Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan mısır püskülü çayı aynı zamanda sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Böbrek rahatsızlıklarına, idrar yolu hastalıklarına, sindirim sistemi, saç, diyabet ve cilt sorunlarına yararlı olan bir içeriğe sahiptir. Mısır püskülü çayı neye iyi gelir diye bakacak olursak sizler için kısaca şunları özetleyebiliriz:
- İdrar yolu enfeksiyonlarının giderilmesi için etkilidir. Burada meydana gelen iltihabı gidermektedir. Etkili idrar sökücü etkisi sayesinde böbrek taşlarının düşürülmesi ve idrar yollarında meydana gelen enfeksiyonların temizlenmesi gibi etkiler meydana getirir. Ayrıca böbrek taşı oluşumunu da engellemektedir.
- Vücuttaki ödemin atılmasını sağlar. Bu özelliği sayesinde kilo vermek isteyenler için avantajlıdır.
- C vitamini açısından zengin olması sayesinde kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. K vitamini sayesinde ise kanamayı kontrol etmektedir.
- Gut hastalığının azalması ve iyileştirilmesi için kullanılabilir. Günde 3 bardak içildiğinde ağrıları azaltmaktadır.
- Vücuttaki toksinlerin ve diğer zararlı maddelerin atılmasını sağlar.
- Kan basıncının düşmesini ve dengelenmesini sağlayarak yüksek tansiyon problemlerinde olumlu etki meydana getirir. Ayrıca kan şekerinin düşmesine yardımcı olur. Vücuttaki insülin seviyesinin artmasını sağlar.
- Rahatlatıcı etkisi vardır ve kronik yorgunluğu gidermektedir.
- Saç bakımından kullanılabilir. Bununla birlikte cilt problemlerinin giderilmesi için etkilidir. Sivilcelerin daha kısa sürede temizlenmesini sağlar. Ciltte döküntü ve çıban gibi oluşumların yok edilmesini sağlar. Ayrıca sinek ve böcek ısırmaları için de etkilidir.
Sağlık açısından pek çok faydası bulunan mısır püskülü çayı çocuklarda alt ıslatma probleminde de kullanılabilmektedir. Gerek yetişkinler gerekse çocuklar gece uyumadan önce bu çaydan 1 bardak içtiğinde idrar kaçırma problemlerinin çözülmesi için etkili olabileceği belirtilmektedir.
Mısır Püskülü Çayının Zararları Nelerdir?
Polen alerjisi olan kişilerin bu bitkiyi ve çayını kullanmaması önerilmektedir. Mısır püskülü mısırın oluşup büyümesini sağlayan polenleri toplamaktadır. Mısır püskülü çayını kimler içemez diye bakacak olursak yüksek tansiyon ve diyabet hastalarının bu çayı tüketmeden önce uzman bir doktora danışması gerekir. Gereğinden fazla tüketilen mısır püskülü çayı kan basıncının aşırı düşmesine neden olur. İdrar atmaya destek olan ilaçlar kullanıyorsanız bu çayı tüketmeyiniz. Aksi durumda vücut susuz kalabilir. Hamile kadınların ve emziren annelerin bu çayı tüketmesi önerilmemektedir. Gebelikte aşırı tüketilmesi uterus kasılmalarını tetikler ve erken doğuma neden olur.
Mısır Püskülü Çayı Nasıl Yapılır?
Evinizde mısır püskülü çayı hazırlamak için taze ya da kurutulmuş, küçük küçük doğranmış olan mısır püsküllerinde 1 yemek kaşığı kadar alınız ve demliğe koyup üzerine sıcak su ekleyiniz. 1 büyük bardak çay için ölçü bu şekildedir. Yaklaşık olarak 15 dakika demlenmesini bekledikten sonra içebilirsiniz. Dilerseniz içerisine limon ekleyerek ferahlatıcı etki sağlayabilirsiniz. Mısır püskülü çayı kaç gün içilmeli diye bakacak olursak kullanım amacına göre bu durum değişmektedir. Tercihen akşam yemeklerinden önce tüketim sağlayabilirsiniz.
Mısır Püskülü Çayı Zayıflatır mı?
Kilo verme konusunda doğrudan etkisi bulunmayan mısır püskülü çayı içerisinde yer alan potasyum sayesinde idrarı artırır ve idrarın etkili bir şekilde vücuttan atılmasını sağlar. Bu şekilde yağ yakımı da sağlar. Düzenli kullanıldığında kısa süre içerisinde etki göstermektedir. Ödem atmayı sağlayan ve sindirim sistemini düzenleyen mısır püskülü çayı kaç kilo verdirir diye soracak olursanız bu kişiye göre değişmektedir. Metabolizma hızı, kilo fazlalığı, yaş ve cinsiyet bunu belirlemektedir.