Ökse otu; Avrupa'da epilepsi, infertilite, hipertansiyon ve artrit gibi hastalıkların tıbbi tedavisinde kullanılan bir bitki türüdür. Ökse otu faydaları hakkında bilgi vereceğimiz bu yazımızda aynı zamanda nasıl kullanılır, zararları nelerdir gibi sorulara da yanıt bulacağız.
Ökse Otu Nedir? Ne İşe Yarar?
Halk arasında gevele, güvelek, çekem, purç gibi farklı isimlerle de bilinen ökse otu; urson, tanen, inosit, viskotoksin, sapotoksin ve glikozit gibi maddeler barındıran bir bitkidir. Anti-kanser özelliği ile bilinen bu ot, çam, meşe, huş ağacı, elma gibi ağaçlarda yetişen bir çeşit asalaktır. Yani bu bitki fotosentezini bağımsız olarak gerçekleştirmektedir. Konakçı olduğu ağaçtan su ve mineral almaktadır. Beyaz-şeffaf renkte olan ökse otu, yapışkan ve yumuşak meyvelere sahiptir. Fakat bunlar toksik olduğu için kullanılmamaktadır.
İlkbahar ve sonbaharın ilk aylarında toplanan ökse otu, oldukça faydalı bir bitkidir. Fakat taze olarak tüketilmemelidir. Çiğ olarak yenildiği zaman zehirlenmelere neden olabilir. Kanserle mücadele konusunda oldukça etkilidir. Kanser karşıtı olarak bilinmektedir. Kemoterapi sonrasında hastaların durumlarını hafifletmek için yardımcı olmaktadır. Kanserli hücrelerin ölmesini sağlar. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar ve vücudun hastalıklara karşı korunmasını sağlar.
Ökse Otu Faydaları Nelerdir?
Pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan ve eski zamanlarda şifa niyetine kullanılan ökse otu faydalarını şu şekilde maddelemek mümkündür:
- Tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. Hipertansiyon için etkilidir. yüksek tansiyonu dengelerken felç, kalp krizi ve koroner kalp hastalığını önleme konusunda destek olmaktadır. Kan basıncını düşürür. Tansiyonun hem yükselmesini hem de düşmesini önler.
- Vücuttaki insülin üretimini yöneten ökse otu, kandaki şeker seviyelerini dengelemektedir. Bu etkileri sayesinde diyabeti önleyici etkisi de bulunmaktadır.
- Vücuttaki iltihaplanmalar mücadele eden, ökse otu doğal anti inflamatuar etki oluşturmaktadır. Eklem ağrıları ve artrite neden olan enflamasyonun hem içerden hem de dışarıdan tedavi edilmesini sağlar. Ayrıca sindirim sistemini dengeler ve mide ağrılarının hafiflemesine destek olur.
- Üst solunum yollarına iyi gelen çekem otu öksürük, boğaz ağrısı, bronşit, göğüs ağrısı ve sıkışması gibi durumların tedavisinde etkilidir.
- Strese iyi gelen ökse otu, anksiyete, depresyon gibi hastalıklara karşı etkilidir. Sinir sistemini güçlendirir ve stres hormonlarını da azaltır.
- Kanamaların durdurulmasını sağlamaktadır. Akciğer, bağırsak kanaması varsa ökse otu çayı tüketilebilir. Bu çayın hemostatik özelliği vardır. Kanamayı durdurucu etki sağlar.
- Uyku Problemlerine iyi gelen ökse otu, sinir sisteminin yatıştırır ve rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olur.
- Regl ağrılarına iyi gelen bu bitki, adet dönemindeki gerginliği ve krampları gidermektedir Ayrıca menopoz dönemindeki çeşitli problemlerin hafiflemesi için de etkilidir.
Vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olan ökse otu, ishal gibi sindirim sistemi problemleri için etkilidir. Astım problemleri varsa bunları gidermektedir. Ökse otu meyvesi yenir mi diye sıklıkla merak edilmektedir. Fakat faydaları ile birlikte zehirleyici etkisinden dolayı dikkatli tüketilmelidir.
Ökse Otu Zararları Nelerdir?
Çiğ bir şekilde zehirlenmelere neden olabilen ökse otu, ciddi anlamda alerjik etkiler meydana getirebilmektedir. Güvenilir bir yerden alınması gerekir. Aşırı tüketilirse ishal, bulantı, kusma şeklinde birtakım zararlar oluşabilmektedir. Çayının günde 2 bardaktan fazla içilmemesi gerekir. Hamile kadınlar ve emziren anneler için uygun değildir. Ökse otunun ağaçlara zararları da vardır. Ağaçları zayıf düşürür, verimini azaltır ve yaşlı ağaçların kurumasına neden olur.
Ökse Otu Nasıl Kullanılır?
Genel olarak ökse otu çayı tercih edilmektedir. Çiğ olarak tüketilmesi sorun olacağı için çayı yapılmaktadır. Kurutulmuş halde bulunan ökse otu kaynamış suyun içerisine konur ve bir süre bekleyip süzüldükten sonra içilir. Yaprak ve sap kısmı tüketilmelidir. Meyveleri ağız yolu ile alınırsa ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Ökse otu kullananların yorumlarına baktığımızda genel anlamda olumludur. Fakat kronik rahatsızlığınız varsa kullanılmamalıdır.