Çok büyük endişelere yol açmayan karaciğerin yağlanması, düzensiz ve sağlıksız yaşam koşullarının devam edecek olması ile birlikte karaciğer yetmezliğine kadar yol açabilen bir durumdur.
Karaciğer Yağlanmasının Belirtileri Nelerdir?
Yağlanmanın başladığı ilk anlarda herhangi bir belirtisine rastlanılmayan karaciğer yağlanması belirtileri başka hastalıklar için alınan kan tahlillerinde ortaya çıkmaktadır. Ancak bir doktor da yapacağı fiziksel muayene ile karaciğer büyümesinin farkına varabilir. Karaciğerin yağlanmasının başlangıçta herhangi bir belirtisi olmasa da, ilerlediği takdirde aşağıdaki belirtilerini görebilirsiniz:
- Yorgunluk
- Sağ üst karında, kaburgaların altında rahatsızlık hissi
- Kilo kaybı
- Kuvvet kaybı
- Zihin bulanıklığı
Karaciğer yağlanması olan bir kişinin yaşam tarzına dikkat etmesi, oluşabilecek birçok sıkıntının da önüne geçecektir.
Karaciğer Yağlanması İlerlerse Ne Olur?
Karaciğer yağlanmasının ilerlemesi halinde siroz tehlikesi de ortay çıkabilir. Siroz belirtileri ise şu şekildedir:
- Sarılık (cildin ve göz beyazının sararması)
- Ciltte kaşıntı
- Ayaklarda, ayak bileklerinde, bacakta veya karında şişme
- Karaciğer fonksiyonlarının zayıflaması
Bu belirtilerin var olması ile birlikte acil müdahale gerekir. Çünkü geç kalınmış bir siroz hastalığı karaciğer yetmezliğine, dolayısıyla da ölümlere neden olabilmektedir.
Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri Nelerdir?
Karaciğer yağlanması nedenleri bir hayli fazladır. Bunların başında alkol ve sigara yer alır. Hatalı beslenme, kullanılan ilaçlar ve daha pek çok sebep karaciğer yağlanması nedenleri arasındadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
1-Alkol ve Sigara:
Karaciğerimizin işlevsel özelliğinden dolayı yediğimiz ve içtiğimiz gıdaları vücudumuzun kullanması için işlemektedir. Bu gıdalara alkol de dahildir. Ancak karaciğer, zehir içeren alkolü her işlediğinde ise bir miktar hücresi yok olur. Karaciğer normal şartlarda kendini yenileyebilir ancak, alkolün uzun süre kulanı alması karaciğerin kendini yenileme özelliğine engel olur. Alkolün sürekli olarak alınması başta karaciğer iltihabı sonrasında ise siroz oluşturabilir. Sigara ise alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmalarına neden olur. Kolesterolü yükseltmesi, tansiyon sorunlarına yol açması ile sigara tehlikeli bir zehirdir.
2-Hatalı beslenme:
Kalorisi yüksek yiyecekleri devamlı olarak tüketmek, karaciğere yük bindirir. Bu aşamada karaciğer verimli çalışamaz ve zorlanır. Karaciğer yağlanması meydana gelir. Kalorisi düşük ve sindirimi kolay olan yiyecekler tüketilmelidir.
Karaciğer Yağlanmasına Neden Olan Etkenler
Aşırı kilo, karaciğer yağlanmasını tetikler. Özellikle bel çevresindeki yağlanması fazla olanlarda karaciğer yağlanmasının da artma riski fazladır. Ayrıca insülin direncinin görüldüğü hastalarda da görülebilir. Yeterli miktarda insülin üretilse de vücut hücreleri insüline karşı duyarsız kalabilir. Bu durum sonucunda, kandaki glukoz vücut hücrelerine yayılmayacak, karaciğer de toplanacaktır. Bu durum karaciğer yağlanması hastalığına neden olabilir. Bu nedenlerden başka; çabuk kilo kayıpları, uzun süreli açlık veya Kortikosteroit, tetrasiklin ve karbon tetraklorür içeren ilaçları veya kimyasallara maruz kalmak karaciğer yağlanması hastalığına neden olabilir. Bu rahatsızlığın oluşmaması için öncelikle beslenme düzenine ve tüketilen besinlere dikkat edilmelidir.