Cilt üzerinde çok yoğun kızarıkların ve belirli bölgelerde soyulmaların olma durumu gül hastalığı olarak nitelendirilmektedir.
Gül Hastalığı Nedir, Ne Demek?
Beyaz tenli bayanlarda sıklıkla cilt hastalıkları görülebilir. Gül hastalığı da bu hastalık türlerinden birisi olurken cilt görünümünün çok ciddi bir biçimde bozulmasına sebep olmaktadır. Hem yüzde hem de vücudun farklı bölgelerinde bu rahatsızlığın etkileri görülürken genel olarak bahar ve yaz aylarında kendisini göstermektedir. Ancak hastalığı oldukça yoğun bir biçimde yaşayan kişilerde kış aylarında da sıklıkla görülmesi mümkün olmaktadır. Halk arasında gülleme ya da roza hastalığı şeklinde isimleri bulunsa da en yaygın kullanımı gül hastalığıdır.
Gül Hastalığının Sebepleri Nelerdir?
Tıp alanında yapılan araştırmalarda bu hastalığın kesin bir belirtisi bulunamamıştır ancak tetikleyen birçok farklı etmen sayılabilir. Bu rahatsızlık genel olarak bayanlarda görülürken bunun yanı sıra genetik yatkınlık da söz konusudur. Özellikle annede bu rahatsızlık varsa çocukta da sıklıkla görülmektedir. Bunun dışında mevsimsel etmenler de hastalığın ortaya çıkmasına sebep olur.
Yaz aylarında sürekli olarak soğuğa maruz kalmak ya da yaz aylarında çok sıcak altında uzun süre geçirmek, insanların bu rahatsızlığa yakalanma riskini arttırmaktadır. Son olarak kişilerin stres ve sıkıntıları da bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.
Rozasea Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Nasıl Ortaya çıkar?
Bu rahatsızlık ilk olarak kendisini yüzde kızarıklık ile göstermeye başlamaktadır. Kişilerin yüzlerinde herhangi bir sebep olmamasına rağmen devamlı bir kızarıklık olmaya başlar. Genel olarak yanak bölgelerinde ve burun çevresinde çok görülmektedir. Bunun sonrasında eğer tedavi gerçekleşmezse bu kızarıklıklar vücudun tamamına yayılmaya başlayacaktır. Belirli bir sürenin ardından kızarıklıklarda kaşınma sürecine geçilir. Bu süreç içerisinde kişilerin sabırlı olmaları ve düzenli ilaç kullanarak kaşınmaları önlemeleri gerekir. Aksi halde yaralar kabarmaya başlayacak ve şekil bozuklukları çok daha ciddi bir hale gelecektir. Son aşamada ise artık ciltte dökülmeler başlar. Lezyon ve dökülmelerin başlaması ile birlikte kişiler hastalığın son evresine geçmiştir ve tüm belirtileri vücutlarında görmeye başlarlar. Bu durumda olabilecek en kısa sürede doktora giderek tedavi almak adına muayene olmak gerekmektedir.
Gül Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Nasıl Yapılır?
Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin tedavisinde losyon ve krem tarzı ürünler ilk sırada tercih edilmektedir. Genel olarak bu ürünler, hastalığın etkilerini minimum düzeye indirebilmektedir. Bunun yanı sıra gül hastalığına yakalanan kişilerin sıklıkla ılık banyo yapması da önerilmektedir. Bu sayede kişiler, hastalığın daha çabuk iyileşmesi için ellerinden gelen çabayı göstermiş olacaklardır. Hastalığın bu kremlerle geçmemesi durumunda ağızdan alınan ilaç tedavisine geçilir ve bu kesin çözümdür. Ancak vücuda belirli yan etkileri olduğu için doktorlar tarafından en son çare olarak tercih edilmektedir.
Kişilerin sosyal açıdan da çok fazla zorlanmasına sebep olan gül hastalığı, en kısa sürede düzenli bir ilaç tedavisi ile birlikte çözüme kavuşturulmalıdır.