yeniloji.com
Sağlık

Kansere Neden Olan Şeyler ve Kanserden Korunma Yolları

Henüz yorum yazılmadı
Kansere Neden Olan Şeyler ve Kanserden Korunma Yolları
Yeniloji 3158 görüntüleme

Kanser; vücuttaki anormal hücrelerin büyümesi ve çoğalması nedeniyle meydana gelen ve farklı çeşitlerde karşımıza çıkan olduk tehlikeli bir hastalıktır.

Kansere Neden Olan Şeyler Nelerdir?

Normal bir hücrenin genetik yapısında ortaya çıkan anormal değişimler kanserin oluşmasına neden olmaktadır. Vücut bu tarz değişiklikleri savunma mekanizması ile düzeltmektedir. Ya da bağışıklık sistemi bunun gelişmesine engel olmaktadır. Fakat bazı durumlar vücut buna karşı koyamaz ve hücreler kendiliğinden büyümeye çoğalmaya başlar. Kansere neden olan etkenler şu şekilde sıralanabilir:

Dış Etkenler: Bunlar genetik yapıdan değil kişinin alışkanlıklarından, yaşadığı çevreden ya da beslenme düzeninden oluşmaktadır. Sigara içmek kansere neden ola en tehlikeli alışkanlıklardan biridir. Bu tütün maddesinin içerisinde bulunan duman ile birlikte direkt olarak vücuda girmektedir. Bu durum pasif içiciler için de sorun meydana getirmektedir. Sigara ağız, gırtlak, akciğer, mide, bağırsak, pankreas, mesane ve rahim ağzı gibi birçok kanser türüne sebebiyet verebilmektedir. Alkol kullanımı da tıpkı sigara gibi zararlıdır ve kansere neden olabilmektedir. Aşırı kilolu olmak ve düzensiz beslenmek kansere neden olan dış etkenler içerisinde yer almaktadır. Bunun yanı sıra UV ışınları, radyasyon, hava kirliliği, birtakım enfeksiyonlar gibi durumlar kansere neden olan faktörler arasında yer almaktadır.

İç Etkenler: Kansere neden olan iç etkenlerin en başında kalıtsal sebepler yer almaktadır. Gen kalıtımla aktarılan bir olgudur. Bu sebeple kanser ırsi olabilmektedir. Bunun yanında bağışıklık sisteminin güçsüz olması, hormonal ve metabolik bazı bozukluklar kanser oluşumuna neden olabilmektedir.

Kanserden Korunma Yolları Nelerdir?

Çağımızın en önemli ve tehlikeli hastalıklarından biri olan kanserden korunmak için öncelikle beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi gerekmektedir. Uzmanlar tek tip beslenmenin yerine çeşitli beslenmeyi önermektedir. Tüketilen sebzelerde ve meyvelerde çeşitlilik olması gerektiği vurgulanmaktadır. Meyve ve sebzelerin mevsimine göre tüketilmesi hormon riskini biraz daha azaltmaktadır. Bu dikkat edilmesi gereken bir olgudur.

Kanseri engellemek için et tüketimini aşırıya kaçırmamak gerekmektedir. Ayrıca balık tüketimine önem verilmelidir. Balık omega3 açısından oldukça zengindir. Bu mineral bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olmaktadır.

Aşırı hareketsizlik ve buna bağlı olarak gelişen aşırı kilolu olma durumu kansere davetiye çıkaran başka bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Her gün yaklaşık olarak 30 dakika yürümek ya da basit egzersizler yapmak kansere yakalanma riskini azaltmaktadır.

Son olarak kanseri önlemek için stresi hayatınızdan uzaklaştırmanız gerekmektedir. Stres nedeniyle vücutta salgılanan hormonlar bağışıklığın güçsüzleşmesine neden olmaktadır. Bu durum kansere yakalanma olasılığını arttırmaktadır. Kanser hücreleri stresli bir vücutta kolay çoğalma ve büyüme şansı elde ederler. Bu nedenle mutlu olmaya ve stresten uzak kalmaya gayret ediniz.

Kanseri Engelleyen Yiyecekler Nelerdir?

Bu hastalığı engellemek için sağlıklı ve düzenli beslenmenin önemini vurgulamıştık. Sağlıklı beslenmek için tüketilmesi gereken bazı besinler şu şekildedir:

Sarımsak: Kanserli hücrelerin oluşumunu engelleyen bu besin içerisinde bulunan selenyum ve antioksidan özellikler sayesinde oldukça sağlıklı olarak nitelendirilmektedir.

Kırmızı Meyveler: Ahududu, çilek, böğürtlen ve yaban mersini gibi meyveler yüksek oranda antioksidan barındırdığı için vücudu toksin maddelerden arındırır ve böylece kanser riskinin oluşmasını azaltır.

Brokoli, Karnabahar ve Lahana: Bu sebzelerin içerisinde bulunan anti-kanserojen maddeler kansere yakalanma riskini azaltmaktadır.

Bu sebzelerin yanında aynı zamanda zerdeçal, ışgın otu, keten tohumu, kırmızı turp, elma ve ceviz gibi besinler içerisinde bulunan bileşenler sayesinde kanser riskini azaltmaktadır.

Kanserin Erken Teşhis Edilmesi Mümkün mü?

Gelişen teknoloji sayesinde kanseri erken teşhis eden cihazlar geliştirilmektedir. Bu cihazların yan sıra her kanser türünün farklı belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler ihmal edilmemelidir. Meme kanseri ve rahim kanseri için belli taramaların aralıklarla yapılması gerekmektedir. Bunların yanı sıra aralıklı olarak sağlık kontrolleri yaptırınız. Kansere neden olan şeylerden sağlıklı alışkanlıklar ile korunabileceğini unutmayınız.

Paylaş Tweetle Gönder Pinle
İsim veya Nick: Yorum ve Görüşleriniz: Puan Ver:
Yorumlar ( 0 yorum )
Henüz yorum yapılmamış! İlk siz yorum yazın...
Önerilen Yazılar
Bayan Termal Sauna Atlet Nedir? Zayıflatır mı?

Bayan Termal Sauna Atlet Nedir? Zayıflatır mı?

Bayan termal sauna atlet; vücutta sıcaklık ve nem dengesinin oluşmasını sağlayan, terletme ve çabuk soğutma özelliği sayesinde cildin tahriş olmasını engelleyerek vücuttaki fazla yağların atılmasına destek olan bir korse modelidir...

Kozalak Suyu Nasıl Yapılır? Nasıl Tüketilir? Faydaları Nelerdir?

Kozalak Suyu Nasıl Yapılır? Nasıl Tüketilir? Faydaları Nelerdir?

Kozalak suyu; vücut direncinin artmasını sağlayan, cilt sağlığını iyileştiren ve ruhsal sağlığı destekleyen bir içeriğe sahip karışımdır...

Katatoni Nedir? Nasıl Olur? Donakalım Tedavisi Nasıl Yapılır?

Katatoni Nedir? Nasıl Olur? Donakalım Tedavisi Nasıl Yapılır?

Katatoni; donakalım olarak da nitelendirilen, daha çok majör depresyonda rastlanılan bir hastalık çeşidi olarak tanımlanmaktadır...

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir? Güneş Yanığı Nasıl Çabuk Geçer?

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir? Güneş Yanığı Nasıl Çabuk Geçer?

Güneş yanığı; güneşin zararlı ışınlarının ciltte hasara yol açması sonucunda meydana gelen bir durumdur...

Teff Tohumlu Çay Faydaları ve Zararları

Teff Tohumlu Çay Faydaları ve Zararları

Teff tohumlu çay; metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olarak sağlıklı bir şekilde zayıflamak ve kiloya neden olan fazla yağlardan kurtulmak için etkili olan bitkisel bir içecektir...

Şeker Hastası Diyet Listesi ve Programı Nedir?

Şeker Hastası Diyet Listesi ve Programı Nedir?

Şeker hastası diyet listesi; vücuttaki insülin değerinin dengelenmesi ve düzenlenmesi için uygulanan programlardır...

Ramazanda Metabolizma Nasıl Hızlandırılır? Hızlandırmak İçin Neler Yapılmalı?

Ramazanda Metabolizma Nasıl Hızlandırılır? Hızlandırmak İçin Neler Yapılmalı?

Ramazanda metabolizmayı hızlandırmak için, iftar ve sahurda tüketilen her yiyeceklere dikkat edilmeli, sağlıklı ve dengeli beslenme sağlanması gerekmektedir...

Oruçluyken Mide Bulantısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Orucu Bozar mı?

Oruçluyken Mide Bulantısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Orucu Bozar mı?

Oruçluyken mide bulantısı, Ramazan ayında oruç tutan kişilerde sık görülen bir rahatsızlıktır...

Mahlep Nedir? Ne İşe Yarar? Neyden Yapılır? Mahlebin Faydaları ve Zararları

Mahlep Nedir? Ne İşe Yarar? Neyden Yapılır? Mahlebin Faydaları ve Zararları

Yurdumuzda doğal olarak yetişen bitkilerden biri olan mahlep özellikle hamur işlerine lezzet katmak için kullanılmaktadır...

Taraklı Ayak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Taraklı Ayak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ayak baş parmağımızın ayak kemiği ile birlikte dışa doğru çıkmasına taraklı ayak adı verilmektedir...