Koparıldığı zaman çiçeklerini dökmeyen ve bu özelliği sayesinde pek çok evde süs bitkisi olarak kullanılan ölmez otu; altın çiçek, mayasıl otu, güneş çiçeği, dalak otu gibi isimlerle de bilinen, parlak ve sarı bir renge sahip olan bitki çeşididir.
Ölmez Otu Faydaları Nelerdir?
Papatyagiller ailesinden olan ve yaklaşık olarak 50-60 cm kadar uzayabilen ölmez otu; koparıldığı zaman çiçekli yapısını koruması ve kurutulduktan sonra rengini kaybetmemesi bakımından bu isimle anılan bir bitki türüdür. İçeriğinde yer alan kitin benzeri bileşenler sayesinde rengi uzun yıllar bozulmadan aynı şekilde kalabilen ölmez çiçeği ne işe yarar sorusunun cevabı şu şekilde sıralanabilir:
- Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiler meydana getiren ölmez otu, mide öz suyunun artışını sağlar. Böylece sindirimi düzenler.
- Yemeklerden sonra görülen hazımsızlık ve mide şişkinliği gibi problemlerin giderilmesi için faydalıdır.
- Kurutularak tüketilen altın çiçek etkili bir idrar söktürücü özelliğe sahiptir.
- Böbrek, safra kesesi ve pankreas gibi organların etkili bir şekilde çalışmasına etki eder. Salgılarının dengelenmesini sağlar. ayrıca böbrek taşı ve safra kesesi taşı gibi oluşumları da önler ve giderir. Eğer ki bu rahatsızlığınız varsa kullanım öncesinde doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz.
- Çay şeklinde tüketildiği zaman kilo vermeye yardımcı olur. Kilo kontrolü sağlar ve hızlı bir yağ yakımı meydana getirir.
- Antioksidan özelliği sayesinde cildi kir ve mikroptan, yabancı maddelerden arındırır. Ayrıca gözenekleri sıkılaştırır ve cilt görünümünü iyileştirir.
- Cildin nem oranını artıran ölmez otu bitkisi yaşlanma karşıtıdır.
- Hemoroid ve prostat gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.
Mikrop ve mantar karşıtı etkileri olması sayesinde ölmez çiçeği kremi de oldukça faydalıdır. Sivilce, cilt inflamasyonları için kullanılabilmektedir. Bu doğal bitki tarih boyunca pek çok ağrının tedavisi için kullanılmıştır.
Ölmez Otu Yağı ve Kremi Ne İşe Yarar?
Oldukça faydalı bir bitki olan ölmez otundan elde edilen yağ ve krem, vücutta pek çok şifalı etki meydana getirmektedir. Ölmez otu yağı, hindistan cevizi yağı ya da jojoba yağı ile diğer yağlar ile karıştırılıp cildin yumuşaması ve canlanması için kullanılabilir. Kaşıntıları gidermek için lavanta yağı ile birlikte kullanılabilir. Bu bitki yağı, yaşlanmaya neden olan UV ışınlarının hasarlarını azaltmaktadır. Altın otu yağı cildi canlandırır ve kuruluk, çatlama gibi oluşumları önler. İçerisindeki flavonoid ve terpene maddeleri sayesinde bakterileri önler. Soğuk algınlığı ve öksürük gibi sorunları giderirken aynı zamanda sakinleştirici etki de meydana getirir.
Ölmez otu kremi yara ve kesiklerde enfeksiyon oluşumuna engel olur. Antioksidan etkisi sayesinde ciltte kolajen ve elastin üretimine engel olan enzimleri giderir. Cildin tazelenmesine destek olur. Akne ve güneş lekesi giderici etkisinin yanı sıra alerjik semptomlara karşı etkilidir. Kas ve eklem iltihabının giderilmesini sağlarken aynı zamanda mantar enfeksiyonları için de faydalıdır.
Ölmez Çiçek Nerede Yetişir?
Ülkemizde hemen her bölgede yetişme özelliğine sahip olan altın otu hangi ilde yetişir sorusunun cevabını araştırdığımızda Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan illerde daha fazla yetiştiğini görmekteyiz. Ülkemiz haricinde İtalya, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerde de sıklıkla yetiştirilmektedir.
Ölmez Çiçeği Nasıl Kullanılır?
Yağ şeklinde kullanılabilen ölmez otu aynı zamanda kremi de yapılabilen bir bitki çeşididir. Kilo kontrolünün sağlanması için ölmez otu çayı tercih edilmektedir. Yağ yakımını hızlandıran bu çay, kurutulmuş altın otu çiçeklerinin 1 bardak sıcak suya atılması ve demlenmesi ile yapılmaktadır. Ayrıca en popüler kullanımı süs bitkisi olarak evlerde olmaktadır.