
Bal sirkesi; vücudun arınmasını sağlayan, beynin daha iyi çalışmasına destek olan, sinir ve sindirim sisteminin aktif bir şekilde çalışmasını destekleyen bir besin türüdür.
Bal Sirkesi Faydaları Nelerdir?
Doğal süze balın fermente edilmesi ile elde edilen bal sirkesi; aynı zamanda bal likörü olarak da tanımlanan, kestane ya da çiçek balından elde edilen bir tür gıda takviyesidir. Organik bal sirkesi faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Beyin ve sinir sisteminin çalışmasını olumlu yönde etkiler.
- Sindirim sistemi üzerinde dengeleyici ve düzenleyici etkisi vardır. Bağırsak ve mide gibi organların işlevlerini düzenler ve aynı zamanda mide kramplarını önler.
- Cildin tazelenmesine ve gençleşmesine yardımcı olmaktadır.
- Saman ya da bahar nezlesi olarak tanımladığımız, alerjik rinite karşı etkilidir.
- Boğaz ağrılarının hafiflemesini sağlar. Ses kısıklığı için buğu şeklinde uygulanabilir. Sıcak suyun içerisine konulup solunduğu zaman sinüslerin açılmasını sağlar.
- İyi bir dezenfekten özelliği vardır ve temizlik yaparken kullanılabilir.
- Vücuttaki fazla tuzun atılmasını sağlar ve aynı zamanda yüksek tansiyonu dengeler.
- İçerisinde yer alan B1 ve B2 vitaminleri ve doğal asitler sayesinde kolesterol düşürücü etki meydana getirir.
Vücut direncinin artmasına yardımcı olan bal sirkesi, şifalı içeriği sayesinde özellikle kış mevsiminde sıklıkla tercih edilen ve önerilen bir besin takviyesidir.
Bal Sirkesi Zayıflatır mı?
Sindirim sistemi üzerinde düzenleyici etkisi bulunan bal sirkesi, bağırsak hareketlerini düzenler ve aynı zamanda metabolizmanın hızlanmasına destek olur. Bu etkisi sayesinde kısa süre içerisinde zayıflama sağlar. Vücutta yağ yakımı etkisi meydana getirerek kilo vermeyi destekler. Bal sirkesi kullananlar kabızlık gibi sindirim sistemi problemleri için etkili olduğunu belirtmektedir. Vücutta yiyeceklerin daha iyi şekilde sindirilmesini sağlayan bal sirkesi, eski zamanlardan bu yana uygulanan bir tür zayıflama yöntemidir. Fakat dengeli beslenme ve egzersiz ile desteklenmelidir.
Bal Sirkesi Nasıl yapılır?
Evde kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz bal sirkesi yapımı için; kaynamış suyun içerisine isteğe bağlı miktarda bal koyulur. Mayalanmanın kolay sağlanması için içerisine taze sıkılmış meyve suyu eklenir. Daha sonra 1 dilim ekmek için eklenir ve üzeri temiz bir tülbent ile kapatılır. Yaklaşık olarak 15 gün bekletilir. Su süre bittiğinde içerisinden ekmek alınır ve meydana gelen köpükler temizlenir. Daha sonra 1 ay boyunca ışık alamayan bir yerde bekletilmeye devam edilir. Sonrasında sirke hazır olacaktır. -Bal sirkesi tarifleri değişebilmektedir. Meyan kökü, bal, patates suyu, elma suyu sirke tuz ve su eklenerek yapılanları da vardır.
Bal Sirkesi Nasıl Kullanılır? Nasıl İçilir?
Üzüm ve elma sirkesine göre daha yumuşak ve hafif bir tada sahip olan bal sirkesi, içerisinde yer alan vitamin ve asitler ile tam bir şifa deposudur. Tatlı bir aroması olduğundan suya karıştırılmadan içilebilir. Genel 0larak bal sirkesi kullanımı aç karnına önerilmektedir. Üst solunum yolları için sıcak suya eklenip buğu şeklinde kullanılabilir. Evde hazırlamış olduğunu bal sirkesi turşulara, salamuraya eklenebilir. Anti-bakteriyel ve besin değeri zengin olan bal sirkesi aşırı tüketilirse eğer mideyi rahatsız edebilir. Mide probleminiz varsa doktora danışarak kullanınız.
Bal Sirkesi Fiyatı Ne Kadar? Nerede Satılır?
İnternet üzerinde ya da marketlerden uygun fiyatlar ile alabileceğiniz bal sirkesi evde de basit bir şekilde yapılabilmektedir. Bal sirkesi satın almak istiyorsanız organik olmasına önem verinir. Katkı maddesi içermeyenler daha sağlıklı olmaktadır.