Mitomani hastalığı; kişinin toplumdaki ilgi ve alakayı üzerine yoğunlaştırmak için yalan söylemesi ve daha sonra bu durum devamlı bir hal alarak alışkanlık haline gelmesi durumuna denir.
Mitomani Hastalığı Nedir, Ne Demek?
Halk arasında yalan söyleme hastalığı olarak betimlenene mitamoni, kişinin neden-sonuç ilişkisine varmadan yalan söylemesi ve bu durumdan herhangi bir rahatsızlık duymamasıdır. Bu hastalığa sahip olanlar yalan söyledikleri kişilere ve durumlara karşı büyün bir haz yaşamaktadırlar. Öyle ki yalan söylemeye o kadar çok alışırlar ki en sonunda kendi söyledikleri yalanlara kendileri de inanmaya başlarlar.
Mitomani hastalığı; psikolojik bir rahatsızlıktır ve kişi sürekli olarak yalan söyleyerek çevresindeki kişileri buna inandırmaya çalışır.
Yalan söylemenin hastalık haline gelmiş olan durumu olarak nitelendirilen mitomani, çağımızda pek çok kişide görülmektedir. Öyle ki bu hastalığa sahip olanlar söylemiş oldukları yalanın hastalık derecesinde olduğunu fark etmezler. Bu durumun farkında olmadıkları için tedavi için herhangi bir çaba göstermezler. Bu nedenle çevresindeki insanların onu uyarması, hastalığını fark ettirmesi ve tedaviye ikna etmesi gerekmektedir. Bu hastalık daha çok günlük hayatta gerçek dışı fikirleri ile insanları yönlendirmeye çalışan ve belli bir amacı olmayan kişilerde ortaya çıkmaktadır.
Mitomani Hastalığı Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?
Tamamen bir psikolojik rahatsızlık olarak nitelendirebileceğimiz mitomani hastalığının belirtileri genel olarak söylenen yalanlar üzerinedir. Şöyle ki kişi yalan söylediğinde bundan haz duymaktadır. Yani onu rahatsız eden herhangi bir şey olmaz. Üstelik yalanları konusunda ısrarcı davranmaktadır. Söylediği yalanlar ortaya çıktığı zaman ise aşırı derecede alıngan ve agresif bir tutum sergilemektedir.
Bu hastalığa sahip kişiler zaman içerisinde söylemiş oldukları yalanlara kendileri de inanırlar. Ayrıca bu yalanların arasında kurgusal bir bütünlük yani neden-sonuç ilişkisi bulunmamaktadır. Mitomani hastaları yalan söyledikleri herhangi bir kazanç olmamasına rağmen buna devam ederler. Çoğu zaman bu durumun farklı değillerdir ve kişileri kandırdıkları zaman bundan mutluluk duyarlar. Bu tarz kişiler genel olarak gerçek olmayan fikirlere sahiptir.
Mitomani Hastalığının Sebepleri Nelerdir?
Bu hastalığın birçok nedeni bulunmaktadır. Fakat asıl olarak tetikleyicisi, kişinin çocukluğunda duyduğu yalanlardır. Çocukluk dönemi kişiliğin gelişmesinde oldukça önemlidir. Bu nedenle çok fazla yalan söylenmesi ve çocuğun buna şahit olması onu ilerde mitomani hastası yapabilir. Ayrıca çocukluk döneminde istimara uğramak, bazı kişilik bozuklukları, narsist, histerik ya da asosyal kişilik, onaylanma ihtiyacı duymak, aşağılık kompleksi ve doğru söylediği şeylere inanılmaması kişileri zaman içerisinde bu hastalığa itmektedir.
Mitomani Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Uzmanlara göre mitomani hastalığının tedavisi mümkündür. Kişiye psikoterapi destek ile ilaç kullanımı uygulanmalıdır. Psikiyatri doktoru öncelikle hastayı anlamaya çalışır. Neden yalan söylediğini, yalan söyleme eğilimindeki ihtiyacı ortaya çıkartır ve sonrasında güven ortamı oluşturur. Hastanın eksi duygularını yerine koymaya çalışır. Eğer doğru bir tedavi uygulanırsa hastalığın tekrarlama ihtimali oldukça düşüktür.