Bodur otu; acı yavşan otu olarak da bilinen, vücuttaki zehrin atılmasını sağlayan ve aynı zamanda beyindeki ağır metallerin atılmasını, bakır birikimlerinin yok edilmesini ve kanın temizlenmesini sağlayan bir bitki türüdür.
Bodur Otu Faydaları Nelerdir?
Ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen bodur otu, uzun sağları bulunan, uç kısmında beyaz çiçekleri yer alan bir bitki türüdür. Kısa Mahmut otu olarak da bilinen bu bitkinin faydaları şöyledir:
- Kilo almak isteyen fakat bunu başaramayan kişiler için iştah açısı etki meydana getirmektedir.
- Mide ve bağırsak için faydalıdır. Sindirim sistemi problemlerinin giderilmesine yardımcım olur.
- Çok eski zamanlardan bu yana ateş düşürücü etkisi ile kullanılmıştır.
- Gaz giderici özleliği sayesinde bağırsak kolonu düzeni sağlar ve hemoroid için etkilidir.
- Burun akıntısı, kronik bronşit, farenjit ve gribal enfeksiyonlar için faydalıdır.
- İltihap giderici etkisi vardır. Yaraların iyileşmesini ve önlenmesini sağlar. Enfeksiyonlar için oldukça etkilidir.
- Panzehir özelliği vardır. Bu özelliği ile vücuttaki toksin maddelerin temizlenmesini sağlar.
- Romatizmaya iyi gelir ve aynı zamanda kan basıncının düşürülmesine destek sağlar.
- Tip-2 diyabet için faydaları vardır. Kandaki insülin seviyesinin normale dönmesini sağlar.
Hazımsızlığa iyi gelen bodur otu karın ağrılarının giderilmesi, bağırsak bozukluklarının düzenlenmesi için etkilidir. Basur için de faydalıdır. Bodur otu diğer adı acı yavşan olarak bilinir ve ülkemizde pek çok bölgede tüketimi sağlanır.
Bodur Otu Şekere İyi Gelir mi?
Fransız lavantası olarak da bilinen bodur otu, şeker hastaları için oldukça olumlu etkileri bulunan doğal bir bitkidir. Kan şekerinin dengelenmesi amacı ile gıda takviyesi olarak tercih edilen bu bitki yaklaşık olarak iki bin yıldır bu amaç için kullanılmaktadır. Bodur otu şeker hastalığı nedeniyle tıkanan damarların da açılmasına yardımcı olarak kalp rahatsızlıklarının giderilmesine destek olmaktadır.
Kandaki insülin hormonunun normal seviyelere gelmesini sağlayarak glikozun kanda dengelenmesine destek olur. Şeker hastaları bu bitki sayesinde kendilerini daha iyi hissedebilirler. Fakat ilaç kullanıyorsanız kan şekerinizde aşırı düşme söz konusu olabileceği için doktora danışmalı ve dozu ayarlamalısınız.
Bodur Mahmut Otu Hemoroide Faydalı mı?
Çay olarak tüketildiği zaman hemoroid olarak nitelendirdiğimiz basura iyi gelen bodur otu, sindirim sisteminin dengelenmesini ve dışkılamanın daha rahat olmasını sağlar. Bodur otu basur memelerinin küçülmesine ve önlenmesine yardımcı olmaktadır. Otun içeriğinde yer alan bileşenler sindirim sorunlarını gidermektedir. Genel olarak basur kabızlık gibi durumlardan ötürü gerçekleşir. Dışkılama sırasında zorlanma meydana geldiğinde oluşur. Bu tarz sorunlar yaşıyorsanız da bodur otu çayı içebilirsiniz.
Bodur Otu Çayı Nasıl Yapılır? Zararları Var mı?
Eğer bu çayı demlemek istiyorsanız, bitkiyi kurutulmuş ya da taze olarak satın alınız. 3-4 çay kaşığı bodur otunu kaynamış halde bulunan iki bardak suyun içerisine atınız. Yaklaşık olarak 4 dakika demlenmesini bekleyiniz. Daha fazla beklerse eğer tadı acımsı olur. Bu süre sonrasında afiyetle içebilirsiniz. Bu çayı doğrudan içebileceğiniz gibi yaralara pansuman olarak kullanmak üzere doğal temizleyici şeklinde de tercih edebilirsiniz.
Bodur otu çayı zararları gelişigüzel ve bilinçsiz kullanım sonrasında gerçekleşmektedir. Sürekli ve aşırı miktarda tüketildiği zaman karaciğer ve diğer organların zarar görmesine neden olur. Bu durum aynı zamanda ilerleyen zamanlarda hayati riske yol açar. Eğer içtiğinde kusma oluştuysa asla tüketmeyiniz. Enerji içecekleri ile kullanmayınız. Fazla tüketildiği zaman ishale neden olabilir. Günde 2 bardaktan fazla içilmemelidir.