Çam fıstığı; çam ağaçlarındaki tohumlardır. Tarihe baktığımızda ilk olarak Pakistan ve Hindistan bölgelerinde yetiştirilmiştir. Günümüzde ise ülkemiz başta olmak üzere pek çok ülkede yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Çam Fıstığının Yararları Nelerdir?
Çam ağaçlarında yer alan yenilebilir tohumlar olarak isimlendirilen çam fıstığı, Pinus gerardiana ismi ile bilinmektedir. Bu ağaçlar Doğu Afganistan, Hindistan ve Pakistan'a özgüdür. Yaklaşık olarak 1800 ve 3350 metre yükseklikte yetişmektedir. Çam tohumu üreten yaklaşık olarak 20 ağaç türü bulunmaktadır. Bunlardan sadece 4 tanesi hasat edilmektedir. Binlerce yıldır önemli bir gıda olarak bilinen ve tüketilen çam fıstıkları içerisinde yer alan yağ asitleri sayesinde iştahı bastırır ve kilo vermeye yardımcı olur.
Çam fıstığı içerisinde yer alan bileşenler vücut enerjisinin artmasına yardımcı olmaktadır. Magnezyum ve protein gibi mineraller açısından zengin olduğu için kalp krizi gibi hastalıkların önlenmesine destek olur.
Çam fıstıklarının içeriğinde yer alan bileşenler kolesistokinin isimli hormonun salınmasına yardımcı olmaktadır. Bu hormonun iştahı bastırıcı özelliği bulunmaktadır. Bu etki sayesinde günlük hayatta daha çok tokluk hissinin yaşanmasına katkı sağlar. Bu fıstıkların içerisinde yer alan doymamış yağlar, demir ve protein gibi bileşenler enerjinizi arttırır. Ayrıca magnezyum bileşeni sayesinde yorgunluk gibi durumların giderilmesini sağlar. Bununla birlikte dokuların onarılmasına yardımcı olarak halsizlik gibi durumlara yol açabilecek etkenlerin ortadan kaldırılmasını sağlar.
Çam Fıstığının Zararları Nelerdir?
Bilinen herhangi bir zararı bulunmayan çam fıstığının yan etkileri aşırı tüketim sonrasında ortaya çıkar. Aşırı tüketildiği zaman gereğinden fazla alınan vitamin vücuda fazla gelebilir. Ayrıca içerisine bulunan yağ miktarı aşırı tüketim sonucunda karaciğer yağlanması meydana getirebilir. ayrıca kolesterolde yükselmede meydana getirebilir. İçerisinde yer alan bileşenlere karşı alerjik bir durum söz konusu ise tüketilmemelidir. Genel olarak içindeki protein nedeniyle alerji meydana getirebilir. Bu nedenle tüketim oranına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Çam Fıstığı Neye İyi Gelir?
Tekli doymamış yağ asitleri içeren çam fıstıkları, kalp krizine neden olabilecek arterlerdeki daralmaların açılmasına yardımcı olur. İçerisinde yer alan antioksidanlar sayesinde serbest radikallerin giderilmesine destek olur. Vücudun dinç ve kuvvetli olmasını sağlarken aynı zamanda cinsel gücün artmasına da destek olur. Romatizmal ağrıların hafiflemesine ve azalmasına katkı sağlayan çam fıstığı bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Akciğer hastalıklarını önler, öksürük, balgam, astım gibi rahatsızlıkların giderilmesine destek olur. Bunların yanı sıra anne sütünün artmasına da destek olur.
Çam Fıstığının Fiyatı Ne Kadar?
Oldukça pahalı olan çam fıstığının fiyatı türüne ve özelliğine göre değişkenlik göstermektedir. Lezzetli tadı sayesinde oldukça tüketilen bu fıstıklar aynı zamanda faydalı etkileri sayesinde vücut için besleyicidir. Sade şekilde tüketilebildiği gibi aynı zamanda pek çok yemeğe de katılmaktadır. Daha çok zeytinyağlı dolmaların içerisinde kullanılmaktadır. Sebze ve et yemeklerinde, pilavlarda ve salatalarda tüketebilirsiniz.