Melisa çayı; kişide sakinlik hissi uyandırdığı için genellikle huzursuz kişilerde tedavi destekleyici kullanılabilmektedir.
Melisa çayı Nasıl Hazırlanır?
Kokusu ile dikkat çeken melisa bitkisi birçok alanda kullanılan bitkilerdendir. Kozmetikten gıdaya, anne bebek ürünlerinden ilaçlarda birçok yerde yer alan bu şifalı bitki günlü olarak bitki çayı olarak da tüketilebilmektedir. Her bitkinin demleme şekli ve hazırlama şekli ayrı biçimdedir.
Melisa çayı hazırlanırken öncelikle kurutulmuş melisa yaprakları 4-5 adet alınarak kaynamış olan bir bardak suya eklenir. Çayın demlenmesi için 10- 15 dakika ağzı kapalı şekilde bekletilir. Tüketilecekken kapatılan kapak bardak içerisine buharlaşmış olan kısım bardağın kenarına hafif vurularak çayın içerisine bırakılır. Bu işlem bitki çaylarının demlenme sırasında yapılması gereken bir işlemdir. Kaynayan suya atılan bitkilerin tüm özü bardak üzerine kapatılan kapağa çıkabilmektedir. İsteğe göre sıcak ya da soğuk tüketilen bu çay günlük iki fincandan fazla tüketilmemesi gerekir. Hoş aroması ve sağlık deposu olmasından dolayı günlük tüketilen bitki çayları arasında en çok tercih edilen bitki çaylarından biridir.
Melisa Çayının Faydaları Nelerdir?
Melisa çayı tüketilirken önerilen miktarda tüketilmesine dikkat edilmesi gerekir. Her bitki çayında olduğu gibi fazla tüketim kişinin sağlığında olumsuz etki yapabilir. Bu çayın faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
- Bu çay özellikle çocukların okul döneminde zihin açıcı özelliğe sahiptir. Hem sakin olmasını hem de çocuk nevrozlarında etkili bir bitki çayıdır.
- Mide sorunları olan kişilerde kronik gastrit olan hastalarda mideyi rahatlatıcı etkiye sahiptir. Yenilen gıdaların mideyi çok fazla rahatsız etmemesine için tercih edilebilir.
- Kolesistit, diyabet, taşikardi, herpes, kızamık, epilepsi ve migren gibi rahatsızlıklarında tedavisinde destekleyici etki gösterir. Sakinleştirme etkisi çok fazla olduğundan panik atak hastalarında özellikle kullanılması önerilir. Migren ve epilepsi gibi hastalıklarda migrenin ağrısını hafifletmeye ve epilepsi de hastanın sık sık kriz geçirmesine engel olur.
- Diyabet hastalarında şeker düzenleyici etkisi olduğundan kullanılması önerilir. Kızamık gibi her yaş grubunun görebileceği bu hastalık ise kızamığın kişiyi huzursuz edici etkisini azaltır. Bu çay ayrıca hamilelerde antiemetik olarak tercih edilir. Annenin huzursuzluk hissini yaşamasına engel olur.
Melisa Çayı Ne Kadar İçilir?
Günlük olarak iki fincan tüketilmesi gereken bu çay fazla tüketildiğinde de elbette zararları olacaktır. Tüm bitki çayları tüketilirken kişinin sağlığını tehdit edici şekilde kullanmaması gerekmektedir. Melisa çayı da aşırı şekilde tüketildiği halsizlik yanı sıra bazı rahatsız edici durumlara da neden olabilir.
Melisa Çayının Zararları Nelerdir?
Melisa çayı günlük tüketim miktarından fazla tüketildiğinde özellikle tansiyon düşmesine sebep olabilmektedir. Bu yüzden düşük tansiyonlu kişilerde bu çayın tüketimi önerilmemektedir. Melisa çayının içerisinde yer alan uçucu yağ bazı kişilerde alerjiye sebep olabilmektedir. Dikkatli kullanılması gerekir. Çok fazla tüketilmesi kişide halsizlik ve baş dönmesi yapabilmektedir. Düşük tansiyonlu kişilerde de bu yüzden melisa ayı önerilmemektedir. Hastanın bu durum ile karşılaşmaması için mutlaka doktor kontrolü ile melisa çayı kullanması gerekmektedir.