yeniloji.com
Diyet

Fodmap Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır? Yasakları ve Tarifleri Nelerdir?

Henüz yorum yazılmadı
Fodmap Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır? Yasakları ve Tarifleri Nelerdir?
Yeniloji 2984 görüntüleme

Fodmap diyeti; baklagil ve tahıl gibi besinlerde yer alan karbonhidratların ve früktozun bileşeni olan fruktan, süt şekeri isimli laktozun, yapay tatlandırıcıların sınırlandırılması olarak nitelendirilen bir tür beslenme yöntemidir.

Fodmap Diyeti Nedir? Kilo Verdirir mi?

Fodmap diyeti açılımı; fermente edilebilir oligo-di-mono-sakkaritler ve polioller şeklindedir. Sindirime dirençli olan kısa zincirli karbonhidratların alımının sınırlanması olarak tanımlanmaktadır. Bağırsaktaki suyu çeken ve sindirilmeyen karbonhidratlar bakteriler tarafından fermente edilmektedir. Kalın bağırsağa doğru gittiklerinde ise sağlıklı bakteriler tarafından kullanılırlar ve bu da karbondioksitin açığa çıkmasına neden olur. Sonrasında ise gaz, karın şişliği, ağrı, dışkılama düzensizlikleri meydana gelir. Fodmap diyeti bu durumun giderilmesi için etkili bir beslenme programıdır.

Meydana gelen sindirim semptomlarının giderilmesine yardımcı olan fodmap diyeti; hassas bağırsak sendromuna, ülseratif kolit,crohn başta olmak üzere tüm sindirim sistemi rahatsızlığı olan kişiler tarafından uygulanabilmektedir. Karın ağrısı, şişkinlik ve gaz problemlerinin önemli ölçüde azalmasına ve hatta tamamen iyileştirilmesine destek olur. Kan dolaşımı ile emilmesi gerekirken emilmeyip kalın bağırsağa ulaşan karbonhidratların alınmamasına yönelik uygulanan bir diyettir.

Fodmap Diyeti Nasıl Uygulanır?

Bu diyetin temeli yüksek fodmap içeren besinlerin en az 6 hafta boyunca tüketilmemesi şeklindedir. Eğer ki sindirim sisteminde görülen sıkıntıların nedeni bu karbonhidratlar ise diyetten birkaç gün sonra şikayetlerde azalma meydana gelecektir. 6 haftalık süre bittiğinde ise besinlerden bazılarını teker teker yavaş yavaş beslenme programınıza ekleyiniz. Böylece hangi besine karşı toleransınızın olduğunu saptayabilirsiniz. Eğer ki her tükettiğinizde sindirim sisteminizin bozulduğu besinler varsa bunları tamamen hayatınızdan çıkarmanız gerekir. Zayıflamam amacı ile uygulanmayan fodmap diyet listesi, asıl olarak sindirim sisteminde görülen hassasiyetliklerin giderilmesi içindir. Eğer ki diyette belirtilen karbonhidratları sindirebiliyorsanız bu diyeti yapmamalısınız.

Fodmap Diyeti Yasakları Nelerdir?

Bu diyeti uygularken kaçınılması gereken ve tüketilmemesi gerekli olan bazı yasak yiyecekler vardır. Bunlar şu şekildedir:

Bu besinlerin 6 hafta boyunca tüketilmemesi gerekmektedir. Süre sonrasında ise teker teker deneyimleyerek yemeniz gereklidir.

Fodmap Diyeti Tarifleri Nelerdir?

Öncelikle belirtmek gerekir ki bu beslenme programı uzman bir diyetisyen ya da doktor gözetimi ile uygulanmalıdır. Fodmap diyeti örnek menü olarak şunu sunabiliriz:

Sabah Kahvaltısı: 2 dilim glutensiz ekmek, 5 tane zeytin, 1 tane haşlanmış yumurta, 1 su bardağı kadar laktozsuz süt, marul, dereotu, nane yenebilir.

Ara öğün: 1 porsiyon yasaklı olmayan meyvelerden tüketilmelidir.

Öğle yemeği: Yasaklı olmayan sebzelerden sebze çorbası, 120 gram et, balık, hindi ya da tavuk eti, yağsız pirinç pilavı, laktoz içermeyen yoğurt ya da 2 su bardağı laktozsuz ayran, yeşillik tüketilebilir.

Ara öğün: 1 porsiyon yasaklı olmayan meyve yenmelidir.

Akşam: Yasaklı olmayan sebzelerden yapılmış yemek, 2 dilim glutensiz ekmek, laktozsuz yoğurt, yeşillik yenebilir.

Ara öğün: 2 porsiyon kadar yasaklı olmayan meyveler tüketilmelidir.

Fodmap diyeti tatlı ve ekmek tüketimi yasaklı olmayan yiyeceklerden elde edilmiş olmalıdır. Bu beslenme yöntemi ile sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlayabilirsiniz.

Paylaş Tweetle Gönder Pinle
İsim veya Nick: Yorum ve Görüşleriniz: Puan Ver:
Yorumlar ( 0 yorum )
Henüz yorum yapılmamış! İlk siz yorum yazın...
Önerilen Yazılar
Hangi Besinde Ne Kadar Protein Var?

Hangi Besinde Ne Kadar Protein Var?

Protein; vücut hücrelerinin yenilenmesi ve büyümesi için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır...

Sıkılaştırıcı Tayt Modelleri ve Kullananlar

Sıkılaştırıcı Tayt Modelleri ve Kullananlar

Sıkılaştırıcı taytlar; toparlayıcı özellikleri sayesinde hem bacakların incelmesini sağlayan hem de kalçanın daha yuvarlak ve dik durmasını sağlayarak fit görünmeye destek olan korse modellerdir...

Sirke Virüsleri Yok Eder mi? Bakterileri, Mikropları Öldürür mü?

Sirke Virüsleri Yok Eder mi? Bakterileri, Mikropları Öldürür mü?

Sirke; hem yiyeceklerin içerisinde kullanılan hem de son zamanlarda sebzelerin meyvelerin tam yıkanabilmesi tercih edilen bir karışım olarak nitelendirilmektedir...

Melisa Çayı Nasıl Hazırlanır? Faydaları ve Zararları

Melisa Çayı Nasıl Hazırlanır? Faydaları ve Zararları

Melisa çayı; kişide sakinlik hissi uyandırdığı için genellikle huzursuz kişilerde tedavi destekleyici kullanılabilmektedir...

Agraflı Korse ile İncelme

Agraflı Korse ile İncelme

Agraflı korse; daha rahat giyilip çıkartılabilen, genişlik ve sıkılık ayarlamaya yardımcı olan bir kopçalardan oluşan modeldir...

Akne Nedir? Neden Olur? Nasıl Oluşur?

Akne Nedir? Neden Olur? Nasıl Oluşur?

Akne, her yaştan insanın sorunları arasında yer alan ve oluşumu için birçok neden bulunan sivilcelerdir...

Boğazda Kaşıntı Hissi ve Öksürük Neden Olur?

Boğazda Kaşıntı Hissi ve Öksürük Neden Olur?

Boğazda kaşıntı hissi, genel olarak alerjik reaksiyonlar veya enfeksiyon kapma gibi durumlar sonrasında oluşan bir rahatsızlıktır...

Bel İnceltme Korsesi Beli İnceltir mi?

Bel İnceltme Korsesi Beli İnceltir mi?

Bel inceltme korsesi, sıkılaştırıcı etkisi sayesinde hem fazlalıkların gizlenmesine hem de zayıflamaya yardımcı olmaktadır...

Bacak Bacak Üstüne Atmanın Zararları ve Anlamı

Bacak Bacak Üstüne Atmanın Zararları ve Anlamı

Bacak bacak üstüne atmak; vücudun çekici ve zarif gözükmesini sağlarken  birtakım zararlara da neden olabilmektedir...

Yüksek Nabız Nasıl Düşürülür?

Yüksek Nabız Nasıl Düşürülür?

Yüksek nabız, kalp atım hızının olması gereken değerin üzerinde çıkması durumudur...