Uyku, insanlarda günlük hayatın en önemli dönemlerinden birisi olurken uykudan sonra insanların sabahları yorgun kalkmak çok ciddi bir sorun olarak görülmektedir.
Günde Kaç Saat Uyumalıyız?
İnsanlar, yaşantılarına devam edebilmek için düzenli olarak uymak zorundadır. Vücudun belirli bir oranda dinlenebilmesi için insanlar farklı düzeylerde uykuya ihtiyaç duyarken uykusunu iyi bir şekilde alan kişiler gün içerisinde de çok enerjik ve diri bir durumda olacaktır. Bu aşamada yetişkin kişilerin 7-8 saat uyması şart olurken yaşlı kişilerde bu süre biraz daha aza indirgenmektedir. Yaşlı kişilerde hareket ve efor daha az olduğundan uyku saati kısa olsa dahi yeteri kadar enerji depolanıp dinç bir biçimde kalkılabilmektedir.
Bazı durumlarda insanlar sabah uyandıklarında dahi kendilerini yorgun hissederler. Bu durum, iş hayatlarında, eğitim hayatlarında ve sosyal hayatlarında çok büyük sorunların ortaya çıkması anlamına gelmektedir.
Sabah Yorgunluğunun Sebepleri Nelerdir?
İnsanlar, sabah uyandıklarında kendilerini yorgun hissediyor olabilirler. Ancak bu durum genel olarak farklı belirtileri de yanında getirmektedir. Kişilerin psikolojik açıdan kendisini yorgun hissetmesi genelde fazla çalışması ya da az uyuması gibi sebeplere bağlanır. Fakat insanlarda uyanırken baş dönmesi, ağızda kuruluk, vücudun farklı bölgelerinde kas ağrıları, kan basıncının ya da diğer bir deyişle tansiyonun düşüklüğü gibi belirtiler kişinin uykusundan istediği verimi alamamasını ve yorgun bir biçimde uykudan kalktığını göstermektedir.
Sabah Uykusuz ve Yorgun Kalkmanın Nedenleri Nelerdir?
Vücutta yaşanan bu sorunun nedenleri incelendiğinde insanlar genel olarak belirli bir soruna ulaşamazlar. Uzmanlar, insanların uyandıkları dönemde hala yorgunluk hisleri devam ediyorsa bu durumda vücutlarının herhangi bir yerinde hastalıkların olabildiğini ya da iç organlarından bir ya da birkaçının düzenli olarak çalışmadığını belirtmektedir. Kalp problemler, duygusal problemler, yanlış beslenme ve uyku saatlerinin çok düzensiz olması insanlarda uykudan kalkıldığında hala yorgunluk hissinin olmasına sebep olmaktadır.
Sabahları Yorgun Uyanmamak İçin Ne Yapmalı?
İlk olarak bu rahatsızlığa sebep olan durumlar arasında kalp rahatsızlığı ya da düşük tansiyon gibi hastalıklar olabildiğinden kişilerin doktorlarına başvurmaları gerekir. Ancak bu aşamada tek bir gün sabah yorgun uyanmak çok ciddi bir problemi işaret etmez. Genel olarak 2 haftalık süre içerisinde her gün bu problemi yaşamak insanların ciddi bir sorunu olduğu göstermektedir ve bu durumda rahatlıkla doktorlara başvurulabilir.
Kişilerin bu sorunu kendileri çözme çabalarında atacakları adımlar çok olumlu sonuçlar doğurabilir. Bu aşamada ilk olarak duygusal problemlerin aşılması son derece önemlidir. Yakınları ile problemlerin paylaşılması ile birlikte uyku sonrası yorgunluk sorunları ortadan kaldırılmaktadır. Bunun yanı sıra diyetler de buna sebep olabileceğinden diyetlerin düzenlenmesi ya da bırakılması gerektedir. Kahvaltı günün en önemli öğünü olarak gösterilirken kesinlikle atlanmaması ve olabildiğince iyi bir kahvaltı yapılması gerekmektedir. Ertesi güne yoğun başlayacak olan kişilerin geceden hazırlıklarını yapması onları rahatlatırken daha mutlu uyanmalarını sağlayacaktır.