D3 vitamini; güneşten gelen ışığın vücut tarafından sentezlenmesi sonucunda elde edilen, kalsiferol adı ile de bilinen, yağda çözülebilen bir vitamindir. Asıl olarak D vitaminin türevleri arasında yer almaktadır.
D3 Vitamini Ne İşe Yarar?
Vücutta kalsiyum emiliminin gerçekleştirilmesine yardımcı olan D vitamini, D2 ve D3 vitamini olarak 2'ye ayrılmaktadır. D3 vitamini daha balık türü hayvanlarda yer almaktadır. D2 vitamini ise mantar gibi bitkisel içerikli besinler içerisinde yer almaktadır. D3 vitamini vücut için oldukça gereklidir. Bu nedenle eksikliği gibi durumunda takviyeler yapılabilmektedir. D3 vitamini genel olarak güneşten gelen ışınlarının vücut tarafından dönüştürülmesi şeklinde oluşmaktadır. Güneş burada oldukça önemli bir faktördür. Güneş enerjisini yeterli şekilde almayan ve uzun süre kış yaşayan ülkelerde genel olarak ücretsiz D vitamini takviyeleri yapılmaktadır. Çünkü insan sağlığı açısından bu vitamin önem arz etmektedir.
Vücudun asıl olarak kendi kendine ürettiği bir vitamin olan D3 vitamini, yetişkin bir insan tarafından günde yaklaşık olarak 600-1000 IU kadar alınmalıdır. D3 vitamini asıl olarak D vitamini demektir. Vücudumuz D vitamini aldığı zaman D3 vitamini üretmektedir. Bu vitamin üretildiği zaman öncelikle karaciğere taşınır. Ardından böbreklere ulaştırılır. Böbreklere geldiğinde D3 vitamini hemen D vitaminine döndürülür. Her gün yaklaşık olarak yarım saat güneşte kalmak yeterli D3 vitaminin sentezlenmesi için yeterlidir. Kol, bacak ve yüzün güneş görmesi vitaminin sentezlenmesi ve üretilmesi için yeterli olmaktadır.
D3 Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Vücutta D3 vitamini eksikliği asıl olarak D vitamini eksikliği anlamına gelmektedir. D vitamini kemiklerin gelişimi, diş gelişimi ve aynı zamanda yetişkinlikte kemik ve diş sağlığının korunması bakımından oldukça önemlidir. Sağlıklı bir kas sistemini için vücutta mutlaka yeterli ölçüde D vitamini olmalıdır. D vitamini eksikliği olduğu zaman ilerleyen yaşlarda kemik erimesi gibi durumlar söz konusu olur. Sürekli yorgunluk, kemik ağrıları, depresyon gibi durumlar söz konusu ise vücutta D vitamini eksikliği var demektir.
D3 vitamini eksikliği olduğunda yürümekte ve hareket etmekte zorluk yaşanabilir. Ayrıca bağışıklık sistemi güçsüz olur ve çabuk bir şekilde hasta olma gibi durumlar söz konusu haline gelir. Diş yapısında bozulma ve diş minelerinde zarar meydana gelir. Çocuklar büyüme geriliği söz konusu olur. Ayrıca raşitizm gibi rahatsızlıklar da meydana gelir.
D3 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
Süt, kefir, yoğurt, ayran, ton balığı, tereyağ, istiridye, karaciğer, patates, mantar, balık yağı, yumurta sarısı, somon, uskumru ve balık yağı gibi besinlerin içerisinde bol miktarda D vitamini bulunmaktadır. D vitaminin en önemli kaynağı ise güneştir. Her gün 20-30 dakika güneşte yürüyüş yapmak vücut için gerekli D vitaminin ve aynı zamanda D3 vitaminin alınmasını sağlamaktadır. D3 vitamini eksikliği olan kişilere doktorlar damla ya da balık yağı gibi takviyeler önerebilmektedir.
D3 Vitamininin Yan Etkileri Nelerdir?
D vitamini fazla alındığı zaman kalsiyum fazlalığı gözlemlenmektedir. D3 vitamininin zararlarına baktığımızda böbrek hasarı, düzensiz kalp atışı, kalp krizi, dehidrasyon, kemik ağrısı, pankreatit ve akciğer hasarı gibi durumlar meydana gelebilir. Bu nedenle gereğinde fazla D vitamini alınmamalıdır.