Polikistik over sendromu; doğurganlığı olumsuz yönde etkileyen ve beraberinde pek çok kadın hastalığının oluşmasına sebebiyet veren endokrin bir rahatsızlıktır.
Polikistik Over Sendromu Nedir?
Genel olarak üreme çağındaki kadınlarda sıklıkla görülen polikistik over sendromu, yumurtlama bozukluğuna neden olur ve bunun sonucunda kısırlık gibi rahatsızlıklara sebebiyet verir. Tedavi edilmediği zaman beraberinde hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları gibi farklı rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Yumurtalıklarda birtakım iyi huylu çok sayıda ufak kistlerin oluşması şeklinde meydana gelmektedir.
Polikistik over sendromu, adet düzensizliği ile kendini belli eden, kilo artışı, vücut genelinde tüylenme, sivilce gibi birtakım problemlerin oluşmasına sebebiyet veren bir rahatsızlıktır.
Yumurtalıklarda meydana gelen kistler yumurtlama düzeninin bozulmasına neden olmaktadır. Buda çocuk sahibi olma konusunda birtakım zorluklar ve rahatsızlıklar meydana getirmektedir. Birtakım hastalıkları beraberinde getiren bu kistler kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürmektedir. Sadece gözle görülü fiziksel rahatsızlıklar değil aynı zamanda psikolojik sorunlar da meydana getirir. Tedavi edilmediği zaman kısırlık, karaciğer yağlanması, hipertansiyon, diyabet, metabolik sendrom, anksiyete bozukluğu ve uyku apnesi gibi birtakım problemlere yol açabilmektedir.
Polikistik Over Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Genel olarak bu hastalık başlangıç evresinde çok fazla belirti vermemektedir. İlerlediği zaman ise birtakım semptomlar meydana getirmektedir. Bunların başında adet düzensizliği gelmektedir. Tüylenme, kilo artışı, 2 adet süresi içerisinde meydana gelen kanamalar, çocuk sahibi olamama, kilo kaybının meydana gelmesi, seste kalınlaşma olması, yüzde ve sırtta sivilce oluşması, göğüslerde büyüme, küçülme ya da hassasiyet problemlerinin meydana gelmesi, saç dökülmesi ve ciltte birtakım lekelenmelerin meydana gelmesi sayılabilir. Bu tarz belirtiler sıklık görülenler arasında yer almaktadır. Genel olarak ilk defa adet göre genç kızlarda sonraki döngülerin gerçekleşmemesi, sivilce ve tüylenme gibi sorunların meydana gelmesi polikistik over sendromu oluşumuna sebebiyet verebilir. Daha ileri yaşlarda da meydana gelebilir.
Polikistik Over Sendromu Neden Olur?
Tam olarak nedeni bilinmeyen polikistik over sendromunun sebeplerine baktığımızda genetik etkenlerin ve çevresel faktörlerin yer aldığını belirtebilir. Genel olarak ailesel yatkınlık hastalığın oluşumunda en önemli faktörler arasında yer alır. Ailede daha önce polikistik over sendromu öyküsü olan kişiler, hiç olmayanlara göre bu hastalığa maruz kalma olasılığına daha fazla yatkındır. Bir başka neden olarak obezite sayılabilmektedir. Aşırı kilo vücutta insülin direncini olumsuz yönde etkiler. Buna bağlı olarak hormonal bozukluk meydana gelir ve bu da yumurtlama düzenini bozar. Bu bozukluk kist oluşumuna sebep olur ve beraberinde polikistik over meydana gelir. Bazı kimyasal maddelere ve ortamlara maruz kalmak hastalığım oluşum sebepleri arasında gösterilir.
Polikistik Over Sendromu Nasıl Geçer?
Hemen hemen her kadında meydana gelme ihtimali bulunan polikistik over sendromu tedavisi uzman doktorlar tarafından kişiye özel olarak gerçekleştirilmektedir. Birtakım diyetler ve ilaçlar bu aşamada kullanılabilmektedir. Ayrıca hastalığın neden olduğu diğer rahatsızlıkların tedavi edilmesi de sağlanır. Erken dönemde teşhis edilmesi tedaviyi kolaylaştırır.