Asemptomatik corona; herhangi bir şekilde belirti vermeden virüsün bulaşması anlamına gelen ve kişide normal belirtilerin hiçbirinin görülmemesi şeklinde seyreden, subklinik olarak da adlandırılan bir durumdur.
Asemptomatik Corona Nedir, Ne Demek?
Her birimizin yakından bildiği ve takip ettiği korona virüs, 2019 yılında ortaya çıkmış bir salgın hastalıktır. Kolay bir şekilde bulaşan ve özellikle bağışıklığı düşük olan kişilerde ölüm gibi sonuçlara neden olabilen bir rahatsızlıktır. Genel olarak ateş, yorgunluk ve kuru öksürük gibi belirtiler ile kendini göstermektedir. Fakat bu herkeste aynı değildir. Bazı kişiler taşıyıcı konumuna düşebilir ve farkında olmadan pek çok kişiye rahatsızlığı bulaştırabilmektedir. Bu durum asemptomatik corona olarak isimlendirilmektedir.
Asemptomatik; kelime anlamı ile belirti vermeyen, semptom göstermeyen şeklinde tanımlanmaktadır.
Hastalığın bulaşma oranını ve riskini en fazla arttıran asemptomatik corona vakalarıdır. Ana bulaşma etkeni olarak gösterilen asemptomatik korona, görülen vakaların yaklaşık olarak %80'lik bir kısmını oluşturmaktadır. Kişi herhangi bir belirti olmadığı için hasta olduğunun farkında olmaz ve daha fazla kişiye bulaştırabilir. Bu nedenle bulaşma konusunda tehlikeli olarak nitelendirilmektedir. Hastalığın yayılmasındaki en önemli etken, farkında olmadan virüsün taşıyıcılığının yapılmasıdır.
Asemptomatik Corona Bulaşır mı?
Virüsün vücutta herhangi bir belirti göstermemesi hastalığın olmadığı anlamına gelmemektedir. Hastalık vardır ama kişinin kronik rahatsızlığı yoksa ve bağışıklığı güçlüyse normal belirtiler oluşmayabilir. Bu da kişinin fark etmeden hasta olduğunun anlamına gelir. Bu durum sonucunda hasta olan kişiyle temas halinde olanlar da aynı şekilde virüsü kapar. Virüs herkeste aynı etkiyi göstermemektedir. Bazı insanlar çok ağır atlatırken bazıları hiç farkında bile olmazlar. Bu durum ölüm gibi sonuçların görülmesine sebebiyet verebilir.
Asemptomatik korona vakalarına tanı koyulması oldukça zordur. Çünkü muayene ile ortaya çıkmaz ve kişinin rahatsızlığı fark etmesi oldukça zordur. Ayrıca herhangi bir rahatsızlık ve belirti oluşturmadığı için hasta tedaviyi aksatabilir ve bulaşma riskinin daha fazla olmasına neden olabilir. Virüs bulaşmış kişi herhangi bir nedenden dolayı hapşırdığında etrafındaki kişilerin enfekte olmasına neden olabilir. Alerji nedeniyle bir öksürük ya da hapşırma kötü sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle asemptomatik corona bulaşıcı etkiler gösterir ve tehlikelidir.
Asemptomatik Korona Nasıl Anlaşılır?
Anlaşılması oldukça güç olan asemptomatik corona herhangi bir belirti vermemektedir. Normalde korona virüs vücutta aktif hale geldiğiniz ateş, kuru öksürük ve yorgunluk meydana getirir. Bunlar yaygın belirtilerdir. Bunların yanı sıra, bulantı, kusma, ağrı, sızı, konjunktivit, ishal, halsizlik, boğaz ağrısı, tat ve kok alamama gibi etkiler de meydana getirebilmektedir. Asemptomatik vakalarda bunların herhangi biri görünmeyebilir. Bu yüzden anlaşılması güçtür. Kişinin yakın zamanda temas ettiği birinde korona virüs çıkmışsa gidip test yaptırmalıdır. Virüsün ortaya çıkması ancak bu şekilde gerçekleşir.
Asemptomatik Vaka Oranı Ne Kadar?
Virüsün yayılma hızı alınan önlemler doğrultusunda azalma gösterirken, dikkat edilmediği zaman hızlıca yayılma oluşturabilmektedir. Ülkemizde görülen koronavirüs vakalarının yaklaşık olarak %80'i asemptomatik koronadır. Geri kalan %20'si belirti gösterirken aynı zamanda ağır bir şekilde atlatmaktadır. Koronavirüs tedbir ile engellenebilen bir hastalıktır. Maske kullanmak, kapalı ortamlara girmemek, el ve kişisel hijyene önem vermek hastalığın bulaşma riskini azaltan önlemlerdir.