Çok eski zamanlardan beri trend olan dövme yaptırmak, özellikle gençler tarafından tercih edilen bir estetiksel görünüş ve şekillerdir.
Dövme Yaptırmanın Zararları Nelerdir?
Çeşitli şekiller, sosyal mesajlar, özlü sözler, yabancı dilde sözler ya da sevilen bir insanın, hayvanın dövmesini yaptırmak, çoğu kişi tarafından sevilen bir eylem olsa da bazı zararları da olabilmektedir. Dövmenin zararı var mı diye sizler de merak ediyorsanız eğer;
- Cilt kanserinin oluşmasına neden olabilir.
- Gebelik döneminde yapılan dövme bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.
- Birtakım deri hastalıklarının oluşmasına neden olabilir. Tetanos, genital uçuk ve hepatit B hastalığı dövme zararları arasındadır.
- Birtakım alerjik reaksiyonların meydana gelmesi, lenf bezi iltihabı, keloid türü hastalıklar görülebilir.
- Hijyenik koşullarda ve bilinçsiz olarak gerçekleştirilen dövme ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.
- AIDS gibi hastalıkların gelişmesine sebep olabilir.
Steril olmayan bir ortamda yapılan kalıcı dövme boyasının zararları, bulaşıcı kan hastalıklarının oluşması yönündedir. Zehirlenme, deri hastalıkları ve kronik böbrek yetmezliği gibi durumlara neden olabilir. Bundan dolayı dövme yaptırırken iyi düşünmek gerekmektedir.
Dövme Yaptırmanın Riskleri Nelerdir?
Çeşitli deri hastalıklarının oluşmasına neden olabilen dövme uygulaması, eğer ki yanlış şekilde ve gerekli hijyen koşulları sağlanmadan yapılıyorsa, pek çok risk meydana getirebilir. Öncelikler mikro kapma riskinin çok yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Enfeksiyon oluşumuna neden olan bazı bakteri türleri, deride uzun yıllar süren bir kaşıntı ve döküntüye sebep olabilir.
Mantar ve viral enfeksiyonlara neden olabilen dövme, bazı insanlarda siğil oluşumu meydana getirebilir. Herhangi bir alerjisi olmamasına rağmen alerjik reaksiyonların görülmesi durumu söz konusu olabilir. Aşırı güneşte kalma sonrasında gelişebilecek rahatsızlıkların riskini artırmaktadır. Dövme yaptırmak bulaşıcı hastalık riskini artırır.
Dövme Yaptırmak Günah mı?
Vücuda iğneler batırılıp, açılan deliklere boyalı maddelerin konulması ile uygulanan dövme, çok eski çağlardan beri birtakım sebeplerden ötürü dini açıdan olumlu karşılanmamaktadır. İslam Dini'ne göre dövme yaptırmak caiz değildir. Bunun altında yatan neden ise Allah'ın insana vermiş olduğu beden yapısının herhangi bir zorunluluk haricinde bozulmaması gerekir. Kur'an-ı Kerim'de dövme ile ilgili haram ya da günah diye bir ayet yoktur. Fakat Peygamber efendimiz tarafından bir hadis içerisinde yasaklanmıştır. Bunun nedeni ise dövmenin o çağda bir sosyal statü simgesi olmasıydı.
Dövme Yaptırma Fiyatları Ne Kadar?
Günümüzde birçok kişinin dövme yaptırması söz konusudur. Bilinçli bir şekilde ve hijyenik koşullar sağlanarak yapılması gereken dövme, özel birtakım aletler ve boyalar ile yapılır. Bundan dolayı fiyatı ucuz değildir. Yapılan şekle ve büyüklüğe göre değişkenlik göstermektedir.
Geçici dövme fiyatları ile kalıcı dövmelerin fiyatları aynı değildir. Ayrıca renkli ve renksiz dövmelerin fiyatları da aynı değildir. Yani bu şekillerin yapısı, büyüklüğü ve geçici olup olmaması dövme fiyatlarında değişkenlik meydana getirmektedir.