En sağlıklı kumaş türü, malzemesinde kimyasal bulundurmayan ve cilde zarar vermeyen ve tahriş etmeyen modeller olarak belirtilmektedir.
En Sağlıklı Kumaş Hangisidir?
Kumaş türleri kendi aralarında 3 ana başlığa ayrılmaktadır. Bunlar doğal, sentetik ve suni kumaşlardır. Aralarında en sağlıklı olanı ve insan vücudu ile en uyum içerisinde olan doğal kumaşlardır. Çünkü üretilirken herhangi bir kimyasalla etkileşime girmez ve bu sayede vücuda zarar vermez. Sentetik kumaşlar kanserojen içerebilmektedir çünkü bu kumaşlar yapay olarak üretilmektedir. Suni kumaşlar ise doğal kumaşlarla karıştırılarak elde edilmektedir.
En sağlıklı kumaş türü, teri emerek vücudun nefes almasını sağlayan modellerdir.
Doğal kumaşlar cildimizin nefes almasını sağlarken kötü kokuların oluşmasını da engellemektedir. Terleme sonucunda kötü bakterilerin oluşmasını engelleyen bu kumaşlar genel olarak hayvan ce bitkiel olarak iki şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bu kumaş türleri doğaldır ve herhangi bir kimyasal barındırmamaktadır. Bu özellikleri sayesinde en sağlıklı kumaşlar arasında yer almaktadır. Bu kumaşlar daha rahat ve esnek olsun diye içeriğine az miktarda lyrca karıştırılmaktadır.
Sağlıklı Kumaş Türlerinin İsimleri Nelerdir?
3 çeşide ayırılan kumaş türleri kendi aralarında da sınıflandırılmaktadır. Doğal kumaşları 4 ana grupta inceleyebiliriz. Bunlar pamuk, yün, keten ve ipektir. Yün ve pamuk bitkisel hayvansal, ipek ve keteni ise bitkisel olarak belirtebiliriz. Pamuk kumaşlar oldukça hassastır. Bu nedenle yıkarken sıcaklık ayarına dikkat etmeli ya da elde yıkamalıdır. Bunun yanında bu kumaşları renkleri de çabuk solabilir. Bu nedene renkli olanlar elde yıkanabilir. Yıkanma sırasında çabuk sertleşebilir bu nedenle yumuşatıcı kullanılmalıdır. Uzun ömürlü olan kumaş türleri cildin nefes almasını sağlar ve bu özellikleri bakımın oldukça faydalıdır.
Yün kumaşlar, özellikle vücudu sıcak tutmak için kullanılmaktadır. Bu kumaş türü yüksek sıcaklıkta yıkandığında çekme yapabilir. Bu nedenle yıkama sırasında dikkat edilmelidir.
Keten kumaş, tıpkı yün kumaş gibi sıcak suda yıkanmamalıdır. Tamamen doğaldır fakat çekme ve kırışma meydana getirebilir. Bu nedenle sıcak suda yıkanmamalıdır.
İpek kumaş, oldukça pahalı ve bir o kadar da sağlıklı bir kumaş çeşididir. Tamamen soğuk suda yıkanmalıdır. Sıcak suda yıkanmayacak kadar hassastır. Kötü koku oluşumunu engelleyen bu kumaşlar, özellikle yaz aylarında sıkça tercih edilmektedir. Terleme meydana geldiğinde sararma yapabilir. Bu nedenle dikkat edilmeli ve özenli bir şekilde kullanılmalıdır.
Suni kumaşlardan viskoz kumaş da ipek kumaşa benzetilir ve yumuşak yapısı sayesinde rahat giyilebilmektedir. Ter emme özelliği bulunan bu kumaş kötü koku oluşumunu engeller ve pamuk kumaşa göre daha esnek yapıdadır. Hızlı kurur ve dayanıklıdır. Bitkisel bir tekstil hammaddesi olan kayın ağacından üretilmektedir.
Zararlı Kumaş Türleri Nelerdir?
Zararlı kumaşlar sentetik kumaşlardır ve bunlar 3 grupta incelenir. Bunlar; polyester, lycra ne naylondur. Polyester kumaşlar genel olarak birçok kumaşın içerisinde bulunur ve kanserojendir. Bu kumaşın oranı ne kadar düşük olursa vücut için o kadar sağlıklı olmaktadır. Bu kumaş cildin nefes almasını azaltır ve terleme ile birlikte kötü koku oluşumuna neden olur. Ütü gerektirmeyen bu kumaşlar sıcağa dayanıklıdır. Uzun süreli kullanım sağlanabilir ve dayanıklıdır. Lycra ne naylon kumaşlar da aynı şekilde vücudun nefes almasını engeller ve terleme meydana getirirler. Naylon kumaşlar çabuk kurur fakat ısıya karşı polyester kadar dayanıklı değildir.
Hangi Kumaşlar Terletir? Hangileri Giyilmelidir?
Giydiğimiz her kıyafet vücudumuz için önemlidir. Eğer ki kanserojen içerikli kumaşlar giyilirse bu oldukça zararlı etkilerin oluşmasına neden olabilir. Doğal olmayan ve malzemesinde kimyasal bulunan kumaşlar terletir. Bu nedenle doğal malzemelerden elde edilen sağlıklı kumaşlar tercih edilmelidir. Bu her kıyafet için geçerlidir.