Gereğinden fazla besin tüketmek, midenin daha fazla enzim üretmesi ve aşırı enerji harcaması söz konusu olur. Bu durum başta kalp olmak üzere vücuttaki diğer organların yorulmasına sebep olur. Fazla yemenin zararları ile ilgili bilgi aktarımında bulunacağımız bu yazımızda aynı zamanda bu durumun önüne geçebilmek için tüyolar da vereceğiz.
Fazla Yemenin Zararları Nelerdir?
Birçok kişi farkında olmasa da sürekli gereğinden fazla yemek yemek, bir tür yemek bozukluğudur. Fazla yemenin zararları zaman içerisinde vücudun genelinde görülmeye başlanır. Bunları şöyle nitelendirecek olursak eğer:
- Sindirim sistemi zorlanmaya başlar. Normal şekilde beslendiğiniz zaman vücudunuz bu yiyecekleri enerji için kullanır ve geri kalan atıkları atar. Buna sindirim denir. Çok yemek yediğiniz zaman vücudunuza fazla yüklenmiş olursunuz. bu durum bağırsak hareketlerinin normalden hızlı olmasına ve hatta ishal olmaya neden olabilir. Eğer çok yediyseniz bol miktarda su içmeye özen gösteriniz. Çünkü vücudunuz bu yiyecekleri sindirirken gereğinden fazla su kaybı yaşar.
- Kalp normalden hızlı atmaya başlar ve terleme görülür. Fazla yediğiniz zaman metabolizma normalde fazla yük altında kalır. Bu durum besinler sindirilene kadar devam edebilir. Çok yemek yemenin mideye zararları da söz konusudur. Mide her zamankinden daha fazla sit üretir ve bu da birtakım rahatsızlıklara neden olabilir.
- Karında gaz birikmesi yaşanabilir. Ağzınıza attığınız her lokmada bir miktar gaz yutarsınız. Ne kadar çok yemek yerseniz o kadar çok hava yutmuş olacaksınız. Ayrıca yemek yerken gazlı içecekler de içiyorsanız bu daha da artar. Vücut yediklerini sindirirken de gaz meydana gelir. Bu da rahatsız edebilir. Bundan dolayı dengeli beslenmelisiniz.
- Kendinizi yorgun ve sersem gibi hissedebilirsiniz. Çok fazla yemek yediğiniz zaman kendinizi uykusuz ve yorgun hissetmeniz çok normaldir. Çünkü bu durum vücutta uykuyu düzenleyen hormonlarda bozulma meydana getirir. Yediğiniz besinler karbonhidrat bakımından zenginse eğer kan şekerini düşüreceğinize sabah aç uyanırsınız ve uyanmakta zorlanırsınız. Bu metabolizmanın ve kalbin hızlı çalışmasıdır.
- Gergin ve öfkeli olabilirsiniz. Vücudunuz tüm enerjisinin yemeği sindirmek için için kullandığından dolayı odaklanma sorunları yaşayabilirsiniz. Fazla yeme yediğimiz vücudumuz fazla şekeri daha sonra kullanmak için depolar ve insülin salgılar. Bu durum şekerin aniden düşmesine neden olur ve garip de olsa kendinizi tekrardan aç hissedebilirsiniz.
Aşırı yeme bozukluğu yaşıyorsanız eğer ve her gün gereğinden fazla besin tüketiyorsanız bu vücudunuz için zararlıdır. Tıka basa yemek belli bir zamandan sonra vücuttaki diğer organlara da zarar verir.
Fazla Yemenin Önüne Nasıl Geçilir?
Eğer çok fazla tüketim sağlıyorsanız ve aşırı yemek yeme isteği içerisindeyseniz bazı yöntemler ile bunu engelleyebilirsiniz. Bunlar şöyledir:
- İhtiyaçlarınıza göre hareket ediniz. Yani ne kadar yemeniz gerekn miktarı öğrenip ona göre tüketim sağlayınız. Bilinçli bir şekilde beslenme için bir beslenme uzmanı desteği alabilirsiniz. Ne kadar yemeniz gerektiğini bilirseniz, psikolojik olarak kendinizi daha az yemek yemeye odaklayabilirsiniz.
- Ne kadar yemek yediğinizi ölçünüz. Kadınlar için genelde 90-150 gram kadar et tüketmek yeterlidir. Görünüşte az gelebilen bir et 300 gram olabilir. Bu fazla gelecektir. Bunu ölçerek tüketmek yararlı olacaktır.
- Çok acıkmayı beklemeyiniz. Yemeğe ne kadar aç oturursanız o kadar fazla yemek yersiniz. Uzun saatler aç kalmamaya ve ara öğünlerde tok tutan besinler tüketmeye özen gösteriniz.
- Yemeklerinizi genel olarak tek porsiyonluk pişiriniz. Büyük bir tencere pişirdiğinizde yemek isteğiniz artabilir.
- Yemek yerken küçük tabakları tercih ediniz. Bu şekilde az olmasına rağmen daha fazla gibi görünen porsiyonlarınız tokluk etkisi yaratacaktır.
- Beynimizin yemek yediğini anlaması için 20 dakikası vardır. Başka bir şeyler ilgilenirken ya da ayakta 5 dakika yemek yendiği zaman beyine doyma sinyali gitmemektedir. Bu durumda kendinizi hala aç hissedip, daha fazla yiyebilir ve gereksiz kalori alımı söz konusu olabilir.
Birçok kişide duygusal yeme bozukluğu vardır. Mutlu olduğunuzda ya da üzüntülü iken aklınıza ilk olarak yemek yemek gelmemelidir. Bu da bir yeme bozukluğudur ve uzman desteği alınmalıdır.
Fazla Yemek Yemek Çapıntı Yapar mı?
Yemek yedikten sonra vücutta meydana gelen aşırı insülin salınımı çarpıntı oluşturabilir. Fazla yemek yediğinizde metabolizma hızınız yükselir ve kalp atışınız hızlanır. Yani çarpıntı olması olası bir durumdur. Küçük porsiyonlar tercih etmek, ölçülü yemek yemek kalp sağlığı için önemlidir. Yemekten sonra çarpıntı sık sık oluyorsa mutlaka doktora başvurunuz.
Fazla Yemek Yemek Tansiyonu Yükseltir mi?
Fazla yemek tüketimi kiloya neden olur ve bu durum tansiyon hastalığına davetiye çıkarır. Fazla yemek yediğiniz kalp atışlarınızın hızlanması ve kan basıncının yükselmesi söz konusu olabilir. Özellikle tuzlu besinleri çok tükettiyseniz bunun yaşanma olasılığı daha fazladır. Fazla yemenin zararları görüldüğü gibi sadece sindirim değil vücuttaki her şeyi etkilemektedir. Bundan dolayı dengeli beslenmeye özen gösteriniz.