Suda yaşayan canlılardan biri olan deniz süngeri, su diplerindeki kayalara, hayvan kabuklarına ya da zemine yapışarak yaşayan ve suyu emerek beslenen bir canlıdır. Turuncu, sarı, kırmızımsı, siyah ve menekşe olmak üzere birçok renk çeşidi bulunmaktadır.
Deniz Süngeri Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Belirli bir şekle, dokuya ya da organa sahip olmayan deniz süngeri, aynı zamanda duyu, sinir ve hareket etmeye yardımcı olan hücreleri de barındırmamaktadır. Bundan dolayı bir zemine yapışarak orada sabit bir şekilde yaşarlar. Bir deniz hayvanı olmasından çok bitki hissi verse de asıl olarak uzmanlar tarafından yapılan incelemeler sonucunda bir hayvan olarak nitelendirilmektedir.
Deniz süngerlerini boylar yaklaşık olarak birkaç milimetreden 3 metreye kadar uzayabilmektedir. Genel olarak sıcak denizleri tercih ederler ve orada yaşarlar. Bazıları tatlı sularda da olabilmektedir. Zemine yapışan bir kısmı ile birlikte, oskulum ismi verilen vücut boşluğuna açılan bir açıklıktan oluşmaktadır. Ayrıca yan taraflarında suyun girip çıkmasını sağlayan delikleri de vardır. Bu delikli yapıları onların aynı zamanda porifera olarak tanımlanmasını da sağlamaktadır.
Deniz süngerinin yan taraflarından bulunan deliklerden su girer ve sonrasında bu su vücut boşluğunu dolaşır. Ardından ise oskulum denilen açıklıktan geri atılır. Deniz süngeri nasıl ürer diye merak ediyorsanız eşeyli ve eşeysiz olarak iki üreme şeklinden bahsedebiliriz. Döllenme vücut içerisinde gerçekleşmektedir.
Deniz Süngeri Ne İşe Yarar?
Cilt sağlığı için kullanılan deniz süngeri aynı zamanda evlerde süs amacı ile de kullanılmaktadır. Deniz süngerlerinin faydalarını şu şekilde belirtebiliriz:
- Cilt ve makyaj temizliğinde kullanılabilen bu süngerler aynı zamanda bebekleri yıkarken, cerrahi ve optik temizlik yaparken, hassas yüzeylerin temizlenmesini sağlarken kullanılmaktadır.
- Düzenli bir şekilde kullanıldığında vücudun temizlenmesini sağlarken aynı zamanda ölü hücrelerin temizlenmesine de yardımcı olur. Selülitlerin önlenmesini sağlarken aynı zamanda yağ bezlerinin giderilmesi konusunda da etkilidir.
- Bakterilerin yok olmasını sağlar ve cildin nefes almasına destek olur. Deri altında yer alan kılcal damarlara adeta bir masaj etkisi sunar.
- Mutfak temizliğinde ve bulaşıkta tercih edilen bu süngerler her yüzeyin temizlenmesi için kullanılabilir.
- Kapalı mekanlarda ve evlerde kötü koku, duman emme özelliği vardır.
- Akvaryum balıkları için yuva yatağı olarak kullanılabilir.
- Mikrop taşımama özelliği vardır ve ameliyatlarda kan emici olarak tercih edilebilir. Koltuk altı terinin silinmesi ya da kadınlarda özel günlerde tercih edilebilir.
Deniz süngeri çeşitlerinin farklı kullanım alanı vardır. Dekorasyon ve ev süsü için kullanılan bu canlılar aynı zamanda yaşamı kolaylaştırmak anlamnında hem sanayi hem de sağlık sektöründe tercih edilebilir.
Deniz Süngeri Yenir mi?
Hiç hareket etmeyen ve omurgası bulunmayan bir hayvan olarak tanımlanan deniz süngeri yenmemektedir. Genel olarak kullanım alanlarına baktığımızda cilt temizliği, evde süsü, sağlık sektörü ya da temizlik için kullanıldığını görmekteyiz. Canlı olmasına rağmen normal bir hayvan gibi değildir. Çoğunluk bitki gibi görülse de özellikleri farklıdır. Doğal deniz süngeri antialerjik etki gösterir. Aynı zamanda antibakteriyeldir.
Deniz Süngeri Fiyatı Ne Kadar?
Faydaları ve kullanım özellikleri sayesinde deniz süngeri kilo fiyatı oldukça merak edilmektedir. Doğal olanların fiyatı yüksektir. Genel olarak normal bir fiyata sahiptir. Çeşitlerine ve büyüklüğüne göre de fiyatında değişiklik olabilmektedir.