Hemoroid, anüste meydana gelen kanama ve şişlik olarak adlandırılmaktadır. Zaman içerisinde şişmiş damardaki kan pıhtıları, kanama, demir eksikliği anemisi ve kan kaybı gibi komplikasyonlar meydana gelebilir.
Hemoroid Tedavisi Nedir, Ne Demek?
Hemoroid anüs çevresinde bulunan şişmiş damarların neden olduğu kaşıntılı ve bazen kanamalı hastalığa verilen addır. Yetişkinlerin yaklaşık yarısı 50 yaşına kadar hemoroid belirtileri yaşamış olduğunu bildiriyor yani yalnız değilsiniz. Bu hastalık halk arasında basur adıyla da bilinir. Hemoroid iki formun, dış hemoroid en yaygın ve en sıkıntılı olanıdır. Basur ağrı, şiddetli kaşıntı ve oturmakta zorluğa neden olur. İyi haber, tedavisi oldukça kolaydır.
Hemoroid tedavisi için öncelikle hastalığınızın hangi aşamada olduğunu tespit etmeniz ve uzman bir doktor ile tedavi yolunu belirlemeniz gerekmektedir. İlk seviyelerde bitkisel tedavilerle tedavi mümkün olabiliyorken ilerleyen seviyelerde cerrahi müdahale şarttır.
Hemoroid Belirtileri Nelerdir? Nasıl anlaşılır?
- Anüs çevresinde aşırı kaşıntı
- Anüs çevresinde tahriş ve ağrı
- Anüs yakınında kaşıntılı veya ağrılı şişlik veya şişlik
- Dışkı kaçağı
- Acı bir bağırsak hareketi
Bu tarz durumlar hemoroid belirtilerini oluşturmaktadır. Tam teşhis için uzman bir doktora gitmelisiniz. Bu rahatsızlık acı olmasına rağmen, hayati bir tehdit içermez. Genellikle tedavi olmadan kendi iyileşebilir. İlerlemiş derecede tedavi edilmediğindeyse kan kaybı nedeniyle soluk cilt olarak anemi belirtileri gelişebilir.
Hemoroit Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?
Uzmanlar basur nedenleri hakkında kesin bir bilgiye sahip değiller. Çeşitli faktörler de dahil olmak üzere bazı nedenleri şunlar olabilir:
- Bağırsak hareketi sırasında ıkınma
- Kronik kabızlık komplikasyonlar
- Uzun süre tuvalette oturmak
- Genetik olarak hastalığı taşımak
Ayrıca hamile iseniz hemoroid hastası olmanız çok daha olasıdır. Rahim büyür ve şişkinlik nedeniyle kolonda ven bastırır.
Basur Tanısı Nasıl Konur?
Görsel muayene hemoroit teşhisi için yeterli olabilir. Tanıyı doğrulamak için, doktorunuz anüs içinde herhangi bir anormallik olup olmadığını kontrol etmek farklı bir inceleme yapmak isteyebilir. Bu kontrol, dijital rektal denemesi olarak bilinir. Bu sınav sırasında, doktorunuz rektum içine eldivenli ve yağlanmış parmak ile bakar ve anormal bir şey hissediyorsanız, bir sigmoidoskopi olabilir ve ek test gerekebilir. Bir sigmoidoskopi doktorunuz bir iç hemoroit teşhis etmek için küçük bir kamera kullanmayı gerektirir. sigmoidoscopede küçük fiber bir optik kamera, küçük bir tüp ile rektum içine yerleştirir. Basuru yakından incelemek doktorunuza rektumun iç net bir görünüm almasını sağlar.
Hemoroid Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hemoroid tedavisi evde ya da bir doktor muayenehanesinde yapılabilir. Ağrı kesici kullanarak hissedilen acıyı en aza indirmek için, en az 10 dakika her gün için bir su sıcak küvet içinde ıslatın. Ayrıca dış hemoroid ağrı gidermek için sıcak su şişesinin üzerine oturulabilir. Ağrı çok ise, yanma ve kaşıntı rahatlatmak için bir ilaçlı fitil, merhem ya da krem kullanabilirsiniz. Diyet lifi kullanarak alternatif bir tedavi de uygulanabilir. Diyet lif oranı yüksek olan gıdalar tüketerek, gelecekte bu hastalığa yakalanma riskini en aza indirebilirsiniz. İyi diyet lifi kaynakları şunlardır:
- Tam buğday
- Esmer pirinç
- Yulaf ezmesi
- Armutlar
- Havuçlar
- Karabuğday
- Kepek
Eğer kabız oluyorsanız aynı zamanda dışkı yumuşatmaya yardımcı olmak için bir lif takviyesi kullanabilirsiniz. Uygun tedavi hemeroitten rahatlıkla kurtulabilirsiniz. Doktorunuzun talimatlarını uygulayarak tam tedavi mümkündür. Hemoroit olmamak için dışkılama sırasında ıkınmaktan kaçınmalısınız. Ayrıca, su alımını arttırmak yine yapılabileceklerdendir. Yeterli içme suyu ile idrar esnasındaki zorlamalardan kaçınabilirsiniz.