Siyez bulguru; (tiriticum monococcum) 10000 yıllık bir geçmişe sahip olup genetiği bozulmadan günümüze kadar gelmiş tek buğday türdür.
Siyez Buğdayı Nedir? Neye İyi Gelir?
Buğdayların atası olarak da bilinmektedir. Siyez buğdayı daha sert olduğu için sadece bulgur yapılabilmektedir. Yapılan bu bulgura da siyez bulguru denir. Bu buğdayı, Fransa, Fas, Yugoslavya ve Türkiye'de yetişen, "Triticum boeticum" türünden yabani bir buğday türünün kültüre alınmış formudur. İlk kez Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan Karacadağ'da evcilleştirildiği düşünülmektedir.
Siyez buğdayı günümüz modern buğdaydan farklı olarak 2n=14 kromozoma sahiptir yani kromozom olarak bilinen en basit buğday türüdür. Diğer buğday türleri ise 48 kromozomludur.
Günümüzde alzheimer gibi hastalıkların nedeni olarak ise modern buğdayın bu özelliklerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bunun için de kromozom sayıları değiştirilmiştir. Ancak kromozom sayılarının değiştirilmesi alerjen durumlara sebep olabilmektedir. Bu bulgurun ise üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmamış ve genetik yapısı korunmuştur.
Siyez Bulgurunun Faydaları Nelerdir? Nerede Yetişir?
Bitki hastalıklarının hiç birinden etkilenmemesi diğer bir özelliğidir. Kastamonu bölgesinde özellikle de İhsaniye ilçesi , Seydiler ve Devrekanı ilçelerinde yetişir ve vitamin yönünden de oldukça zengindir. Glisemik indeksi oldukça yüksek olup diyet yapanlar için önerilir. Siyez bulguru görünüm olarak bildiğimiz bulgura benzememektedir. Daha çok işlenmiş buğday gibi görünmektedir. Bu bulgur oldukça lezzetli ve bereketlidir. 1'e 2 su bardağı kaldırır ve 1 bardak dolusu bulgur ile 1 tencere pilav çıkabilir.
Siyez Buğdayı Nasıl Pişirilir?
Siyez bulguru yapmak için malzemeler;
- 1 su bardağı siyez bulguru
- 2 su bardağı sıcak su(bulguru ıslatmak için)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı(aynı miktarda tereyağı da kullanılabilir)
- 1 çay kaşığı toz zerdeçal
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 diş sarımsak(ince doğranmış)
- 1 su bardağı domates suyu
- 1 su bardağı su
- 1/2 çay kaşığı tuz
Bu bulguru yapmak için de ilk olarak, siyez bulguru bir tencereye alınır, üzerine 2 su bardağı kaynar su eklenir ve 15 dakika bekledikten sonra suyu süzülür. pilav pişecek tencereye zeytinyağı, toz zerdeçal, ve kırmızı biber konularak orta ateşte yağ kızdırılır. doğranmış sarımsak eklenerek kavrulur. Süzülmüş bulgur tencereye alınarak 1-2 dakika aralarla karıştırılır. daha sonra tencereye domates suyu ve su da eklenerek pilavın tuzu atılır. kaynamaya başlayınca tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte suyunu çekene kadar 15-20 dakika civarında pişirilir. Son olarak pilav suyunu çektikten sonra ve en az 15 dakika demlendirildikten sonra servis yapabilirsiniz.
Siyez Bulgurunun Özellikleri Nelerdir?
Siyez buğdayının genel olarak özellikleri, Nuh'un tatları olarak bilinen Presidinm'a, Türkiye'den seçilen tek ürünü olmasıdır. Yüksek antioksidan içerir ve yaşlanmayı geciktirir. İçindeki, B1, B2, B6 ve B12 vitaminleri ile sinir ve sindirim sistemi için çok önemlidir. Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri ise yüksektir. Kolesterol içermez, posa ve lif bakımından zengindir. Yüksek miktarda mineral ve selüloz içerdiği için sindirime yararlıdır. Folik asit içerdiği için zihinsel gelişimde çocuklar ve hamileler için önemli bir besindir. Bu besin tat olarak da ağıza alındığında ağızda hem buğday hissi , hem de kestane ya da mantara benzer bir tat olarak tanımlanabilir.