Ihlamur çayı; A vitamini açısından zengin, kış aylarında soğuk algınlığının giderilmesi ve önlenmesi konusunda faydalı olan bitkisel bir içecektir.
Ihlamur Çayının Faydaları Nelerdir?
Çok eski zamanlardan beri şifa niyeti ile kullanılan ıhlamur çayı gerek kokusu gerekse faydalı etkileri sayesinde kış aylarının vazgeçilmez içecekleri arasında yerini almıştır. Soğuk algınlığı, enfeksiyon, boğazda meydana gelen tahriş ve öksürüğü azaltmak için etkisi olmaktadır. Tabi ki faydaları sadece bunlarla sınırlı değildir. Ihlamur çayının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ihlamur çayının sakinleştirici özelliği bulunmaktadır. Sinirleri yatıştırır ve stres azaltıcı etki meydana getirir.
- İçerisinde bulunan antioksidan değeri sayesinde serbest radikalleri vücutta uzaklaştırır ve aynı zaman zararlı hücrelerin yan maddelerini ortadan kaldırır. Böylece kronik hastalıkların oluşmasına engel olur.
- Doğal içerikli ıhlamur kalp sağlığı için olumlu etkiler meydana getirmektedir. Damar sertleşmesi, iltihap, kan pıhtısı ve kalp krizi risklerini ortadan kaldırır.
- Vücutta öksürüğe neden olan virüs ve bakterilerin yok olmasına yardımcı olur. Düzenli bir şekilde tüketildiğinde üst solunum yollarında iyileşme meydana getirir.
- Vücutta kan dolaşımının artmasına yardımcı olarak sıcak kalmayı sağlar. Bunun yanında metabolizma düzenleyici etki meydana getirmektedir.
Ihlamur çayı yanı sıra sindirim sisteminin dengelenmesi, iltihap önleme, cilt sağlığı ve selülit oluşumu gibi durumlar için de faydalı etkiler sağlamaktadır. Taze olarak demlenip içilmesi tavsiye edilmektedir.
Ihlamur Çayının Zararları Nelerdir?
Genel olarak vücuda şifa sağlayan etkileri ile bilinen ıhlamur çayının bazı durumlarda zararları meydana gelebilmektedir. Buradaki en önemli detay kullanımıdır. Bu çayın çok erken ya da çok geç saatlerde tüketilmemesi gerekmektedir. Bu durum uykusuzluk gibi bir sorun meydana getirebilir. Ihlamur 1 kere kaynatılmalı ve taze taze içilmelidir. Birkaç kere kaynatılmasının vücuda herhangi bir faydası değil yan etkisi olmaktadır. Ihlamur içerken tatlandırmak amacı ile fazla şeker ve bal koymak kilo almaya neden olabilir. Bunların yanı sıra çok sıcak içilmemesi gerekmektedir. Aşırı sıcak içilmesi ağız içerisine ve yemek borusunda tahriş oluşumuna neden olabilir.
Ihlamur Çayı Nasıl Yapılır? Nasıl Demlenir?
İçerisinde bulunan vitaminlerin azalmaması için ıhlamuru kaynatarak değil demleyerek tüketmeniz gerekmektedir. Öncelikle bir miktar ıhlamuru tozu gitmesi için hafifçe sudan geçiriniz. Sonrasında kaynatmış olduğunuz bir miktar suyun içerisine bu yaprakları atınız. Dilerseniz içerisine limon, tarçın gibi bitkiler eklemeler yapabilirsiniz. Yaklaşık olarak 10-15 dakika demlenmesini bekleyiniz. Sonrasında çok sıcak olmayacak şekilde tüketebilirsiniz. Günde 2-4 bardak tüketebilirsiniz. Ihlamur çayı öksürük ve balgam söktürücü özelliği sayesinde kış aylarında tam bir şifa deposu olmaktadır.
Ihlamur Çayının Fiyatı Ne Kadardır?
Evde kolayca demleyip tüketebileceğiniz ıhlamur çayının fiyatı çok yüksek değildir. Aktardan ya da marketlerden alabileceğiniz bu bitki paket halinde satılmaktadır. Ya da açık şekilde istediğiniz miktara göre ayarlanmaktadır. Yaprağının tazeliğine göre fiyatlarda değişiklik oluşabilir.