Diş tartarı; dişlere yeterince bakım yapılmadığında ve tam anlamıyla fırçalama işlemi gerçekleşmediğinde ortaya çıkan bir problemdir.
Diş Tartarı Nasıl Oluşur?
İnsanlara en çok yakışan şey gülümsemektir. Güldüğümüz zaman görünen tek şey dişlerdir. Bu nedenle dişlerin günlük bakımına dikkat edilmesi gerekir. En çok karşılaşılan diş problemi çürükten sonra diş tartarı yani diş taşıdır.
Diş taşı; ağız bakımı yetersiz yapıldığı zaman diş üzerinde biriken bakterilerin burada bir kalıp haline gelmesi ile meydana gelir.
Diş taşı problemlerine çare bulabilmek için öncesinde sorunun neden kaynaklandığını bilmek gerekir. Bu problem genel olarak pek çok kişide görülebilmektedir. Alkol ve sigara tüketimi gibi zararlı alışkanlıklar bunun artmasına neden olmaktadır.
Diş Tartarı Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?
Genel olarak diş taşının ilk sebebi ağızda bulunan saydam ve yapışkan bir tabaka olan diş plağıdır. Düzenli bir şekilde dişler fırçalanmadığı takdirde de bu plak tükürükle birlikte diş yüzeyine yapışır. Bu durum da dişte kötü bir görüntü oluşturur ve kalın bir tabaka haline gelir. Aynı zamanda yediğimiz besinlere de dikkat etmemiz gerekir. Çünkü tüketilen besinlerin diş problemleri üzerinde büyük etkisi vardır. Bu besin türleri şunlardır:
- Şekerli ürünler
- Karbonhidratlı ürünler
- Nişastalı ürünler
- Asitli ürünler
- Yapışkan maddeler
Dişlerin Sağlıklı Olması İçin Ne Yapılmalı?
Dişlerin sağlıklı olabilmesi ya da çürümemesi için şekerli ve asitli ürünlerden uzak durulması gerekmektedir. Örneğin, şekerlemeler, çikolatalar, ekmek ve tahıl ürünleri, kola gibi asit içeren içecek ve yiyeceklerden uzak durulması gerekir. Hiç tüketilmemesi mümkün olmasa da olabildiğince az tüketerek ya da tüketildiği takdirde dişleri fırçalayarak zararı en aza indirebiliriz. Uzmanların da önerisine göre dişler günde en az 2 defa fırçalanmalıdır. Bu durum diş bakımında yapılması gereken en önemli tedavilerdendir.
Diş Taşı Nasıl Yok Edilir? Nasıl Giderilir?
Diş taşı oluşumunu engellemek için her ne kadar büyük çabalar harcansa da çoğu zaman oluşmasını engellemek mümkün olmayabilmektedir. Azaltılabilir fakat engellenmez. Zaten bu durum herkeste meydana gelebilmektedir. Sadece bazı kişilerde tükürük salgıları nedeniyle oluşabilmektedir.
Diş tartarını engellemek için bazı ürünlerden uzak durulabileceği gibi bazı gargara suları ya da koruyucu ipler vardır. Bunlar kullanılabilir. Bir de daha etkili bir tedavi yöntemi olan doktorların özel aletlerle temizlemesi yöntemi vardır. Bu durum her 6 ayda bir gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde dişlerinizin görünümü oldukça kötü bir hal alabilir. Bu tedavi yöntemi korkulacak bir şey de değildir. Tıbbın ve teknolojinin gelişmesiyle dişe ve diş etine zarar vermeden 15-20 dakika gibi bir süre içerisinde temizlenmektedir. Zor bir tedavi yöntemi değildir aynı zamanda da herhangi bir zararı yoktur ve anestezi gerektirmez. İnsanlar öncelikle önlemlerini almalı sonra da tedavi olmalılardır.