Kalp spazmı; kalbe yeteri kadar kan gitmemesi sonucunda meydana gelen, kalp dokusunu besleyen atardamarların kasılmasından kaynaklanan bir kalp hastalığıdır.
Kalp Spazmı Nedir, Ne Demek?
Çoğunlukla erkeklerde meydana gelen kalp spazmı, göğüsn tam orta kısmında ağrı ve yanma ile kendini gösteren bir kalp hastalığıdır. Fiziksel aktivite yada stres dolayısı ile meydana gelen kalp spazmı yaklaşık olarak olarak 5-10 dakika sürmektedir. Bu sürenin üzerinde gerçekleştiği zaman kalp krizi olarak nitelendirilebilir. Koroner arter damarlarda daralma eğer ki çok fazla olursa dinlenme esnasında da kalp spazmı gerçekleşebilir. Ağrı göğüs kemiğinin altından çeneye, boyna ve sol kola doğru yayılmaktadır. Meydana gelen ağrı sıkışma ve baskı şeklinde de tanımlanabilir. Baş dönmesi, nefes darlığı, mide bulantısı gibi belirtiler ile kendini göstermektedir.
Ani bir kasılma olarak tanımlanan kalp spazmı aniden ve sitemsiz bir şekilde meydana gelir. Kasılma sonrasında ağrı ve kramp meydana gelmektedir. Genel olarak zararsızdır ve kısa süre içerisinde iyileşmektedir. Eğer ki farklı nedenlere bağlı olarak meydana geliyorsa ve daha ciddi gerçekleşiyorsa başka hastalıkların belirtisi olarak da nitelendirilebilmektedir. Kal spazmında ciddi bir tıkanma olmaz. Kalp krizinde ise kalbi besleyen koroner damarlarda tam tıkanma meydana gelir.
Kalp Spazmı Neden Olur?
Pek çok hastalıkta olduğu gibi kalp spazmına da sebep olan bazı durumlar bulunmaktadır. Kalp spazmı geçirdim diyenlere baktığımızda yüksek tansiyon ve kolesterol hastası olduklarını, yoğun bir şekilde strese maruz kaldıklarını, aşırı şekilde sigara içme, çok fazla üşüme, damar tıkanıklığının olması gibi durumların söz konusu olduğu görülmektedir. Kap spazmının nedenleri de bu şekilde gelişmektedir.
Kalp Spazmı Belirtileri Nelerdir?
Genel anlamda kalp spazmı belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Enerji gerektiren aktiviteler gerçekleştirildiği zaman göğüs kafesinde yoğun bir ağrı ya da baskı hissedilebilir.
- Mide bulantısı meydana gelebilir.
- Baş dönmesi ve halsizlik olur.
- Nefes almakta zorluk yaşanır.
- Sürekli bir huzursuzluk ve aşırı terleme söz konusu olur.
- Göğüs çevresinde 5-10 dakikadan fazla ağrı görülür.
- Göğüs ortasında başlayan ağrı, boyna, kollara, çeneye ve sırta doğru yayılabilir.
Eğer ki bu belirtiler söz konusu oluyorsa kalp spazmı geçiriyor olabilirsiniz. Bunun için uzman bir doktora gitmeniz gerekmektedir.
Kalp Spazmı Öldürür mü?
Eğer ki göğüs bölgesinde meydana gelen ağrı 20 dakikadan fazla sürüyorsa bu ölüm gibi sonuçlara neden olabilir. 20 dakikadan fazla sürdüğü zaman kalp krizine dönebilir ve ölüm oluşabilir. Kalp spazmı sırasında ne yapılmalı diye baktığımızda hemen oturmalı ve dinlenmelisiniz. Kravat varsa hemen gevşetiniz. Hemen yakınlarınızı arayınız. Ayrıca ağrının geçmesini bekleyiniz. Sonrasında mutlaka uzman bir doktora gidiniz.