Üst abdominal bölgede meydana gelen ağrı ve rahatsızlık hissi olarak tanımlanan hazımsızlık; yemek yeme ya da bir şeyler içme sonrasında gelişen ağrılar ile kendini gösteren ve günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyen bir rahatsızlık olarak tanımlanmaktadır.
Hazımsızlık Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?
Dispepsi olarak da tanımlanan hazımsızlık; genel olarak yemek yemeye bağlı olarak gelişen ve bazı durumlarda kullanılan ilaçların yan etkileri olarak da karşımıza çıkabilen, karnın üst bölgesinde meydana gelen ağrı, şişkinlik hissi şeklinde tanımlanan bir durumdur. Hazımsızlık problemi yaşayan kişilerde mide bulantısı, kusma hissi, göğüs bölgesinde doğru yayılan bir ağrı etkisi meydana gelir. Çoğunlukla yemek sonrasında görülmektedir. Kişiler az miktarda yemek yese bile sanki çok yemiş gibi hissedebilirler. Başlı başına bir hastalık olmayan hazımsızlık, karın bölgesindeki semptomların tümünü kapsayan rahatsız edici bir durum olarak tanımlanır.
Yağ içeriği yüksek ve sindirim zor olan besinlerin tüketilmesi sonrasında meydana gelen hazımsızlık sebeplerine baktığımızda; hareketsiz bir yaşam sürdüren kişilerde görülebildiğini belirtebiliriz. Öğünlerden sonra görülen ve çok şiddetli ağrıların olmadığı hazımsızlık problemleri eğer 2 haftadan uzun süre devam etmezse önemli bir sorunu teşkil etmez. Hazımsızlık nedenlerinde yaygın olanlar şu şekildedir:
- Çok hızlı ya da aşırı yemek yemek
- Alkol ve kafein içeren içecekler fazla tüketilmesi
- Baharatlı ve yağlı yiyeceklerin yenmesi
- Duygusal bazı travmalar ve stres sonrasında-psikolojik hazımsızlık görülmesi
- Soda ve çikolata gibi yiyeceklerin çok fazla tüketilmesi
- Sindirim sisteminde meydana gelen enfeksiyonlar ya da gastrit gibi mide sorunları
- Safra kesesi taşları
- Mide fıtığı
- Sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı
- Pankreas iltihabı ve peptik ülser
- Mide kanseri
Bu nedenlerden dolayı meydana gelebilen hazımsızlık yanı zamanda midenin besinleri yeterli şekilde sindirememesi sonrasında da görülebilmektedir. Ayrıca sinirsel hazımsızlık mide hazımsızlığında görülen en önemli etkenlerden biridir. Bu tarz durumlarda uzman bir doktora danışmak gerekir.
Hazımsızlığa Ne İyi Gelir?
Eğer ki devamlı olarak hazımsızlık şikayetleri yaşıyorsanız hazımsızlığa iyi gelen yiyecekler tüketebilirsiniz. Sindirim sistemi için faydalı olan bu yiyecekler besinlerin daha iyi tüketilmesini sağlamaktadır. Bu besinler zencefil, limon, nane, kabak, kuşburnu, kabak ve yoğurt gibidir. Hazımsızlığa iyi gelen şeylerden ilki yavaş yemek yemektir. Yiyecekleri sık bir şekilde çiğneyiniz. Gece yatmadan önce yenen yemekler hazımsızlık meydana getirmektedir. Beslenme saatlerinin düzenli olması burada oldukça önemlidir.
Hazımsızlığa evde çözüm olarak yeşil çay tüketimi sağlayabilirsiniz. Sindirim sisteminin rahatlamasını sağlayan yeşil çay, hazımsızlığı gidermeye da yardımcı olur. Bir başka seçenek olarak zencefil çayı tüketilebilir. Maden suyu, kuşburnu çayı ve kayısı çayı hazımsızlık problemlerine iyi gelen diğer içecekler arasındadır. Ayrıca midenin temizlenmesini sağlayan nane ve limon çayından da destek alınabilir.
Hazımsızlık Nasıl Geçer? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Pek çok kişide görülen mide hazımsızlığı için ne yapmalı sorusuna yanıt arıyorsanız öncelikle uzman bir doktora danışabilirsiniz. Bu rahatsızlığın giderilmesinde ilk olarak beslenme düzeninin sağlanması bulunmaktadır. Sağlıklı bir beslenme düzeni yanı sıra domates ve turunçgillerin tüketimi azaltılmalıdır. Sindirim sistemini güçlendiren probiyotik besinler ve yüksel lif içeren gıdalar kullanılmalıdır. Eğer reflü şikayetleri varsa reflü yastığı kullanılmalıdır. düzenli egzersiz yapılması, stresten uzak durulmalıdır. Alkol ve sigara tüketimi bırakılmalıdır. Midede baskı oluşturan pantolon ve sıkı giysiler kullanılmamalıdır. Hazımsızlık tedavisi için bunların yanı sıra uzman hekim tarafından midenin rahatlamasına yönelik birtakım ilaçlar da önerilebilmektedir.
Hazımsızlık Belirtileri Nelerdir? Nasıl Olur?
Yetişkinlerde görülen bu durum aynı zamanda bebeklerde de meydana gelebilmektedir. Bebeklerde hazımsızlık belirtileri söz konusu olabileceği gibi gebelikte anne adaylarında da oluşabilir. Karın ağrısı, aşırı tokluk hissi, üst karında şişlik, geğirme, midenin aşırı dolu olması hissi, mide yanması, reflü, mide bulantısı ve kusma en sık görülen belirtiler olarak nitelendirilir.