Karaciğer büyümesi; vücudun en büyük organı olan karaciğerin normal boyutlarının üzerine çıkması, genişlemesi ile meydana gelen bir rahatsızlıktır.
Karaciğer Büyümesi Neden Olur?
Çoğunlukla karaciğer meydana gelen bir hastalıktan kaynaklanan karaciğer büyümesi; bu organın hasar görmesi ve işlevlerini yerine getirememesi gibi durumlara yol açan bir durumdur. Karaciğer büyümesi meydana geldiği zaman; yağların sindirilmesi, karbonhidratların glikojen olarak depolanması, enfeksiyonlar ile mücadele etme, proteinlerin ve bazı hormonların üretilmesi, kanın pıhtılaşmasının sağlanması, ilaçların ve toksin maddelerin vücuttan atılmasının sağlanması gibi pek çok işlev sağlanamamaktadır. Karaciğerin olması gerektiği şekilde çalışamaması olarak tanımlanan karaciğer büyümesi sebeplerini ise şöyle sayabiliriz:
- Karaciğer kanseri ya da farklı organlardan karaciğere sıçramış olan kanser türlerinden kaynaklanabilir.
- Karaciğer yağlanmasının söz konusu olmasından meydana gelebilir.
- Kalp yetmezliği ya da diğer kalp hastalıklarında sonra görülebilir.
- Karaciğerin beslenmesini sağlayan, karaciğerden kanı uzaklaştıran kan damarlarında meydana gelen tıkanıklık sonrasında gelişebilir.
- Ağır ilaçların kullanılması ya da alkol alınması sonrasında karaciğerde hasar ya da yara oluşumlarından dolayı meydana gelebilir.
- Siroz karaciğer büyümesine neden olabilir.
- Karaciğerdeki hepatik kistler sonrasında gelişebilir.
- Bakır ve demir gibi minerallerin vücutta aşırı birikmesi sonrasında oluşabilir.
- Safra kesesi hastalıklarından kaynaklanabilir.
Karaciğer büyümesi yaşayanlar; otoimmün hastalık, inflamatuar bağırsak hastalığı, kronik karaciğer hastalıkları, orak hücre hastalığı ve kalp damar hastalıklarına sahip olma nedeniyle risk altında olan kişiler olabilirler. Ayrıca obezite sorunu olanlar, alkolü fazla alan kişiler de risk altındadır.
Karaciğer Büyümesi Tehlikeli midir?
Tek başına görüldüğü zaman ciddi anlamda tehlike meydana getirmeyen karaciğer büyümesi, farklı bir hastalığın habercisi olabilir. Genel olarak normal karaciğer boyutunda olmayan karaciğer, şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği, siroz, kalp yetmezliği gibi hastalıkların testlerinde ortaya çıkmaktadır.
Karaciğerin normal şekilde çalışamaması sonrasında içerde kan birikmesi, şişkinlik ve büyüme meydana getirmektedir. Eğer bu durum fark edilmezse karaciğer fonksiyonlarını yerine getiremez ve sonrasında ciddi sorunlar söz konusu olabilir. Genel anlamda bu durum hastalık olarak görülmemektedir ve büyüme engellenebilir.
Karaciğer Büyümesi Belirtileri Nelerdir?
Çoğunlukla belirti vermeyen karaciğer büyümesi, farklı hastalıkların meydana gelmesi ile anlaşılmaktadır. Karın bölgesinde hissedilebilir bir şişlik gözlemlenebilir. Bununla birlikte bel ve dalak ağrısı, iştah ve kilo kaybı söz konusu olabilir. Mide bulantısı, baş dönmesi ve en önemlisi sarılık ile gözlemlenebilir.
Karaciğer büyümesi zararları olan bir durumdur. Belirtiler farklı hastalıklarla da karakterize olduğu için hastalık anlaşılamayabilir. Fakat zamn içerisinde organlarda işlev kaybı oluşturabileceği için mutlaka tedavi sağlanmalıdır.
Karaciğer Büyümesi Bitkisel Tedavisi Nasıl Yapılır?
Eğer vücutta karaciğer büyümesi söz konusu ise, tüketilen her besinin önemi vardır. Karaciğer büyümesine ne iyi gelir diye bakacak olursak eğer;
Maydanoz: Karaciğerdeki büyümenin durdurulması için etkili olan besinlerden ilkidir. GST enzimlerinin üretimini artırır ve karaciğer metabolizmasını düzenler. İçeriğinde yer alan A, C ve K vitaminleri vücudun toksinlerden arınmasını sağlar.
Limon: Vücudu zararlı atıklardan temizleyen limon, detoks etkisi oluşturur ve bağışıklığı güçlendirir. Özellikle sabahları aç karnına limonlu su içilirse eğer, tüm vücutta fayda sağlar.
Lahana: İçerisinde yer alan yüksek oranda sülfür sayesinde karaciğerde detoks etkisi meydana getirir.
Sarımsak: günde iki diş tüketilen sarımsak karaciğerdeki toksinlerin giderilmesini sağlar.
Yeşil çay: 1 hafta boyunca günde iki bardak yeşil çay içilmesi karaciğerin toksinlerden arınmasını destekler.
Kırmızı pancar, karnabahar, zencefil, ceviz gibi besinler de aynı şekilde karaciğer büyümesini önleme konusunda etkili olmaktadır. Karaciğer büyümesi tedavi edilmezse eğer bu zaman içerisinde diğer organları da olumsuz yönde etkilemektedir. Bundan dolayı karaciğer büyümesi tedavisi ilaç ya birtakım tıbbi yöntemler ile sağlanmalı, beslenme konusunda da dikkatli olunmalıdır.