Siyah sarımsak; beyaz sarımsağın 30-60 derece sıcaklıkta 60 gün bekletilmesi sonucu elde edilir ve vitamin, mineral açısından oldukça yüksek değerlere sahiptir.
Siyah Sarımsak Özellikleri Nelerdir?
İçerisinde yer alan doğal ve faydalı bileşenleri ile sağlık açısından pek çok faydaya sahip olan siyah sarımsak, vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren, koruyan bir besindir. Siyah sarımsak tohumu bulunmamaktadır. Bu sarımsak, beyaz sarımsağın belirli işlemlerden geçirilmesi ile elde edilmektedir. Beyaz sarımsak en kaliteli ve lezzetli biçimde Kastamonu Taşköprü'de yetiştirilmektedir. Bağışıklık güçlendirici etkisi bulunan bu besin aynı zamanda vücudu pek çok hastalıktan da korumaktadır.
Siyah sarımsak; vitamin, mineral, protein ve 200'den fazla faydalı bileşen içeren, vücuda enerji veren bir besindir. Tadı hafif şekerlidir ve yumuşaktır.
Siyah sarımsak, beyaz sarımsağın fermente edilmesi ile elde edilmektedir. Bu işlem sırasında sarımsağın besin değeri daha da artış göstermektedir. Antioksidan açısından oldukça yüksek değerlere sahip olan bu besin aynı zamanda antibakteriyel ve beraberinde antiviral, antiseptik, antifugal etkilere de sahiptir. Fermente işlemi sırasında içerisindeki bileşenlerde meydana gelen değişimlere bağlı olarak renk ve tatta da değişim meydana gelmektedir. Pek çok ülkede uzun yaşamın sırrı ve kaynağı olarak nitelendirilen siyah sarımsak B vitaminleri, C vitamini, fosfor, manganez, kalsiyum, allil sülfür ve kükürt içermektedir. Bu bileşenleri, vitaminleri ve mineralleri sayesinde birçok hastalık için şifalıdır.
Siyah Sarımsak Neye İyi Gelir? Faydaları Nelerdir?
Midenin asit dengesini düzenlemeye yardımcı olan siyah sarımsak, antialerjik etki sağlamaktadır. Normalde mide ve sindirim problemi olanlar için sarımsak tüketimi önerilmemektedir. Fakat siyah sarımsak tam tersi bir şekilde mide problemlerine iyi gelmektedir. Normal sarımsağı tüketemeyenler için alternatiftir.
İçerisinde yer alan bileşenler sayesinde kansere karşı koruyucu bir etki sunan siyah sarımsak, aynı zamanda sağlığını koruyucu bit etki de meydana getirir. Damar tıkanmasını ve sertleşmesini önleyerek, kalp-damar hastalıklarının oluşma riskini azaltmaktadır. Vücuttaki serbest radikallerin dışarı atılmasını sağlarken, vücutta oluşturmuş oldukları tahribatın giderilmesine de katkı sağlamaktadır. Hatta beyin hücrelerini bu yabancı maddelere karşı korumaktadır. Böylece hafıza bozukluğu gibi durumların semptomlarını azaltır.
Bağışıklık sisteminin desteklenmesini sağlayan bu sarımsak, karaciğer sağlığını korur ve diyabet hastalığının oluşmasını önler. Oluşum riskini azaltır. Vücuttan toksik atımı sağlar ve böbrek sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olur. Vücutta sindirim ve dolaşım sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Tansiyonun düzenlenmesine destek olan bu besin kolesterol için de faydalıdır. Saç ve cilt sağlığı için yararlı olan siyah sarımsak, yaşlanmayı geciktirici etki sağlamaktadır.
Siyah Sarımsak Zararları Nelerdir?
Genel olarak faydalarından söz ettiren siyah sarımsak zararları aşırı tüketim sonucunda meydana gelebilmektedir. Aşırı miktarda tüketilmesi mide problemlerinin oluşmasına neden olabilir. Eğer ki gastrit ve ülser gibi problemleriniz varsa bu sarımsağı çok fazla tüketmemenize gerekmektedir. Fazla tüketim sağlandığı zaman midede yanma, tahriş ve acı hissi meydana getirebilir.
Siyah Sarımsak Yağı Ne İşe Yarar?
Bu besinin kendisi kadar yağı da oldukça faydalıdır. Siyah sarımsak yağı genel olarak saç sağlığı için tercih edilmektedir. Saç köklerinin beslenmesine yardımcı olan bu besin, aynı zamanda yeni saç oluşumunu, saçın canlanmasını ve parlamasını da sağlamaktadır.