yeniloji.com
Sağlık

Kırılan Dişin Kökü Kalırsa Ne Olur? Nasıl Çekilir?

Henüz yorum yazılmadı
Kırılan Dişin Kökü Kalırsa Ne Olur? Nasıl Çekilir?
Yeniloji 3595 görüntüleme

Kırılan dişin kökü kalırsa; kırılan diş parçasının büyüklüğüne göre dolgu yapılabilir, kaplama olabilir ya da bu dişin yerine implant yapılarak dişin fonksiyonunun devamlılığı sağlanabilir.

Kırılan Dişin Kökü Kalırsa Ne Olur?

Dişlerimiz her ne kadar dayanıklı yapılar olsa da bazı durumlarda kırılabilirler. Genel olarak çürüme sonrasında görülen kırılmalar aynı zamanda darbe ya da bazı travmalar, sert bir yiyecek ya da buz ısırmak, dişleri bir şeyi yırtmak ya da koparmak için kullanmak, yüz ya da ağız bölgesine darbe almak, dişleri gıcırdatmak ya da sıkmak, eski amalgam dolgulara sahip olmak ya da çürükten dolayı dişin desteksiz kalan kısmının kırılması gibi sebeplerden ötürü meydana gelebilir. Kırılan dişin kökü kalırsa parçanın büyüklüğüne göre birtakım işlemler yapılabilir.

Kırılan dişlerin fonksiyonlarının devam etmesini istiyorsanız kök üzerine birtakım işlemler uygulanabilir. Bunlarda biri dolgudur. Eğer ki kırılan parça çok büyük değilse, bölgenin dolgu ile örtülmesi sayesinde diş dizininin bozulması önlenirken aynı zamanda hem çürük oluşumu engellenir hem de dişin işlevlerine devam etmesi sağlanır.

Eğer kırık biraz daha büyükse kaplama yapılarak dişin kurtarılması sağlanabilir. Genel olarak diş kökünün çekilmesi en son ihtimal olmalıdır. Kırılan dişin kökü içeride kalırsa öncelikle dişin kurtarılması ve fonksiyonlarını devam ettirmesi yönünde adımlar atılmalıdır. Diş çekildiği zaman estetiksel anlamda birtakım kayıplar yaşanabilir. Sadece kökü kalan diş için kanal tedavisi uygulanıp, sonrasında kaplama yapılabilir. Eğer bunların hiçbiri uygulanmıyorsa ve kök çok zayıfsa implant uygulanabilir.

Kırılan Dişin Kökü Nasıl Çekilir?

Sindirim sisteminin en önemli parçalarından biri olan dişler, kırıldıkları zamanda mutlaka uygun tedavi yöntemleri ile kurtarılmaya çalışmalıdır. Zaman içerisinde birtakım sebeplere bağlı olarak dişlerde çürüme ve kırılma oluşabilir. Diş eğer kurtarılmayacak şekildeyse diş hekimleri dişin çekilmesi için işlem yaparlar.

Gerekli birtakım testler yapıldıktan sonra diş çekimine karar verildiyse eğer, öncelikle dişin çekileceği bölgeye lokla anestezi yapılır. Kırık diş çekimi acır mı diye çok sorulmaktadır. Yapılan uyuşturma işlemleri ile ağrı ya da sızı hissedilmemektedir. Kökü almak için diş hekimi dişi kaplayan diş etini ve kemik dokusunu keser. Daha sonra dişi alet ile tamamen kaplar. Çene kemiğine gömülü olan diş kökünü ileri ve geri hareket ettirerek gevşetir. Azı gibi kökleri büyük olan dişler 3 parça halinde çekilebilir.

Her ne kadar kırık diş çekimi zor mu diye endişe etseniz de ister tek parça ister 3 parça olsun siz herhangi bir acı ve ağrı hissetmezsiniz. Diş çekimi sonrasında kanama olması normaldir. Bu durumda gazlı bez koyarak diş hekimi bunu ısırmanızı ister ve böylece kanama durdurulur. Sonrasında ise gerekli durumlarda ağrı kesici verilebilir.

Kırılan Diş Yeniden Çıkar mı? Kurtarılabilir mi?

Birçok kişinin başına gelebilen durduk yere diş kırılması aslında birtakım sebeplerden kaynaklanmaktadır. Eğer ki kırılan diş süt dişi ise çekildikten sonra tekrar çıkar. Fakat azı diş ise böyle bir ihtimal yoktur. Bu durumda dişin kurtarılmasına yönelik işlemler yapılmalıdır.

Dişimin kenarı kırıldı ya da büyük bir kısmı kırıldı diyorsanız eğer mutlaka uzman bir hekime başvurmalısınız. Kırılma sonrasında ilk olarak ağzınızı ılık su ile çalkalayınız. Kanama varsa gazlı bez ya da poşet çay uygulayınız. Ağrı kesici alabilirsiniz. Muayeneyi asla geciktirmeden doktora gidiniz. Uzman doktor dişin yapısına göre gerekli olan tedaviyi uygulayacaktır. Tedaviye ne kadar erken başlarsanız dişin kurtarılma ihtimali o kadar fazla olur. Beklediğiniz her sürede dişiniz daha da kötü bir hale alacaktır.

Kırılan Diş Yapıştırılır mı?

Henüz yeni kırılan kırık diş parçasının canlı olduğunu belirten uzmanlar, gerekli şekilde diş hekimine başvurulması halinde bu parçanın tekrardan yapıştırabileceğini belirtmektedir. Su, süt içerisine ya da hastanın ağzında acil bir şekilde doktora götürüldüğünde bu parça tekrardan yapıştırılabilmektedir. Bu şekilde hiç fark edilmez ve diş kurtarılabilir.

Çocukluk döneminde bisikletten düşme ya da herhangi bir şekilde çocuklarda çok fazla görülen diş kırılması için yapıştırma yöntemi uygulanabilmektedir. Kırık ön diş tedavisi için böyle bir yöntem uygulanabilir. Bunun için zaman kaybedilmeden doktora gidilmesi gerekir.

Paylaş Tweetle Gönder Pinle
İsim veya Nick: Yorum ve Görüşleriniz: Puan Ver:
Yorumlar ( 0 yorum )
Henüz yorum yapılmamış! İlk siz yorum yazın...
Önerilen Yazılar
Keten Tohumu Zayıflatırmı? Faydaları ve Kullanımı

Keten Tohumu Zayıflatırmı? Faydaları ve Kullanımı

Keten tohumu; görünüş olarak biraz kavun çekirdeğine benzer ve yüzyıllardır tercih edilen, bilinen bir bitkidir...

Çinko Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Ne İyi Gelir?

Çinko Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Ne İyi Gelir?

Çinko eksikliği; sağlıklı bir insan vücudu için gerekli olan çinko mineralinin yeterli alınmaması, vücut tarafından yeterli şekilde emilmemesi gibi durumlar sonucunda meydana gelen bir durumdur...

Korse Nasıl Daraltılır? Geniş Korseyi Daraltma

Korse Nasıl Daraltılır? Geniş Korseyi Daraltma

Korse, vücudun yaklaşık olarak 1-2 beden incelmesini sağlayan ve bununla birlikte vücut şekillendirici etkisi sayesinde fit ve zinde bir fiziğe kavuşmaya destek olan iç giysidir...

Korse Alerji Yaparmı? Korse Kullanmanın Zararları

Korse Alerji Yaparmı? Korse Kullanmanın Zararları

Korseler esnek ve toparlayıcı kumaşlardan elde edilmiş iç giysilerdir ve doğru bir kullanım sağlandığında vücuda herhangi bir zararı olmamaktadır...

Ceviz Suyu Kürü Nasıl ve Kaç Gün Yapılır? Zayıflatır mı? Faydaları ve Zararları

Ceviz Suyu Kürü Nasıl ve Kaç Gün Yapılır? Zayıflatır mı? Faydaları ve Zararları

Ceviz suyu kürü; hem yağ yakımına yardımcı olan hem de vücut için pek çok faydası bulunan bir gıda takviyesidir...

Büstiyer Nedir? Büstiyer Ne İçin Kullanılır?

Büstiyer Nedir? Büstiyer Ne İçin Kullanılır?

Büstiyer; göğüs bölgesinden başlayarak bel bölgesine kadar inen, inceltici ve toparlayıcı özelliği sayesinde daha zayıf gözükmeyi sağlayan bir iç giysi modelidir...

Bal Sirkesi Faydaları Nelerdir? Zayıflatır mı? Nasıl Yapılır?

Bal Sirkesi Faydaları Nelerdir? Zayıflatır mı? Nasıl Yapılır?

Bal sirkesi; vücudun arınmasını sağlayan, beynin daha iyi çalışmasına destek olan, sinir ve sindirim sisteminin aktif bir şekilde çalışmasını destekleyen bir besin türüdür...

Burun Tıkanıklığına Çözüm Nasıl Olur? Tedavisi Var mı?

Burun Tıkanıklığına Çözüm Nasıl Olur? Tedavisi Var mı?

Burun tıkanıklığı nefes almayı güçleştiren ve kişiyi rahatsız eden bir solunum problemidir...

Terletmeyen Çorap Hangisidir? Ayak Sağlığı İçin En İyi Çorap

Terletmeyen Çorap Hangisidir? Ayak Sağlığı İçin En İyi Çorap

Terletmeyen çorap; antibakteriyel özelliğe sahip, nemi hapseden ve koku oluşmasını engelleyen bir çorap modelidir...

Çekirdek Kilo Aldırır mı? Çekirdek Yemek Zararlı mı? Gaz Yapar mı?

Çekirdek Kilo Aldırır mı? Çekirdek Yemek Zararlı mı? Gaz Yapar mı?

Günlük hayatta her birimizin severek tükettiği çekirdek, içerisinde yüksek oranda yağ bulundurması nedeniyle kilo almaya sebep olan bir kuruyemiş olarak tanımlanır...